15 Μαΐου 2015

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / "Διεθνής Ημέρα Μουσείων", 16 & 17 Μαΐου 2015


Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (International Council of Museums ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.  Για το 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία, επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα για το διήμερο Σάββατο 16 Μαΐου και Κυριακή 17 Μαΐου 2015:

Σάββατο 16 Μαΐου 2015
·         ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ”, ώρα 12:00-14:00. Θεματική ξενάγηση και εικαστικό εργαστήρι για ενήλικες. Είσοδος ελεύθερη.
Θεματική ξενάγηση και εικαστικό εργαστήριο με αφορμή στα έργα της μόνιμης συλλογής του ΜΜΣΤ τα οποία θέτουν ερωτήματα για τη σχέση του ευτελούς, του βιομηχανικού ή μαζικά παραγόμενου υλικού με το σύγχρονο έργο τέχνης, καθώς και σε όσα σχολιάζουν τους μηχανισμούς των σύγχρονων κοινωνιών του θεάματος και της κατανάλωσης.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εικαστικό εργαστήριο με την καθοδήγηση και τη συμμετοχή του εικαστικού Χρήστου Κούντουρα.
Πληροφορίες: Χριστίνα Μαβίνη, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Στέλλα Αναστασάκη, ιστορικός τέχνης
Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του ΜΜΣΤ Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τηλ. Επικοινωνίας 2310-240002

Κυριακή 17 Μαΐου 2015
«Μουσείο εν κινήσει», ώρα 11:30-14:30. Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά και ενήλικες. 
Είσοδος ελεύθερη.
Για μια μέρα οι μικροί και οι μεγάλοι μας φίλοι καλούνται να φανταστούν και να δημιουργήσουν το ιδανικό τους μουσείο. Στο πλαίσιο ενόςcommunity project οι συμμετέχοντες  οραματίζονται  το δικό τους  μουσείο, το κατασκευάζουν και συνθέτουν μια ομαδική εγκατάσταση.  Την εικαστική έκφραση έρχεται να συμπληρώσει ο ήχος . Σκέψεις ηχογραφούνται και φανταστικά ηχοτοπία συντίθενται. Κατασκευές και ήχοι συνδέονται και μετατρέπονται  σε κινούμενη εικόνα για να επικοινωνήσουν στο ευρύ κοινό  την προοπτική ενός νέου μουσείου.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με τον media artist Μπάμπη Αλεξιάδη.
Πληροφορίες: Γεωργία Κουρκουνάκη παιδαγωγός-μουσειολόγος MA, Βίλλυ Πολυζούλη, παιδαγωγός- μουσειολόγος,MAMed.
Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του ΜΜΣΤ Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τηλ. Επικοινωνίας 2310-240002

Κυριακή 17 Μαΐου 2015
“ΚΑΜΒΑΣ: ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 20Ου αι.”, ώρα 12:00-14:00. Θεματική ξενάγηση και εικαστικό εργαστήρι για ενήλικες. 
Είσοδος ελεύθερη.
Θεματική ξενάγηση και εικαστικό εργαστήριο εστιασμένα στη ματιά των πρωτοπόρων Ελλήνων ζωγράφων των αρχών του 20ού αιώνα και τον τρόπο που αντίκρισαν και απέδωσαν το ελληνικό τοπίο.Ακολουθώντας τα ίχνη της νέας ανάγλυφης πινελιάς τους μέσα από την περιοδική έκθεση με έργα από τη συλλογή του Θ. Καραπαναγιώτη, οι συμμετέχοντες διερευνούν σταδιακά το κοινωνικό, το φυσικό, το αρχιτεκτονικό, αλλά και το λογοτεχνικό τοπίο της ελληνικής πραγματικότητας μέσα στην οποία έδρασαν οι Έλληνες καλλιτέχνες στο ξεκίνημα του 20ού αιώνα.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποδώσουν ζωγραφικά όψεις του σύγχρονου αστικού τοπίου στο πλαίσιο εικαστικού εργαστηρίου ζωγραφικής με την καθοδήγηση του εικαστικού Χρήστου Κούντουρα.
Πληροφορίες: Χριστίνα Μαβίνη, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Στέλλα Αναστασάκη, ιστορικός τέχνης
Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του ΜΜΣΤ Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τηλ. Επικοινωνίας 2310-240002

Χώρος : ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ  (εντός ΔΕΘ) Εγνατία 154 (ΔΕΘ-HELEXPO) 54636 Θεσσαλονίκη  Τ. 2310 240002 F. 2310 281567  Ε. mmcart@mmca.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου