23 Μαΐου 2015

Εις μνήμην Μάγδας Κοτζιά. Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη 23 Μαΐου 2015

Σαν αποχαιρετισμός στην Μάγδα Κοτζιά.

Πριν ένα μήνα μας αποχαιρέτησε η εκδότρια του ΕΞΑΝΤΑ, η Μάγδα Κοτζιά. Μας γνώρισε σημαντικούς ξένους και Έλληνες συγγραφείς σε περισσότερες από χίλιες σε αριθμό καλαίσθητες και επιμελημένες εκδόσεις. Την θυμάμαι να συζητούμε για το μέλλον του βιβλίου, προς τα τέλη της δεκαετίας του 2010, σε μια συνέντευξή της στον 9.58 fm της ΕΡΤ3. Είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Η κουβέντα μας για τα βιβλία, για τη Διεθνή Έκθεση, για τη Θεσσαλονίκη, συνεχίστηκε στο ΝΤΟΡΕ, μαζί με τον αδερφό της, τον φίλο μου, τον Αργύρη Παπαγεωργίου. Ενθουσιώδης, αισιόδοξη με θετικό πνεύμα να μιλά για το μέλλον. Ο Αργύρης πιο μετρημένος να διατυπώνει τις αντιρρήσεις του. Εκείνη να επανέρχεται με νέα σχέδια και με περισσότερη αισιοδοξία.  Η τελευταία εικόνα της μέσα μου: μαζί με τον Αργύρη να φεύγουν προς τη Διαγώνιο, αργά το βράδυ.Σαν να 'ταν χθες. 
Ο πραγματικός εκδοτικός απολογισμός όλης εκείνης της γενιάς, της γενιάς της Μάγδας Κοτζιά, που συνεχίζει να αναζωογονεί το χώρο των εκδόσεων, θα γίνει στο μέλλον. Με τον καιρό θα μετρήσουμε και οι αναγνώστες τα οφειλόμενα. Έτσι γίνεται σχεδόν πάντα, εκ των υστέρων, όπως με τα αγαπημένα μαςπρόσωπα.

Γ.Κ.


Μάγδα Κοτζιά (1940- 14 Απριλίου 2015)
Πηγή φωτογραφίας:  http://www.avgi.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Συνομιλώντας με τη Μάγδα

Το Σάββατο 23 Μαΐου 2015 και ώρα 20.00 στο αμφιθέατρο του
Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO),
ο Άκης Μαλτσίδης και η Ξανθίππη Χόιπελ ανακαλούν στιγμές από τη ζωή και τη σχέση τους με τη Μάγδα Κοτζιά.

Η συναυλία “ Thessaloniki Piano Festival … and friendsπου ακολουθεί αφιερώνεται στη μνήμη της. Θα ερμηνευτούν έργα των: FCileaRSchumannS.RachmaninoffGPucciniADvorakMde FallaF.PoulencAPiazzolla.

Συμμετέχουν οι
Μαρία Ανισέγκου, βιολοντσέλο
Χαρίκλεια Γκλαβοπούλου, σοπράνο
Γιώργος Ζαχαρούδης, βιολί
Αλέξανδρος Σταυρίδης, κλαρινέτο
Ρόζα Τερζιάν, βιόλα
Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, πιάνο
Νίκος Κυριόσογλου, πιάνο
Μαρία Μυλαράκη, πιάνο
Διονύσης Παντής, πιάνο


Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Το Δ.Σ. του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης


--------------------------------------------------------------


Βιογραφικό της Μάγδας Κοτζιά, από την εφημερίδα "Η Αυγή", 15-4-2015


Μια σημαντική κυρία του εκδοτικού χώρου, η εκδότρια του Εξάντα Μάγδα Κοτζιά, πέθανε χθες σε ηλικία 75 χρονών μετά από μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη στις 2 μ.μ. από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Φινετσάτη, μορφωμένη και κοσμοπολίτισσα, η Μάγδα Κοτζιά έφερε έναν άλλο αέρα στον χώρο των εκδόσεων από τη Μεταπολίτευση και μετά. Συστηματική και απαιτητική αναγνώστρια η ίδια, πάντα διάβαζε τα βιβλία που εξέδιδε και διέτρεξε την εκδοτική της διαδρομή θεωρώντας ότι "η επιλογή και η έκδοση κάθε βιβλίου είναι πράξη πολιτική". Έκανε πράξη τη φιλοσοφία της μέσα από τον "Εξάντα" ο οποίος από την ίδρυσή του το 1974, σύστησε στους Έλληνες αναγνώστες σπουδαίους συγγραφείς και βιβλία, αισθητικά ρεύματα και στοχαστές. Αριθμεί περισσότερους από 1.000 τίτλους βιβλίων ψυχολογίας, ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, παιδικής λογοτεχνίας, κ.ά. εκπροσωπώντας συγγραφείς, όπως οι Βασίλης Αλεξάκης, Κώστας Ταχτσής, Ερνέστο Σάμπατο, Φερνάντο Πεσσόα, Χόρχε Σεμπρούν, Αλέχο Καρπεντιέρ, Ζαν Ζενέ, Σιοράν κ.ά.
Η Μάγδα Κοτζιά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940 και σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το 1968, διέφυγε στο Παρίσι ως μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας, όπου και γνώρισε τη Χρύσα Ρωμανού, τον σημαντικό τεχνοκριτικό Pierre Restany που συγκέντρωνε γύρω του όλες τις πρωτοποριακές τάσεις του Παρισιού και της Ευρώπης και τον Νίκο Κεσσανλή, με τον οποίο δημιούργησε την ομάδα του Mec Art. Την ίδια εποχή γνωρίστηκε με σημαντικούς Γάλλους εκδότες υπογράφοντας από τότε μαζί τους συμβόλαια για τα βιβλία τα οποία εξέδωσε αργότερα στην Ελλάδα.
Συμμετείχε ενεργά και στα συνδικαλιστικά δρώμενα του εκδοτικού χώρου και διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου την περίοδο 1995-1996.
"Ο κόσμος της ανάγνωσης της οφείλει τη γνωριμία με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες και ξένους λογοτέχνες και διανοητές" σημειώνει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους της. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι "πριν αναδειχθεί ως μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του εκδοτικού χώρου στην Ελλάδα, είχε ήδη διακριθεί για τη βαθιά της καλλιέργεια και την πολιτική της ενάργεια. Διαφεύγοντας στο Παρίσι εξ αιτίας της δικτατορίας, στήριξε την εικαστική πρωτοπορία της εποχής".

Ανακοινώσεις για τον θάνατό της εξέδωσαν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών.

Για τη Μάγδα Κοτζιά: 
http://www.lifo.gr/mag 
www.kathimerini.gr  
www.tovima.gr 
www.efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου