4 Μαΐου 2015

ΕΡΤ και ΕΡΤ3 - Δεν άνθησαν ματαίως τόσα θαύματα: «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ»

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΑΗ» ΜΕ 4 ΤΑΙΝΙΕΣ

ΙΔΟΥ Η ΠΡΩΤΗ:
ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΥΣ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ-3



Κορυφαίες ταινίες στον αστερισμό του γουέστερν θα παρακολουθήσουν με πολύ ενδιαφέρον οι Θεσσαλονικείς από έναν καταξιωμένο θεσμό.
Η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3, εγκαινιάζοντας το εύστοχο αφιέρωμά της Τιμή στο γαλλικό Μάη (υποενότητα Η ηθική της επανάστασης), παρουσιάζει τη Δευτέρα 4 Μαΐου στις 21:00 στον Αλέξανδρο (Εθνικής Αμύνης 1) πάντα με δωρεάν είσοδο το κλασικό μεταγουέστερν του Ρίτσαρντ Μπρουκς Οι επαγγελματίες (The professionals, 1966, έγχρωμο, ΗΠΑ). Πρωταγωνιστούν  Μπαρτ Λάνκαστερ, Κλαούντια Καρντινάλε, Λι Μάρβιν, Ρόμπερτ Ράιαν, Τζακ Πάλανς. Το φιλμ προτάθηκε για Όσκαρ σεναρίου, σκηνοθεσίας και φωτογραφίας.

Η εκδήλωση γίνεται με τη συνδιοργάνωση και  καλλιτεχνική επιμέλεια του ΚΕΜΕΣ και την ευγενική παροχή της αίθουσας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού.

Την ταινία θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου έντυπη κριτική ανάλυση θα διανεμηθεί στους θεατές. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.

Το προς συζήτηση θέμα για το ελεύθερο, λαϊκό  πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο θα είναι: Η προαναγγελία του γαλλικού Μάη και η ηθική της επανάστασης μέσα από τα γουέστερν της εποχής

Γύρω στα 1920 ένας πλούσιος Αμερικανός μισθώνει τέσσερις ειδικούς για να απελευθερώσουν τη γυναίκα του που έκλεψε ένας ληστής Μεξικανός επαναστάτης. Ακολουθούν κορυφαίες ανατροπές.
Είναι ένα έξοχο φιλμ, επηρεασμένο από το σπαγγέτι, που θέτει κορυφαία ηθικά και ιδεολογικά διλήμματα, πέρα από την ψυχαγωγία που απλόχερα αποδεσμεύει.




Η ανάλυση που θα διανεμηθεί στο κοινό είναι η ακόλουθη:

«Ένας πλούσιος Αμερικανός κτηματίας ναυλώνει τέσσερις ειδικούς, σκληρούς επαγγελματίες αποστολών, για να του φέρουν πίσω την όμορφη γυναίκα που απήγαγε ένας Μεξικανός επαναστάτης ληστής. Ο ένας εκ των ανδρών είναι εξειδικευμένος στα όπλα, ο άλλος στη χρήση εκρηκτικών, ο τρίτος στα άλογα, ο άλλος μαύρος είναι εξαιρετικός ιχνηλάτης και γνωρίζει να χειρίζεται άψογα το τόξο. Οι δύο πρώτοι είχαν συμμετοχή στα τελευταία χρόνια της επανάστασης υπό τον Πάντσο Βίγια.  Οι έμπειροι άνδρες, τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, προχωρούν στην εκτέλεση της αποστολής, αλλά τους περιμένουν μεγάλες εκπλήξεις και τεράστιες ανατροπές.
Εξαιρετικά εύστοχο μεταγουέστερν (που εφάπτεται του γουέστερν- σπαγγέτι), με πολλά ηθικά διλήμματα και σκιαγραφία χαρακτήρων. Παράλληλα, τα όσα λέει για την επανάσταση ο Τζακ Πάλανς είναι συγκλονιστικά. Άψογοι ρόλοι με  απαστράπτουσα φωτογραφία από τον Κόνραντ Χολ, που παίζει εύστοχα σε όλες τις χρωματικές γκάμες και δυνατές και σκληρές συγκρούσεις.
Μνημειώδης παραμένει η σκηνή, όταν ο πλούσιος κτηματίας αποκαλεί τον Λι Μάρβιν μπάσταρδο. Διαβάστε τώρα την απάντηση στα αγγλικά: “Yes sir, in my case an accident of birth. But you, sir, you are a self- made man” (δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση «Ναι, κύριε, εγώ υπήρξα ένα γενετικό ατύχημα, η δική σας γέννηση όμως προήλθε από μαλακία»).

Δίκαια αυτό το σπουδαίο φιλμ μπήκε στα Όσκαρ (υποψήφιο για Όσκαρ σεναρίου και σκηνοθεσίας για τον Ρίτσαρντ Μπρουκς και φωτογραφίας) και κέρδισε πολλά άλλα βραβεία.
Σωστοί, αφηγηματικοί ρυθμοί, ενώ, επειδή το φιλμ γυρίζεται το 1966, όχι μόνον διαθέτει τις επιρροές από το γουέστερν- σπαγγέτι που τότε άκμαζε, αλλά κατέχει και τον αμφισβητικό αέρα της εποχής ενάντια στην εξουσία, το χρήμα, το κατεστημένο.
Ο Μπρουκς, μέγας μοραλίστας, σχολιάζει την ηθική και την αξιοπρέπεια κάποιων ανδρών, που η εμπειρία τούς κάνει να ξεπερνούν τη μη ολοκληρωμένη συνειδητοποίησή τους. Αξιοπρέπεια, αυτοεκτίμηση, σκληρή δράση, δίκαιες αποφάσεις, σε μια εποχή που όλος ο κόσμος θέλει να αλλάξει, να ανατρέψει το παλιό και το φθαρμένο και ιδίως να επαναφέρει χαμένες αξίες.
Η σκληρότητα μπορεί να συνυπάρξει με το συναίσθημα, το τελευταίο αξίζει να αναχθεί ως ύψιστη αρετή, επιλογή ζωής και να συμπορευθεί με ανατρεπτικές αποφάσεις. Η ηθική πια δεν είναι θέμα χρημάτων ή επιβίωσης, δεν είναι το παν όσο οι επιλογές που δείχνουν να ξεπερνούν την κατεστημένη αντίληψη. Η άποψη ολοκληρώνεται, διαυγάζει και επιδοκιμάζεται από τους θεατές, που όμως δοκιμάζονται από έμμεσα ερωτήματα, τι θα έπρατταν αυτοί σε ανάλογη στιγμή.
Σπάνια, διαχρονική ταινία, που γίνεται τόσο επίκαιρη αυτό τον καιρό ώστε σε τρομάζει η ευστοχία της».

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ»


Εξάλλου, δέκα λόγοι για να μην χάσετε τους Επαγγελματίες είναι οι ακόλουθοι:

1.    Για το εκπληκτικό σενάριο, διασκευή ενός μυθιστορήματος
2.    Για την έξοχη φωτογραφία του Κόνραντ Χολ, που αποδίδει τέλεια εποχή και ατμόσφαιρα.
3.    Για την έξοχη μουσική του Μορίς Ζαρ, που σχολιάζει διακριτικά τα γεγονότα.
4.    Για την εξαιρετική σύνθεση στοιχείων γουέστερν- σπαγγέτι και άλλων του παραδοσιακού, αμερικανικού είδους
5.    Γιατί οι ρόλοι είναι ένας προς έναν.
6.    Για το αιχμηρό σχόλιο για το τι σημαίνει επανάσταση, που ακούγεται λίγο πριν το τέλος.
7.    Για τα ηθικά διλήμματα που «κυκλοφορεί» ο Μπρουκς.
8.    Για την τελική σύγκρουση δύο ιδεολογικών, αυτήν του χρήματος και την  άλλη της επαναστατικής αντίληψης.
9.    Για τις κορυφαίες σεναριακές ανατροπές
10.  Για το αναρχικό τέλος


Υ.Γ. Η επόμενη ταινία στο ίδιο αφιέρωμα παρουσιάζεται τη Δευτέρα 11 Μαΐου και είναι το πολύκροτο γουέστερν- σπαγγέτι του Νταμιάνο Νταμιάνι Βίβα Μέξικο (έγχρωμο, 1066).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου