11 Μαΐου 2015

ΕΡΤ και ΕΡΤ3 - Δεν άνθησαν ματαίως τόσα θαύματα: «ΒΙΒΑ ΜΕΞΙΚΟ»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ-3
ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ, ΕΠΙΚΑΙΡΟ, ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ
«ΒΙΒΑ ΜΕΞΙΚΟ»


 
  

Η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3 συνεχίζει το αφιέρωμά της Τιμή στο γαλλικό Μάη  προβάλλοντας έξοχες δημιουργίες.

Παρουσιάζει τη Δευτέρα 11 Μαΐου στις 21:00 στον Αλέξανδρο με ελεύθερη πάντα είσοδο ένα  πολύκροτο, γουέστερν-σπαγγέτι του Νταμιάνο Νταμιάνι,  το Βίβα Μέξικο (Quien sabe?, έγχρωμο, Ιταλία, 1966). Πρωταγωνιστούν Τζιάν Μαρία Βολοντέ, Κλάους Κίνσκι, Λου Κοστέλ. Η εκπληκτική μουσική είναι των Λούις Μπακαλόβ και Ένιο Μορικόνε.

Η αίθουσα είναι ευγενική παροχή από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού, η συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια του ΚΕΜΕΣ, ενώ  η ταινία είναι  ευγενική χορηγία από τη New Star και τον κ. Βελισάριο Κοσυβάκη.

Ο πρόλογος θα γίνει από τον Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου έντυπη ανάλυση θα διανεμηθεί στους θεατές. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά ιδεολογική και πολιτική συζήτηση με το κοινό.

Είναι η ιστορία ενός μισολούμπεν ληστή, που μπλέκεται μ’ έναν Αμερικανό στην επανάσταση του Μεξικού. Βαθμιαία αποκαλύπτονται πολλά έως ότου φθάσουμε σε συγκλονιστικές εξελίξεις.

Το προς συζήτηση θέμα για το ελεύθερο, λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο θα είναι: Οι τολμηρές, διαχρονικές, πολιτικές αναφορές του γουέστερν- σπαγγέτι.


Η ανάλυση του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Ο κομμουνιστής Νταμιάνο Νταμιάνι, μέγας Ιταλός  καταγγελτικός, πολιτικός σκηνοθέτης, καταφέρνει μέσα από τις δομές του γουέστερν- σπαγγέτι να αποδώσει πλήρως το πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό κλίμα των μέσων της δεκαετίας του `60. Οι φωνές για το βιετναμικό πολλαπλασιάζονται, ο γαλλικός Μάης πλησιάζει, το αντιαμερικανικό πνεύμα είναι έντονο σ’ όλη την Ευρώπη. Η επανάσταση στο Μεξικό τον βοηθάει να στηρίξει έναν πολιτικό λόγο πάνω στην ξένη εξάρτηση, στη διάβρωση των κοινωνιών των υπό επιρροή χωρών από προπαγανδιστές και πράκτορες.
Ο Ελ Τσούντσο (Τζιάν Μαρία Βολοντέ) είναι ένας ληστής, μισολούμπεν, μισοσυνειδητοποιημένος, που θέλει να κλέψει όπλα για να τα προσφέρει στους επαναστάτες του Μεξικού. Ένας παράξενος, μυστηριώδης Αμερικανός (Λου Καστέλ) ενσωματώνεται στην ομάδα και χειραγωγεί τους συμμορίτες με κυνικές μεθόδους.  Σταδιακά η αλήθεια αποκαλύπτεται.
Με εκπληκτική μουσική από τους Λιούις Μπακαλόβ και Ένιο Μορικόνε, με μια εκπληκτική, υπερφωτισμένη (στους τόνους του κίτρινου) φωτογραφία, ο μέγας Νταμιάνι με οργή, τελετουργικούς ρυθμούς καθορίζει την πορεία μιας εξάρτησης και μιας βαθμιαίας συνειδητοποίησης. Εκπληκτικές σκηνές σκληρότητας, ίντριγκας, βλεμμάτων που μιλάνε, σιωπών, με ένα τέλος σοκ, που σίγουρα βρέθηκε κοντά στην άποψη για την κατά μόνας αυτοδικία των Ερυθρών Ταξιαρχιών.
Το τέλος δεν αφήνει καμιά αμφισβήτηση. Η απομάκρυνση από την ξένη εξάρτηση και τον καταναλωτισμό οδηγούν σε μια άποψη για τη δράση των συνειδητοποιημένων λαϊκών στρωματώσεων. Σημασία για τον Νταμιάνι δεν έχει η επιβίωση, αλλά η σκληρή επιβολή της επανάστασης (Κι αντί για ψωμί αγοράστε δυναμίτη…).
Πενήντα περίπου χρόνια από τότε που γυρίστηκε αυτό το σπουδαίο σπαγγέτι, οι προτάσεις και οι απόψεις του δείχνουν ανέγγιχτες από το χρόνο. Το ερώτημα πώς θα γίνει η επανάσταση δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα. Ο λαός αλυσοδεμένος από τα δεσμά του (τηλεόραση, δάνεια, life- style, συντηρητισμό) εξακολουθεί να μην αντιδρά.
Μεγαλειώδες, διαχρονικό φιλμ, τελικά».




10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ «ΒΙΒΑ ΜΕΞΙΚΟ»

Εξάλλου, δέκα λόγοι για να μην χάσετε το Βίβα Μέξικο είναι οι ακόλουθοι:

1.    Για το σαφές, πολιτικό μήνυμα για την επέμβαση των ΗΠΑ σε ξένες χώρες
2.    Για το τολμηρότατο σχόλιο για τις Ερυθρές Ταξιαρχίες
3.    Για ένα τόσο δυνατό φινάλε που σπάνια συναντήσαμε.
4.    Για την εξαιρετική μουσική επένδυση του Λουίς Μπακαλόβ
5.    Για τους κορυφαίους βασικούς ρόλους από τους Τζιάν Μαρία Βολοντέ και Λου Καστέλ
6.    Για το συνδυασμό δράσης και στοχασμού
7.    Γιατί είναι ταυτόχρονα εξόχως ψυχαγωγικό αλλά και σκεπτόμενο φιλμ.
8.    Για την εξαιρετική φωτογραφία που αποδίδει συναισθήματα, καταστάσεις, ιδεολογία.
9.    Για την κορυφαία σκηνοθετική  δύναμη του πολιτικοποιημένου Νταμιάνι.
10.  Για τον πραγματικό τίτλο αυτού του υπέροχου γουέστερν- σπαγγέτι (Γιατί άραγε;), που θέτει όλα τα διλήμματα της συνειδητοποίησης.


Υ.Γ. Η επόμενη ταινία μας στο ίδιο αφιέρωμα προβάλλεται την Τρίτη 19 Μαΐου και είναι  Οι 3 τυχοδιώκτες (Les Aventuriers) του Ρομπέρ Ανρικό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου