11 Μαρτίου 2017

Παύλος Νεράντζης: για τη Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3

Πέντε χρόνια Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3. Πέντε χρόνια και κάτι μήνες πέρασαν από τότε που ένας μειλίχιος, αλλά με όραμα και γεμάτος αποφασιστικότητα άνθρωπος έριξε στο τραπέζι την ιδέα για τη δημιουργία μιας Λέσχης Ανάγνωσης. Ήταν μια από τις καλύτερες υπογραφές που έριξα σε έγγραφο.
Πέντε χρόνια Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3. Εκατό τίτλοι, ο καθένας ευκαιρία για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα ουσίας, κυρίως για να ακούσεις και δευτερευόντως να ακουστείς. Αλλά και ευκαιρία για να περιδιαβείς μονοπάτια σκέψης που ουδόλως θα τα ακολουθούσες, για να μάθεις πράγματα μέσα από τη μυθοπλασία, για να πάρεις τροφή για σκέψη από άλλους που διάβασαν το ίδιο βιβλίο, για να αφήσεις λίγο τις πολιτικές αναλύσεις, τις κοινωνικές προσεγγίσεις. Για να διαπιστώσεις ότι η λογοτεχνία διδάσκει και αναλύει το ίδιο ωραία όπως ένα δοκίμιο.
Πέντε χρόνια Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3 σ΄ένα κοινωνικό περίγυρο που η μοναξιά, ή καλύτερα η αποξένωση κατακτά έδαφος και σε οικονομικές συνθήκες που κάνουν τους ανθρώπους καταθλιπτικούς είναι ένας άθλος, ένα αποκούμπι θες δεν θες, μια όαση ακόμη κι όταν δεν πηγαίνεις που ξέρεις ότι είναι εκεί κάθε δεύτερη Τετάρτη. Γιατί εκτός από τα άλλα βλέπεις πώς μπορείς να συνυπάρχεις ακόμη και μέσα από τη διαφωνία. Μπορεί να μη διακυβεύεται κάτι, αλλά σε πόσα άλλα ασήμαντα της καθημερινότητας οι άνθρωποι δεν «φαγώνονται»;
Πέντε χρόνια Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3. Ένας τόπος αυτογνωσίας, μια βουτιά στη θάλασσα της λογοτεχνίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου