22 Μαρτίου 2017

Ξενάγηση στην έκθεση "Το δάσος κάτω από τον δρόμο" στο Γενί τζαμί

Το Σάββατο 18 Μαρτίου, η παρέα της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3 είχε την ιδιαίτερη τιμή να ξεναγηθεί από τη Δρα παλαιοντολογίας Κατερίνα Βασιλειάδου στην έκθεση "Το δάσος κάτω από τον δρόμο" που φιλοξενείται στο Γενί Τζαμί, το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας. Βρήκαμε την έκθεση άκρως ενδιαφέρουσα και απολαύσαμε την καταπληκτική ξενάγηση, καταγοητευμένοι από τη δύναμη της ομορφιάς των απολιθωμάτων. Χάρη στις επιστημονικές πληροφορίες που με τον πιο άμεσο τρόπο μας μετέδωσε η Κατερίνα Βασιλειάδου, κάθε λεπτό της ξενάγησης ήταν συναρπαστικό, και αισθανόμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που πλουτίσαμε τις γνώσεις μας σε ένα τόσο ειδικό θέμα. Η έκθεση ήταν άρτια από μουσειολογική άποψη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και άμεση σε πληροφορία για το κοινό ενηλίκων μα και ανηλίκων. Συγχαίρουμε τους συντελεστές της έκθεσης και κυρίως ευχαριστούμε για τη γνώση, την ομορφιά και τη χαρά που πήραμε κατά την διάρκεια της ξενάγησης μας εκεί.

Στη σελίδα της έκθεσης Το δάσος κάτω από τον δρόμο αναφέρεται η ιστορία της έκθεσης, όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω: «Το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσιάζουν στη Θεσσαλονίκης την περιοδική έκθεση  “Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο”.
Η έκθεση φιλοξενείται από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Απριλίου 2017 στο Γενί Τζαμί (παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο), που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Η κινητή έκθεση παρουσιάζει κυρίως νέα φυτικά απολιθώματα που αποκαλύφθηκαν μέσω σωστικών ανασκαφών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διάνοιξης νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, τμήμα του οποίου διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους στη δυτική Λέσβο. Απολιθωμένοι κορμοί δέντρων, ριζικά συστήματα και κλαδιά δέντρων, καθώς και αποτυπώματα φύλλων επάνω σε ηφαιστειακή τέφρα, μάρτυρες της παρουσίας υποτροπικών δασών στην περιοχή του Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, αλλά και των βίαιων ηφαιστειακών εκρήξεων που κατέστρεψαν τα υποτροπικά αυτά οικοσυστήματα, μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στο χώρο της έκθεση. Παράλληλα, παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλων των φάσεων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων, χάρτες διαδρομών στις επισκέψιμες θέσεις και χάρτες αποτύπωσης των απολιθωματοφόρων θέσεων, όργανα αποτύπωσης, καθώς και στοιχεία της μεθοδολογίας ανασκαφής, μεταφοράς, καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων.
Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης οργανώνονται καθημερινά, κατόπιν ραντεβού, ειδικές ξεναγήσεις για ομάδες μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και για ομάδες επισκεπτών.
Για αιτήματα ξεναγήσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κυρία Δάφνη Παντελή, είτε στο τηλέφωνο 2313 318534, είτε με ηλεκτρονικό μήνυμα στο pinakothiki@thessaloniki.gr».


Και μερικές φωτογραφίες της παρέας μας εκεί, από την Στεφανία Βελδεμίρη και την Χριστίνα Βουμβουράκη:














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου