21 Απριλίου 2017

Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης (2017) στην Κάλλια Παπαδάκη


Πηγή φωτο: Εφημερίδα των Συντακτών

Διαβάσαμε με χαρά την είδηση ότι η Κάλλια Παπαδάκη είναι η συγγραφέας στην οποία θα απονεμηθεί το βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το βιβλίο της  «Δενδρίτες» (εκδόσεις Πόλις, 2015). Και η χαρά μας είναι διπλή γιατί είναι και καλή συγγραφέας και το άξιζε και γιατί είναι κόρη της Αντιγόνης Κούγια-Παπαδάκη, που είναι μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3, και του Μανώλη Παπαδάκη, φίλου της Λέσχης και συν-πότη στα "καζανέματα".
Την Κάλλια την προσκαλέσαμε στη Λέσχη, στις 2-11-2015, και μιλήσαμε για το βιβλίο που βραβεύτηκε. Μια  «γεύση»των όσων ειπώθηκαν βρίσκεται στο δημοσίευμα του ιστολογίου μας http://bookreadert-3.blogspot.gr.
Ευχόμαστε, όλα τα μέλη της Λέσχης, εις ανώτερα στην Κάλλια Παπαδάκη και θερμά συγχαρητήρια και στους γονείς της.
Γ.Κ.
Ακολουθεί η είδηση όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ
Στην Κάλλια Παπαδάκη θα απονεμηθεί, στις 23 Μαΐου, στις Βρυξέλλες, τoΒραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) με αναφορά στο τελευταίο της βιβλίο «Δενδρίτες» (εκδόσεις Πόλις, 2015).
Στόχος του Βραβείου είναι να συμβάλλει στην προώθηση της δημιουργικής πεζογραφίας στην Ευρώπη σε πολλές γλώσσες, φέρνοντας στο φως μεταφράσεις βραβευμένων έργων, προωθώντας την καλλιέργεια ενός διαπολιτισμικού διαλόγου.
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των εκ περιτροπής χωρών, οι συγγραφείς των οποίων βραβεύονται και για το 2017 και ανάμεσά τους είναι οι Rudi Erebara (Αλβανία), Ina Vultchanova (Βουλγαρία), Sunjeev Sahota (Ηνωμένο Βασίλειο), Halldóra K. Thoroddsen (Ισλανδία), Osvalds Zebris (Λεττονία), Walid Nabhan (Μάλτα), Aleksandar Bečanović (Μαυροβούνιο), Jamal Ouariachi (Ολλανδία), Darko Tuševljaković (Σερβία), Sine Ergün (Τουρκία) και Bianca Bellová (Τσεχία).
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας στηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αναθέσει τον συντονισμό του στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), ενώ στην Ελλάδα συντονίζεται από την Εταιρεία Συγγραφέων.
Μέλη της Επιτροπής στην Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το 2017 είναι ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης, ο εκδότης και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών Γεώργιος Νίκας, ο κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαϊνης και ο συγγραφέας και βραβευμένος με Ευρωπαϊκό Βραβείο το 2014 Μάκης Τσίτας, ενώ Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο συγγραφέας και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας.
Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», με προϋπολογισμό σχεδόν 1,46 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, συνεισφέρει σε  προγράμματα πολιτιστικής συνεργασίας και περιλαμβάνει πρόγραμμα στήριξης λογοτεχνικών μεταφράσεων μεταξύ ευρωπαϊκών γλωσσών.
Οι «Δενδρίτες» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Κάλλιας Παπαδάκη (1978). Έχουν προηγηθεί η βραβευμένη συλλογή διηγημάτων «Ο ήχος του ακάλυπτου» (Πόλις, 2009) και η ποιητική συλλογή «Λεβάντα στο Δεκέμβρη» (Πόλις, 2011). Η συγγραφέας έχει επίσης τιμηθεί για τη δουλειά της ως σεναριογράφος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου