21 Σεπτεμβρίου 2014

Σαν σήμερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα 

της 21ης Σεπτεμβρίου ανά τους αιώνες

480 πΧ: Ο Πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος καταλαμβάνει την Αθήνα, που είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Πυρπολεί την Ακρόπολη και το άστυ. Προτείνει στους Αθηναίους να επιστρέψουν στην πόλη και να τους βοηθήσει στην ανοικοδόμηση, αν δεχτούν ανακωχή. Εκείνοι απορρίπτουν την πρόταση.

1520:
Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής γίνεται σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.



1832: Πεθαίνει ο Σερ Ουόλτερ Σκοτ, Σκοτσέζος μυθιστοριογράφος και ποιητής, γνωστός για το έργο του «Ιβανόης».

1792: Η Γαλλική Συμβατική Συνέλευση ψηφίζει υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας.


1860: Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος Αρθούρος Σοπενχάουερ σε ηλικία 72 χρόνων.

1895: Στις ΗΠΑ, ιδρύεται η πρώτη εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων από το Φρανκ Ντουρία, με την επωνυμία «Duryea Motor Wagon Company».

1898
: Η αυτοκράτειρα Ντοβαγκέρ Σίξι αναλαμβάνει της εξουσία στην Κίνα δίνοντας τέλος στη Μεταρρύθμιση των 100 ημερών, που ξεκίνησε ο αυτοκράτορας Γουανγκξού.

1901
: Γίνεται διάνοιξη του πρώτου φρέατος πετρελαίου της Λουιζιάνας, στην περιοχή Τζένινγκς.


1906
:  Γεννιέται ο μεγιστάνα Αριστοτέλης Ωνάσης.  

1915
: Η εγκατάσταση των δυνάμεων της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη πυροδοτεί οξύτατη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων. Η κυβέρνηση Βενιζέλου παίρνει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για τη φιλοατλαντική πολιτική της, με 142 υπέρ, 102 κατά και 13 αποχές.

1919: Το Όριαν Εξπρές ξαναρχίζει τις διαδρομές Κωνσταντινούπολη-Παρίσι.

1925
: Εξουδετερώνεται η συμμορία των θρυλικών Φώτη Γιαγκούλα και Λεωνίδα Μπαμπάνη.

1930
: Στον Ισημερινό, ομάδα αρχαιολόγων ανακαλύπτει θησαυρούς των Ίνκας, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια δολάρια.

1941
: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ναζί αποκόπτουν τη χερσόνησο της Κριμαίας από την ΕΣΣΔ.

1944
: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, μετά από σκληρή μάχη με τους Γερμανούς, εισέρχεται στο Ρίμινι της Ιταλίας και υψώνει την ελληνική σημαία. Η μάχη αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων στο ύψος της Γοτθικής Γραμμής,  που το 1944 χώριζε την ναζιστοκρατούμενη από την ελεύθερη Ιταλία. Οι πεσόντες αναπαύονται στο ελληνικό κοιμητήριο της Ριτσιόνε και η μνήμη τους τιμάται κάθε χρόνο.


1947:  Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κινγκ, γνωστός για τα ευπώλητα έργα του.

1951: Ο Πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος χαιρετίζει τη ληφθείσα απόφαση στη Διάσκεψη της Οτάβα για την ένταξη της Ελλάδας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ).

1974: Νομιμοποιείται το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ).

1976: Στην Ελλάδα, ανακοινώνεται νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα υπηρετούν στο στρατό όλες οι άγαμες Ελληνίδες από 20-32 ετών.


1990:
Πεθαίνει ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Τάκης Κανελλόπουλος.


1991: Η Αρμενία κατόπιν δημοψηφίσματος κηρύσσει την ανεξαρτησία της μέσα στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (Κ.Α.Κ.).

1993
: Συνταγματική κρίση στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν διαλύει το Κοινοβούλιο, προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για 11-12 Δεκεμβρίου και καταργεί το Σύνταγμα.


2011
: Πραγματοποιείται στο καφέ του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που βρίσκεται εντός του χώρου της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, η εναρκτήρια συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3.

Χρόνια πολλά στη Λέσχη μας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου