12 Σεπτεμβρίου 2014

Ρεπορτάζ από τη Ζάτουνα Αρκαδίας - Μουσείο "Μίκης Θεοδωράκης"


Διεθνές Κέντρον Μίκης Θεοδωράκης
"Μουσείον''

Της Ντίνας Παπαδοπούλου


Τον Αύγουστο βρέθηκα στην ορεινή Αρκαδία και στο χωριό Ζάτουνα. Με συγκίνηση ανακάλυψα πως έχει δημιουργηθεί στο παλιό δημοτικό σχολείο Μουσείο "Μίκη Θεοδωράκη". Σας στέλνω τις φωτογραφίες που τράβηξα καθώς και πληροφορίες για το μουσείο, που τις άντλησα από το βιβλίο του Νικολή Π. Φίλη  Η παιδεία στη Ζάτουνα από την τουρκοκρατία έως το 1973, έκδοση της εφημερίδας "Ζάτουνα" ΑΘΗΝΑ 2012.

«Το κτίριο του μουσείου ανήκε πάντα στην εκκλησία, έτσι μετά  που έκλεισε το σχολείο, η εφημερίδα Ζάτουνα είχε την ιδέα και αγωνίστηκε για τη δημιουργία του μουσείου. Όμως ο οικείος Μητροπολίτης ήταν τότε κάθετα αντίθετος σ' αυτήν την ιδέα. Μετά όμως από πολλές παρεμβάσεις και αιτήσεις πολλών Ζατουνιτών, δέχτηκε και έδωσε την έγκρισή του, στην απόφαση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Ζάτουνας (Πράξη 3, 1η Αυγούστου 2005) ώστε να παραχωρηθεί το κτίριο του σχολείου στον Σύνδεσμο Ζατουνιτών και στον Δήμο Δημητσάνας για να στεγάσει το Μουσείο " Μίκης Θεοδωράκης".
Το 2006 συστάθηκε το Μουσείο "Μίκης Θεοδωράκης" και άρχισαν αμέσως οι εργασίες επισκευής και ανακαίνισης του σχολείου.
Τα εγκαίνια έγιναν στις 7 Οκτωβρίου 2006, όπου παρευρέθη ο Μίκης Θεοδωράκης και πάνω από 1500 άτομα.
Στην είσοδο του μουσείου υπάρχει ένας μαυροπίνακας του παλιού σχολείου όπου ο Μ. Θεοδωράκης έγραψε τις σκέψεις του, που είχε διατυπώσει το 1968, περί ελευθερίας». 










Περισσότερες πληροφορίες: http://mouseion.zatouna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου