13 Νοεμβρίου 2014

Δικά μας: Εκδήλωση μνήμης προς τιμή του Ανέστη Ευαγγέλου - 20 χρόνια από το θάνατό του-

και παραχώρηση του αρχείου του ποιητή, από την οικογένειά του, στον ΕΛΙΑ


Φωτογραφία της Ντίνας Παπαδοπούλου

Εκδήλωση μνήμης προς τιμή του ποιητή
Ανέστη Ευαγγέλου
διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης,
με αφορμή την παραχώρηση του αρχείου του ποιητή
από την οικογένειά του στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο
και τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τον θάνατό του.

την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στις 19:00
στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ – Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση θα συνδυάσει λόγο, ανάγνωση και μουσική. Για τον Ευαγγέλου θα μιλήσει ο Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου. Ποιήματα του Ευαγγέλου από το σύνολο του έργου του θα διαβάσει ο Θωμάς Κοροβίνης. Φλάουτο θα παίξει η κόρη του Ευαγγέλου, Κλειώ Παπαδοπούλου-Blonz.

Παράλληλα, την ίδια μέρα θα εγκαινιαστεί έκθεση τεκμηρίων από το αρχείο του Ευαγγέλου στο πατάρι του  Βιβλιοπωλείου, η οποία θα διαρκέσει έως το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.




Πρόδρομος Μάρκογλου, Ανέστης Ευαγγέλου, Τόλης Καζαντζής
η φωτογραφία είναι της Ντίνας Παπαδοπούλου

Πηγή φωτογραφίας: http://uperaspisitispoiisis.blogspot.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο Ανέστης Ευαγγέλου (φιλολογικό ψευδώνυμο του Ανέστη Παπαδόπουλου) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1937 από γονείς ποντιακής καταγωγής. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Ανατόλια και παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Εργάστηκε για χρόνια ως εκτελωνιστής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ήταν παντρεμένος με τη Ντίνα Παπαδοπούλου, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιάννη και την Κλειώ. Πέθανε το 1994. 
Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1960 με την ποιητική συλλογή Περιγραφή εξώσεως. Από τότε δημοσίευσε άλλα επτά ποιητικά βιβλία (Μέθοδος αναπνοής το 1966, Αφαίμαξη '66-'70 το 1971, Ποιήματα 1956-1970 το 1974, Διάλειμμα το 1976, Χάι-κάι το 1978, Απογύμνωση το 1979, Η Επίσκεψη και άλλα ποιήματα το 1987). Το 1988 εξέδωσε σε έναν τόμο όλη την ως τότε ποιητική δημιουργία του με τίτλο Τα Ποιήματα, 1956-1986. Τη χρονιά του θανάτου του, το 1994, κυκλοφόρησε η τελευταία του ποιητική συλλογή, Το χιόνι και η ερήμωση. Ο Ευαγγέλου θεωρήθηκε μια από τις σημαντικότερες φωνές της δεύτερης μεταπολεμικής ποιητικής γενιάς και η κριτική επαίνεσε το σύνολο του έργου του.
Ασχολήθηκε ακόμη με την πεζογραφία κυκλοφορώντας τα πεζογραφήματα Το Ξενοδοχείο και το σπίτι το 1966 (επανέκδοση, διευρυμένη με τον τίτλο, Το ξενοδοχείο και το σπίτι και άλλα πεζά το 1985).
Ο Ευαγγέλου επέδειξε ακόμη σημαντικό κριτικό έργο. Έγραψε τα βιβλία  Ανάγνωση και γραφή, στο οποίο συγκέντρωσε κείμενα λογοτεχνικής κριτικής, και  Εννέα εκδοχές για την ποίηση και την ποιητική. Έργο ζωής αποτέλεσε η ποιητική ανθολογία Η δεύτερη μεταπολεμική ποιητική γενιά 1950-1970 που κυκλοφόρησε το 1994. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, πολωνικά, ρουμάνικα, ολλανδικά και σλοβενικά).
Ο Ευαγγέλου συμμετείχε ενεργά στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, κυρίως μέσω της Λέσχης Γραμμάτων και Τεχνών Βόρειας Ελλάδας. Υπήρξε ακόμη μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Πηγή:Το Δελτίο Τύπου του  Βιβλιοπωλείου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου