1 Νοεμβρίου 2014

Βιβλία και συγγραφείς στο 55o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης



Πολύ σινεμά φέρνει και πάλι ο Νοέμβρης στην Θεσσαλονίκη. Από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου 2014, βάζουμε το κασκόλ μας και κατευθυνόμαστε στο Λιμάνι ή στο Ολύμπιον για να παρακολουθήσουμε το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Από τις 150 ταινίες που θα προβληθούν συνολικά στις φεστιβαλικές αίθουσες παρουσιάζουμε αυτές που αγγίζουν με τον ένα ή άλλο τρόπο τον χώρο της λογοτεχνίας, για να τις λάβουμε υπόψιν όταν θα καταστρώνουμε το καθιερωμένο πλάνο παρακολούθησης προβολών. Βιβλιόφιλοι, πάρτε μολύβια για να «κυκλώστε» τίτλους στο πρόγραμμα σας!  Για τους λιγότερο παραδοσιακους, υπάρχει και η επίσημη εφαρμογή για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ThessFest) 


Οι περιγραφές της πλοκής των παρακάτω ταινιών έχουν αλιευτεί από το επίσημο ισότοπο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: http://www.filmfestival.gr/ 



Από τις 14 ταινίες του Διεθνούς  Διαγωνιστικού Τμήματος: 

Μάθημα αποκατάστασης / Ιβάν Ι. Τβερντόφσκι - (2014) 
Μια ελεύθερη μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος της Εκατερίνα Μουράσοβα, παιδοψυχολόγου από την Αγία Πετρούπολη, που συνιστά ταυτόχρονα ένα δριμύ «κατηγορώ» απέναντι στο παρωχημένο σχολικό σύστημα και στη γενικότερη υποκρισία της ρωσικής κοινωνίας, αλλά κι έναν ύμνο στη νιότη – στους ενθουσιασμούς της και στους αγώνες της.
Διάρκεια:98’
Προβολές: ΔΕ 3/11-15:15 & ΤΡ 4/11-19:00
http://tiff.filmfestival.gr



Από τις 36 ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν
στο πλαίσιο του αφιερώματος
στα 100 χρόνια του ελληνικού
κινηματογράφου:

Η τιμή της αγάπης / Τώνια Μαρκετάκη- (1983)


Βασισμένη στη νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη “Η τιμή και το χρήμα”. Η γυναίκα ενός αλκοολικού και μητέρα 4 παιδιών δουλεύει εργάτρια σε εργοστάσιο, στην Κέρκυρα των αρχών του 20ού αιώνα. Ένας άντρας από ξεπεσμένο σπίτι θέλει να παντρευτεί τη μεγάλη κόρη της και να καρπωθεί τις ελάχιστες οικονομίες που υπάρχουν. Απάγει την κοπέλα με τη θέλησή της, και διαφωνεί με τη μητέρα για την προίκα. Η κοπέλα αρνείται να τον παντρευτεί όταν διαπιστώνει πως είναι ένας ποταπός συμφεροντολόγος, κι αποφασίζει να εργαστεί και να μεγαλώσει μόνη το παιδί που περιμένει.
Διάρκεια: 110’
Προβολή: ΚΥ 9/11-14:30
http://tiff.filmfestival.gr

Μικρά Αγγλία / Παντελής Βούλγαρης - (2013)


Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημά της  Ιωάννας Καρυστιάνη.  Η 20χρονη Όρσα είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ. Κλειστός χαρακτήρας, δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα, δυναμική και γεμάτη όνειρα, θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται. Για τη μητέρα τους, Μίνα, σύζυγο καπετάνιου που προτιμά το Ατλαντικό Σουρ από το σπίτι του, ο έρωτας είναι κακός μπελάς και πόνος. Παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί και τις παντρεύει με γνώμονα το συμφέρον. Την Όρσα με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη και λίγο αργότερα τη Μόσχα με τον καπετάνιο πλέον Σπύρο. Άθελά της, ναρκοθετεί το ίδιο της το σπιτικό.
Διάρκεια: 110’
Προβολή: ΣΑ 8/11-17:00
http://tiff.filmfestival.gr

Συνοικία «Το όνειρο» / Αλέκος Αλεξανδράκης - (1961)
Tο σενάριο της ταινίας το συνυπογράφουν δύο σπουδαίοι λογοτέχνες, ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης και ο συγγραφέας Κώστας Κοτζιάς. Μια φτωχογειτονιά της Αθήνας, ο Ασύρματος, είναι το κέντρο του κόσμου για τους ανθρώπους που ζουν εκεί και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν απ’τη φτώχεια και την ανέχεια. Ένας άρτι αποφυλακισθείς νέος, ο Ρίκος, προσπαθεί να βγάλει χρήματα, την ίδια στιγμή που η αγαπημένη του βλέπει άλλους άνδρες, και ο αδελφός της προσπαθεί να συνεισφέρει στα οικονομικά της οικογένειας. Ο Ρίκος θα σκαρφιστεί μια δουλειά, αλλά θα ξοδέψει τα συγκεντρωμένα χρήματα. Ένας από τους «συνεταίρους» του θα αυτοκτονήσει. Ο Ρίκος, η αγαπημένη του και ο αδελφός της, ηττημένοι και απογοητευμένοι εξαιτίας των προσδοκιών που δεν ευοδώθηκαν ποτέ, θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν με την ωμή πραγματικότητα
Διάρκεια: 94’
Προβολή: ΣΑ 31/10-22:00
http://tiff.filmfestival.gr

Όλα είναι δρόμος / Παντελής Βούλγαρης - (1998)


 Σπονδυλωτή ταινία για τρεις ανθρώπους που πορεύονται προς μία οριακή στιγμή της ζωής τους. Ασημένιο νόμισμα στα χείλη: Σε μια ανασκαφή, ένας αρχαιολόγος του οποίου ο γιος αυτοπυροβολήθηκε ενώ υπηρετούσε στο στρατό, ανακαλύπτει έναν ασύλητο τάφο με το λείψανο ενός αξιωματικού των ελληνιστικών χρόνων. Η τελευταία νανόχηνα: μια ομάδα ορνιθολόγων πηγαίνει στο Δέλτα του Έβρου για να βρει, καθοδηγούμενη από έναν ηλικιωμένο θηροφύλακα, την τελευταία νανόχηνα που έχει καταφύγει εκεί. Όταν ένας λαθροκυνηγός σκοτώνει τη νανόχηνα, ο θηροφύλακας θα τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Βιετνάμ: ένας μεσήλικας εργοστασιάρχης, απηυδισμένος γιατί η γυναίκα του πήρε τα παιδιά τους και τον άφησε, ισοπεδώνει κυριολεκτικά ένα αγροτικό σκυλάδικο. Το σενάριο μαζί με τον Παντελή Βούλγαρη συνυπογράφει ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης.
Διάρκεια: 118’
Προβολή:ΤΕ 5/11-17:30
http://tiff.filmfestival.gr

Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας / Νίκος Παναγιωτόπουλος- (1978)
Βασισμένη στο μυθιστόρημα τού Albert Cossery Οι τεμπέληδες στην εύφορη κοιλάδα. Ένας εύπορος μεγαλοαστός και οι τρεις γιοι του αποσύρονται σε μια εξοχική έπαυλη όπου περνούν τις μέρες τους μέσα στην απόλυτη νωθρότητα, με τη νεαρή και όμορφη υπηρέτριά τους να κάνει τα πάντα γι’ αυτούς. Παραδίδονται στην ηδονή του ύπνου, και η τεμπελιά εμποτίζει τον κόσμο τους, σε σημείο που μοιάζουν πια ζωντανοί-νεκροί. Αντίθετα, η γυναίκα είναι η μόνη που εκπροσωπεί θετικές αξίες, θέληση και δράση. Τελικά, ο νεότερος γιος θα προσπαθήσει να ξεφύγει...
Διάρκεια: 119’
Προβολή: ΤΡ 4/11- 19:30
http://tiff.filmfestival.gr

7 θυμοί / Χρήστος Βούπουρας – (2014)
Βασισμένη στη συλλογή διηγημάτων του Χρ. Βούπουρα Στο αδιέξοδο της οδού Ασωμάτων. O Πέτρος, ένας αρχαιολόγος γραφείου, επιδιώκει να επικοινωνήσει με το «διαφορετικό»: τον Χουσάμ, νεαρό Άραβα μετανάστη, και το φανατισμό του Ισλάμ· την Αλεξάνδρα, Ελληνογαλλίδα τσελίστρια που έχει επιφορτισθεί την αλκοολική μητέρα της· τον Λαέρτη, Αλβανό πιανίστα που κουβαλά την κατάρα της ευφυΐας του· τον Στρατή, Έλληνα μετανάστη που επιστρέφει «άπατρις» στη χώρα του· τον Δανιήλ, διευθυντή τράπεζας που πιστεύει πως όλα εξαγοράζονται, ακόμα και τα συναισθήματα· και τον Μιχαήλ, αστυνομικό που κυνηγάει μετανάστες, ενώ πλάθει τη δική του ιστορικοπολιτική πραγματικότητα. Η επαφή του Πέτρου με τους έξι αυτούς ανθρώπους θα είναι μια εμπειρία τραυματική. Για κάθε μία καταβάλλει και ένα αντίτιμο, μερικές φορές υλικό, άλλες ψυχικό, άλλες πάλι και τα δύο. Άραγε το κέρδος της εμπειρίας θα καλύψει την απώλεια; 
Διάρκεια: 107’
Προβολή: ΤΡ 4/11- 19:30
http://tiff.filmfestival.gr

Στους Ανοιχτούς Ορίζοντες θα βρούμε:

Κουβέντες με τους θεούς / Ουόρικ Θόρντον, Έκτορ Μπαμπένκο, Μίρα Ναΐρ, Χιντέο Νακάτα, Άμος Γκιτάι, Άλεξ δε λα Ιγκλέσια, Εμίρ Κουστουρίτσα, Μπαχμάν Γκομπαντί, Γκιγιέρμο Αριάγα - (2014)
Εννιά ιστορίες πίστης, γυρισμένες από μερικούς από τους πιο ονομαστούς σκηνοθέτες του κόσμου.Βασισμένη σε μια ιδέα τού Guillermo Arriaga, τη σύνδεση των ιστοριών επιμελήθηκε ο Περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα. Αποδίδεται έτσι ένα δραματικό φάσμα πίστεων, στο οποίο κάθε σκηνοθέτης μιλά γι’ αυτήν που είναι εγγύτερα στην κουλτούρα που αναπαριστά στην ιστορία του/της. Ο Ουόρικ Θόρντον ασχολείται με την Πνευματικότητα των Αβορίγινων, ο Έκτορ Μπαμπένκο με την Ουμπάντα, η Μίρα Ναΐρ με τον Ινδουϊσμό, ο Χιντέο Νακάτα με τον Σιντοϊσμό και τον Βουδισμό, ο Άμος Γκιτάι με τον Ιουδαϊσμό, ο Άλεξ δε λα Ιγκλέσια με τον Καθολικισμό, ο Εμίρ Κουστουρίτσα με την Ορθοδοξία, ο Μπαχμάν Γκομπαντί με το Ισλάμ και ο Γκιγιέρμο Αριάγα με τον Αθεϊσμό. Η ταινία είναι μια πανοραμική παγκόσμια ιστορία που έρχεται αντιμέτωπη με τη γέννηση και το θάνατο, τις μοιραίες επιλογές, και την πίστη που χάνεται και ξανακερδίζεται.
Διάρκεια: 134’
Προβολές: ΔΕ 3/11-14:30 & ΚΥ 9/11-15:30 

http://tiff.filmfestival.gr

Ελευθέρας βοσκής – Μπαλάντα για το πώς να αποδεχτεί κανείς τον κόσμο / Βέικο Ούουνπου - (2013) 

Πώς να ζήσει κανείς γνωρίζοντας ότι μπορεί να μη νιώσει ποτέ χαρά στην καθημερινή του ζωή; Πως μπορεί να μη νιώσει ποτέ πραγματική περηφάνια για τη δουλειά του; Πως δεν υπάρχει κανένα νόημα, κανένας στόχος, καμιά ελπίδα για βελτίωση; Και πως η ζωή θα συνεχίζεται και πρέπει απλώς να το συνηθίσει κανείς; Και να συνηθίσει την ιδέα πως μπορεί αυτό να τραβήξει για καιρό και, το χειρότερο, ότι είναι σχεδόν αδύνατον να το υποστεί μ’ έναν αξιοπρεπή τρόπο... Πού μπορούμε να καταφύγουμε; Για εμάς μιλάμε, γι’ αυτό το κοπάδι που οδεύει για σφαγή. Πώς μπορούμε να συμμετέχουμε σ’ όλο αυτό χωρίς να χάσουμε την ανθρωπιά μας και τα απομεινάρια της λαχτάρας μας για ζωή; Ο Φρεντ, 29 ετών και επίδοξος συγγραφέας, βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπος με όλα αυτά τα ερωτήματα όταν η 23χρονη φιλενάδα του Σουσάνα τού λέει πως είναι έγκυος και σκοπεύει να κρατήσει το παιδί.

Διάρκεια:104’
Προβολές: ΠΕ 6/11-15:30 & ΠΑ 7/11-13:00
http://tiff.filmfestival.gr

Listen Up Philip / Άλεξ Ρος Πέρι - (2013)
Θυμός μαίνεται στην ψυχή του Φίλιπ καθώς περιμένει την έκδοση του δεύτερου μυθιστορήματός του, που θεωρείται εγγυημένη επιτυχία. Νιώθει περιθωριοποιημένος στην ανάδοχη γενέτειρά του από τον τόσο κόσμο και το θόρυβο, από τη σχέση του με τη φιλενάδα του, τη φωτογράφο Άσλι, που έχει πάρει την κατιούσα, αλλά κι από τη δική του αδιαφορία να προωθήσει το βιβλίο του. Όταν το ίνδαλμά του, ο Άικ Ζίμερμαν, του προσφέρει το απομονωμένο εξοχικό του για καταφύγιο, ο Φίλιπ βρίσκει επιτέλους τη γαλήνη και την ησυχία για να συγκεντρωθεί στο αγαπημένο του θέμα – τον εαυτό του. Ο Φίλιπ αντιμετωπίζει όλα τα λάθη και τις δυστυχίες που ταλαιπωρούν τους γύρω του, συμπεριλαμβανομένων της φιλενάδας του, της αδελφής της, του ινδάλματός του, της κόρης του ινδάλματός του, και όλων των πρώην του και εχθρών του που καραδοκούν στους ανοιχτούς δρόμους της Νέας Υόρκης.
Διάρκεια:103’
Προβολές: ΤΕ 5/11-20:30 & ΣΑ 8/11-17:30
http://tiff.filmfestival.gr


Η απαγωγή του Μισέλ Ουελμπέκ / Γκιγιώμ Νικλού -(2013)
16 Σεπτεμβρίου 2011. Όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα, οι εφημερίδες, τα μπλογκ, οι ιστοσελίδες και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αναφέρονται σε μία και μόνο ιστορία: στο ότι ο συγγραφέας-σταρ Μισέλ Ουελμπέκ, νικητής του περίβλεπτου βραβείου Γκονκούρ το 2010, έχει πέσει θύμα απαγωγής. Κάποιοι άνθρωποι των ΜΜΕ έχουν ξεφύγει τόσο, που ισχυρίζονται πως μπορεί να είναι εμπλεγμένη κι η Αλ Κάιντα. Για τις επόμενες ημέρες, τα νέα ταξιδεύουν στους λογοτεχνικούς κύκλους και στους εκπροσώπους των μίντια, κάνοντας θόρυβο και γεννώντας εικασίες. Πρόκειται για μια θρασύτατη απαγωγή; Για μια κρίση ταυτότητας; Για ένα σχέδιο του ίδιου να αποδράσει στο εξωτερικό; Για σχιζοφρενικό ντελίριο; Ο Μισέλ δεν θα δώσει ποτέ στα ΜΜΕ καμία λογική εξήγηση για το τι του συνέβη.
Διάρκεια:92’
Προβολές: ΤΡ 4/11-18:00 & ΠΕ 6/11-15:00
http://tiff.filmfestival.gr

Με βήμα γοργό / Νιλς Άρντεν Όπλεφ - (2014)
Σε μια ιδιόρρυθμη μικρή πόλη στις παρυφές των πάντων, ο 14χρονος Μάρτιν ετοιμάζεται για μία από τις πιο επίσημες μεταβατικές φάσεις από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή: τη θεία κοινωνία. Βρισκόμαστε στο 1976, παντού υπάρχει μουσική και οι ορμόνες οργιάζουν. Αλλά μέσα σ’ όλα αυτά, η μητέρα του Μάρτιν ξαφνικά πεθαίνει και ο τραγικός της θάνατος θα πυροδοτήσει μια σειρά από γεγονότα που όχι μόνο θ’ αλλάξει τη ζωή του Μάρτιν για πάντα, αλλά και θα επηρεάσει ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Μια έντονη, χιουμοριστική και νοσταλγική ιστορία για το πώς η ζωή και ο θάνατος προϋποθέτουν μια μετάβαση μέσα μας. Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Morten Kirkskov.
Διάρκεια:108’
Προβολές: ΣΑ 1/11-17:30 & ΚΥ 9/11-18:30
http://tiff.filmfestival.gr

Τρελή αγάπη / Τζέσικα Χάουσνερ - (2014)
Βερολίνο της Ρομαντικής Εποχής. Ο νεαρός ποιητής Χάινριχ επιθυμεί να υπερνικήσει το αναπότρεπτο του θανάτου μέσα από τον έρωτα, αλλά αδυνατεί να πείσει τη σκεπτικίστρια ξαδέλφη του Μαρί να τον συντροφέψει σε μια πράξη αυτοχειρίας. Κι ενώ προσπαθεί να συμβιβαστεί μ’ αυτήν την άρνηση, γεμάτος ανείπωτη θλίψη για την αδυναμία της εξαδέλφης του να αντιληφθεί το βάθος των συναισθημάτων του, ο Χάινριχ γνωρίζει την Ανριέτ, τη σύζυγο κάποιου γνωστού του από τη δουλειά. Ο Χάινριχ ξανακάνει την ίδια πρόταση στη σαγηνευτική νέα γυναίκα, κι ενώ αρχικά δεν έχει το παραμικρό αντίκρισμα, όλα αλλάζουν όταν η Ανριέτ ανακαλύπτει πως πάσχει από μια ανίατη ασθένεια. Μια «ρομαντική κωμωδία», ελεύθερη απόδοση της ιστορίας της αυτοκτονίας του ποιητή Χάινριχ φον Κλάιστ το 1811.
Διάρκεια:96’
Προβολές: ΤΡ 4/11-20:30 & ΠΕ 6/11-18:00
http://tiff.filmfestival.gr

Στο αφιέρωμα  Χάνα Συγκούλα Spotlight: 



Αναφορά σε μια Ακαδημία (Κάφκα) / Χάνα Συγκούλα

Η Κουβανή ηθοποιός Αλίσια Μπουσταμάντε απαγγέλλει και αναπαριστά μέρη του διηγήματος του Φράντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία».

Διάρκεια:1 5’
Προβολή: ΠΕ 6/11-15:00


Στο τέλος / Χάνα Συγκούλα
Η Συγκούλα ανοίγεται μπροστά στο φακό της και δημιουργεί την αυτοπροσωπογραφία της πάνω σ’ ένα φόντο ιστορικό, με μέσα την αφήγηση, την απαγγελία και την περφόρμανς. Απαγγέλλει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Πολωνού συγγραφέα Βίτολντ Γκομπρόβιτς Moi etmon double: “Amours des premiers jours, je suis à toi de nouveau”. Οι περιγραφές των αναμνήσεων και των ονείρων συνυφαίνονται με την Ιστορία με φιλοσοφική διάθεση και υποδηλώνουν την αναζήτηση.
Διάρκεια: 5’
Προβολή: ΠΕ 6/11-15:00

http://tiff.filmfestival.gr

Και τέλος, στο αφιέρωμα  Κόρνελ Μούντρουτσο:
Ο στοργικός γιος – Υπόθεση Φράνκενσταϊν / Κόρνελ Μούντρουτσο
 - (2010)
Πριν πολλά χρόνια, ένας νέος άνδρας έγινε πατέρας ενός παιδιού, του οποίου τα ίχνη έχασε στην πορεία. Τώρα στα 17 του, ο γιος του, Ρούντι, επιστρέφει σπίτι ελπίζοντας στην επανένωση με την οικογένειά του, μετά από τα τόσα χρόνια που πέρασε σ’ ένα ίδρυμα. Επιστρέφοντας στη μητέρα του, ελπίζει να βρει αποδοχή και τρυφερότητα, και, κυρίως, να μάθει ποιος είναι ο πατέρας του, αλλά συνειδητοποιεί πως είναι ανεπιθύμητος. Σχεδόν τυχαία, ο Ρούντι συμμετέχει την τελευταία στιγμή σε μια οντισιόν. Ο σκηνοθέτης της ταινίας μαγεύεται από την αθωότητά του και νομίζει πως βρήκε τον πρωταγωνιστή που έψαχνε. Ωστόσο, ένα τρομερό συμβάν σύντομα θα θέσει υπό αμφισβήτηση τις καλές προθέσεις του Ρούντι. Γίνεται καταζητούμενος δολοφόνος, κι έτσι ο σκηνοθέτης αντιλαμβάνεται πως ο Ρούντι, αυτό το παράξενο, σιωπηλό αγόρι είναι ο γιος του και δικό του, τερατώδες δημιούργημα. Ο σκηνοθέτης τώρα δεν έχει άλλη επιλογή απ’ το να συνοδεύσει το γιο του σ’ ένα αναπότρεπτο, βίαιο μονοπάτι και στην κοινή τους αναζήτηση για εξιλέωση. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το κλασικό γοτθικό μυθιστόρημα Φράνκενσταϊν της Μαίρη Σέλεϊ.
Διάρκεια: 105’
Προβολές: ΣΑ 1/11 -12:30 & Κυ 9/11- 19:30

ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου