27 Νοεμβρίου 2014

Ο Γιάννης Σειραδάκης στους "Επίμονους Θεσσαλονικείς" την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου

Στον αστροφυσικό Γιάννη Σειραδάκη αφιερώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ την τρίτη εκδήλωση της σειράς με γενικό τίτλο «Επίμονοι Θεσσαλονικείς».


Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, στις 19.00, στην αίθουσα του Ιδρύματος (Μορκεντάου 1, 1ος όροφος), τον διακεκριμένο καθηγητή αστρονομίας στο ΑΠΘ θα «συστήσει» στο κοινό ο αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος, δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσούκος.


Κατόπιν, ο τιμώμενος θα μιλήσει με θέμα «Μελέτη και συμπεράσματα από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων».


Η σειρά εκδηλώσεων «Επίμονοι Θεσσαλονικείς» αφορά πρόσωπα τα οποία με την προσήλωσή τους στην παραγωγή έργου μέσα στο ασταθές (άλλοτε γόνιμο κι άλλοτε εχθρικό) περιβάλλον της νεότερης Θεσσαλονίκης κόμισαν χαρακτηριστικά στοιχεία στο πρόσωπο της πόλης και, με μια διαδικασία αλληλεπίδρασης, διαμόρφωσαν στοιχεία της δικής τους ταυτότητας. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στον κύκλο αυτό ο εκδότης του περιοδικού «Εντευκτήριο» Γιώργος Κορδομενίδης και ο φωτοειδησεογράφος Γιάννης Κυριακίδης. 
 Επί του θέματος:



Ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος ημερολογιακός και αναλογικός φορητός υπολογιστής της αρχαιότητας, είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια και έχει συναρπάσει και προβληματίσει πολλούς επιστήμονες, που ακόμα ερευνούν τη λειτουργία και τη χρήση του.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε από σφουγγαράδες της Σύμης, οι οποίοι ανέλαβαν πρώτοι τη μερική ανέλκυσή του, το 1900 - 1901. Η επιχείρηση, που αποτελεί την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως, κατόπιν, πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Υβ Κουστώ, «Καλυψώ», το 1976.

 Σχετικά με τον προσκεκλημένο: 
Αναλυτικό βιογραφίκο του καθηγητή θα βρούμε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ, (http://www.physics.auth.gr), ενώ μέσω του διαδικτυακού περιοδικού Αντίφωνο στο vimeo μπορουμε να παρακολουθήσουμε την εκπομπή της ΕΤ1 (σε  Επιμέλεια - Παρουσίαση του Γιώργου Γραμματικάκη) Στα μονοπάτια της επιστήμης: Γιάννης Σειραδάκης (http://vimeo.com/ from Αντίφωνο (antifono.gr)  και να μάθουμε ότι:
Ο Γιάννης Σειραδάκης είναι αστροφυσικός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Αγγλία Φυσική, στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στην Αμερική. Το 2005 η ομάδα του βραβεύτηκε με το μεγάλο βραβείο Καρτέσιου για την ερευνητική της δουλειά πάνω στους αστέρες νετρονίου. Είναι γνωστός στη Θεσσαλονίκη για τη διδασκαλική του δεινότητα στην εκλαίκευση της επιστήμης. Το καλοκαίρι του 2006 οργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία, μία μεγάλη συνάντηση επιστημόνων από όλο το κόσμο στο Καστελόριζο.


Όπως έχει ανακοινωθεί έπεται συνέχεια  και πιο συγκεκριμένα ακολουθούν:

Στις 15 Δεκεμβρίου 2014 ο π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος συνομιλεί με δημοσιογράφους, ερευνητές και συμπολίτες του που παρακολουθούν την ανθρωπιστική δράση του για την ανακούφιση φυλακισμένων.
Στις 21 Ιανουαρίου 2015 ακολουθούμε τον θεατρολόγο και δημιουργό της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης Νικηφόρο Παπανδρέου στη διαδρομή που με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη ανανέωσε τον θεατρικό χάρτη της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου