10 Νοεμβρίου 2014

ΕΡΤ και ΕΡΤ3 - Δεν άνθησαν ματαίως τόσα θαύματα: Ο ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

10/11/2014 , ώρα 21:00

cine ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,  Εθνικής Αμύνης 1
Ο ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
του Σίντεϊ Λουμέτ
----------------------------------------------

ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ «ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ»

ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ-3



Στην επέτειο μισού αιώνα από τότε που γυρίστηκε, η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3 – πάντα στο μεγάλο αφιέρωμά της  Αυτός ήταν ο «ψυχρός» πόλεμος- παρουσιάζει τον πολύκροτο Συναγερμό του θανάτου (Fail safe, ΗΠΑ, ασπρόμαυρο, 1964, διάρκεια 107’ ) του Σίντνεϊ Λουμέτ τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου στις 21:00 στον Αλέξανδρο πάντα με ελεύθερη είσοδο.

Η εκδήλωση γίνεται με την ευγενική χορηγία της αίθουσας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού  και την καλλιτεχνική επιμέλεια και συμπαράσταση του ΚΕΜΕΣ.

Από ένα εξαιρετικό βιβλίο ο ένδοξος Λουμέτ αξιοποιεί γνωστούς ηθοποιούς (Χένρι Φόντα, Γουόλτερ Ματάου, Λάρι Χάγκμαν) σ’ ένα φιλμ αγωνιακό, τραγικό, ανθρωπιστικό, γεμάτο ένταση.

Από κάποιο λάθος αμερικανικό βομβαρδιστικό ρίχνει ατομοβόμβα στη Μόσχα. Η σοβιετική ηγεσία ζητάει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να πληρώσει ένα βαρύ αντίτιμο, για να αποφευχθεί ο  τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Ακολουθούν δραματικές εξελίξεις σ’ ένα φιλμ με κλιμακούμενη ένταση αλλά και αντιπολεμικό μήνυμα.

Την ταινία θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου κριτικό σημείωμα θα διανεμηθεί στο κοινό. Με το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με τους θεατές.

Το κριτικό σημείωμα που θα διανεμηθεί στο κοινό είναι το ακόλουθο:

«Περίοδος ψυχρού πολέμου, αρχές δεκαετίας του`60. Ένα ηλεκτρονικό λάθος στέλνει αμερικανικά βομβαρδιστικά εξοπλισμένα με ατομικά όπλα να χτυπήσουν τη Μόσχα. Όταν το λάθος γίνεται αντιληπτό, δίνεται εντολή ανάκλησής τους, αλλά ένα αεροπλάνο έχει φθάσει στο σημείο της μη επιστροφής. Η Μόσχα δέχεται θανατηφόρο χτύπημα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει το παν για να μην ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος και πείθει το γενικό γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης πως όλα έγιναν από λάθος. Όμως, οι ΗΠΑ πρέπει να πληρώσουν ένα αντίτιμο κι αυτό θα είναι πολύ σκληρό. Θα υπάρξουν αντίποινα, αλλά πρέπει να γίνουν  από Αμερικανούς. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και δραματικές.

Μια εκπληκτική ταινία με επιταχυνόμενο αγωνιακό ρυθμό, με αργό λειτουργικό μοντάζ, έξοχη φωτογραφία και μινιμαλιστική λιτότητα. Ο Λουμέτ, με μια σκηνοθεσία που παρακάμπτει τη θεατρικότητα, με πολλά εσωτερικά πλάνα και έμφαση στο διάλογο, εμψυχώνει την ψυχροπολεμική παράνοια του `60, αλλά και το δράμα των αντιφάσεων. Όλα είναι εξαιρετικά, λιτά, με ένα ονειρικό, παραισθητικό κλίμα (κάτι σαν εφιάλτης), με πολύ καλές λεπτομέρειες. Εντυπωσιακό, ανατρεπτικό φινάλε σ’ ένα φιλμ που προειδοποιεί ξεκάθαρα πως, αν συνεχιστεί ο παραλογισμός, έτσι ή αλλιώς δεν θα αποφευχθεί το μοιραίο. Το 2000 έγινε το ασπρόμαυρο, τηλεοπτικό ριμέικ από τον Στίβεν Φρίαρς που υπήρξε επίσης καίριος. Πάντως, ο Συναγερμός του θανάτου αποτελεί ένα σπάνιο ντοκουμέντο που, μισό αιώνα από τότε που γυρίστηκε, παραμένει μνημειώδες».


10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟΝ «ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ»

Πέραν των άλλων, 10 λόγοι για να μην χάσετε το Συναγερμό του θανάτου είναι:

1.    Για το εκπληκτικό, σεναριακό εύρημα που  σε αφήνει άναυδο.
2.    Για ένα εσωτερικό, διακριτικό μοντάζ, που δημιουργεί μια κλιμακούμενη ένταση.
3.    Για το έξοχο κλίμα του αινιγματικού, ζοφερού ονείρου
4.    Για τη διαχρονικότητα του θέματος με την άποψη πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο.
5.    Για τα κορυφαία διλήμματα που βάζει η μυθοπλασία.
6.    Για τη μινιμαλιστική λιτότητα της σκηνοθεσίας
7.    Για τους πειστικούς ρόλους
8.    Για την άψογη, ντοκιμαντερισμένη οπτική για το πώς αντιμετωπίζεται μια κρίση.
9.    Για την έξοχη, ασπρόμαυρη φωτογραφία που σχεδόν «μιλάει».
10.  Γιατί το συμφέρον των πολλών υπερβαίνει το ατομικό όσο τραγικό κι αν είναι αυτό.


Υ.Γ. Η επόμενη ταινία του αφιερώματος είναι το σπάνιο, σοβιετικό κομψοτέχνημα του Μιχαήλ Ρομ Εννιά μέρες ενός χρόνου με τον Αλεξέι Μπατάλοφ, τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου στις 21:00 στον Αλέξανδρο με ελεύθερη είσοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου