9 Φεβρουαρίου 2015

ΕΡΤ και ΕΡΤ3 - Δεν άνθησαν ματαίως τόσα θαύματα: «ΛΑΟΥΡΑ»

ΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ «ΛΑΟΥΡΑΣ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ-3



9/2/2015, ώρα 21:00
cine ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,  Εθνικής Αμύνης 1
«Λάουρα»
του Ότο Πρέμινγκερ


Με το πολύκροτο και αγαπημένο νουάρ του Ότο Πρέμινγκερ Λάουρα (Laura, 1944, ΗΠΑ, διάρκεια 83’  ) τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου στις 21:00 στον Αλέξανδρο, στο αφιέρωμα Ταυτότητες, ρόλοι, σχέσεις εξουσίας, συνεχίζει τις προβολές της  η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3.

Η αίθουσα είναι μια ευγενική προσφορά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού με συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια από το ΚΕΜΕΣ.

Προλογίζει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, στους θεατές θα διανεμηθεί κριτική ανάλυση του γνωστού κριτικού κινηματογράφου Δημήτρη Δανίκα, ενώ με το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.

Το σενάριο είναι από το μυθιστόρημα της Βέρα Κάσπαρ και η σκηνοθεσία του κορυφαίου δημιουργού Ότο Πρέμινγκερ. Πρωταγωνιστούν Τζιν Τίρνεϊ, Ντάνα Άντριους, Κλίφτον Γουέμπ, Βίνσεντ Πράις.
Το φιλμ κέρδισε Όσκαρ φωτογραφίας και προτάθηκε για Όσκαρ σκηνοθεσίας, σεναρίου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και β’ ανδρικού ρόλου (Κλίφτον Γουέμπ).

Ο ντετέκτιβ Μακφέρσον ερευνά το φόνο μιας πανέμορφης γυναίκας. Φαινομενικά κανένας δεν είχε λόγο να τη σκοτώσει, δεδομένου ότι από τις ανακρίσεις που κάνει διαπιστώνει πως όλοι οι άνδρες ήταν ερωτευμένοι μαζί της. Βασικό ρόλο στην ιστορία παίζει ένα εκτυφλωτικό πορτρέτο της νεκρής. Και ενώ ο ντετέκτιβ την ερωτεύεται, έρχεται η μεγάλη ανατροπή.
Κορυφαίο, αρχετυπικό φιλμ- νουάρ, που επέδρασε στο σινεμά, επηρέασε κορυφαίους σκηνοθέτες ακόμα και τον Χίτσκοκ. Ταινία αινιγματική, απαστράπτουσα, πικρή, με εκπληκτικές, κατασκευαστικές αξίες.

Το κείμενο που θα διανεμηθεί στο κοινό είναι το ακόλουθο:

«Χρυσή δεκαετία του ‘40. Για το American cinema. Τότε μεγαλούργησε το είδος μυστηρίου με τη γαλλική ονομασία φιλμ- νουάρ. Μαύρη ταινία. Τότε προέκυψε η «Laura». Τότε «Το γεράκι της Μάλτας» του Τζον Χιούστον. Τότε «Ο μεγάλος ύπνος» του Χάουαρντ Χοκς. Τότε το «Με διπλή ταυτότητα» («Double indemnity») του Μπίλι Ουάιλντερ. Και λίγα χρόνια αργότερα το «Η μεγάλη κάψα» ( «Big Heat») του Φριτς Λανγκ καθώς και το «Φίλησέ με μέχρι θανάτου» («Kiss me deadly») του Ρόμπερτ Όλντριτς. Όμως, κορυφαία στιγμή και μεγιστοτεράστιος επίλογος σε αυτή τη διαδρομή του φιλμ νουάρ το «Chinatown» του Ρομάν Πολάνσκι το 1974. Με τον  καλύτερο Τζακ Νίκολσον και την καλύτερη Φέι Ντάναγουεϊ.

Γιατί νουάρ; Επειδή αδιέξοδο. Επειδή όλοι βουτηγμένοι στο έγκλημα και την αμαρτία. Και επειδή η ραχοκοκαλιά μοιάζει με κρεμμύδι. Όσο ξεφλουδίζεις τόσο σε μια δεύτερη, τρίτη, πέμπτη φλούδα πέφτεις. Thats why!

Αυτό το περίεργο, το θανατερό, το μυστηριώδες, το αινιγματικό, το φαντασιακό πορτρέτο της Λώρας προέκυψε πριν από 70 χρόνια ακριβώς. Από ένα ιδιοφυές μυθιστόρημα και  από μια εξίσου ιδιοφυή σεναριακή γραφή. Με σκηνοθέτη τον Ότο Πρέμινγκερ. Προφέρεται και Πρέμιντζερ (1905- 1986). Που γεννήθηκε σε κάποια περιοχή της (τότε) αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας. Και που τώρα είναι «ιδιοκτησίας» της Ουκρανίας. Αμ τι νομίζετε; Ότι οι υπογραφές και οι δημιουργοί του Χόλιγουντ είναι αμιγώς Αγγλοσάξωνες;  Βλακείες.
Ο Πρέμινγκερ, λοιπόν, παρέα με ένα cast εξαιρετικό, καταφέρνει να βιδώσει το θεατή στην καρέκλα του. Όσες φορές το έχω δει, αισθάνομαι την ίδια ακριβώς γλυκιά «ασφυξία». Η ανάσα μου αιχμάλωτη της οθόνης. Αυτό πάει να πει Σινεμά με τα όλα του.
Η πλοκή μοναδική. Με πρωταγωνίστρια μια νεκρή. Όπως στο αριστούργημα «Η λεωφόρος της Δύσεως» του Μπίλι Ουάιλντερ. Με τον Ουίλιαμ Χόλντεν να αφηγείται την ιστορία του, πεσμένος μπρούμυτα, νεκρός στην πισίνα μιας διάσημης σταρ του Χόλιγουντ εκείνης της εποχής. Απίστευτο.
Δηλαδή. Κάποιος ιδιωτικός ντετέκτιβ με το όνομα Μαρκ Μακφέρσον (τον υποδύεται ο Ντάνα Άντριου) αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία μιας θεσπέσιας γυναίκας με το όνομα Λώρα (Τζιν Τίρνεϊ). Όμως, πέφτει σε τοίχο. Όμως, το μυστήριο θεοσκότεινο. Όμως, οι μαρτυρίες αντιφατικές. Όμως, μηδέν εις το πηλίκον.
Μέσα στην απελπισία του και καθώς το βλέμμα του πέφτει πάνω στο πορτρέτο αυτής της κούκλας, αρχίζει να φαντασιώνεται. Αρχίζει να βυθίζεται. Αρχίζει να πλέκει το δικό του σενάριο. Και αρχίζει να την ερωτεύεται. Αυτή η γλυκιά νεκρολαγνεία του είναι η αρχή. Η συνέχεια σε κάνει να τιναχτείς πάνω σαν να σε διαπερνάει ηλεκτρικό ρεύμα».



ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ «ΛΑΟΥΡΑ»

Εξάλλου, δέκα επιπρόσθετοι λόγοι για να μην χάσετε τη Λάουρα είναι οι ακόλουθοι:

  1. Για την αριστοτεχνική σκηνοθεσία του Ότο Πρέμινγκερ
  2. Για την ιδιόρρυθμη, ιδιοφυή, θραυσματική δομή του νουάρ με ανατρεπτική αφήγηση και αναδρομές
  3. Για την εκπληκτική, ασπρόμαυρη φωτογραφία του Τζότζεφ Λα Σες
  4. Για την εκθαμβωτική, πανέμορφη Τζιν Τίρνεί
  5. Για τις επιρροές που δέχθηκε από τη Λάουρα ο Χίτσκοκ στον Δεσμώτη του ιλίγγου.
  6. Για το υπόγειο, νεκροφιλικό κλίμα
  7. Για την υψηλής ποιότητας καλλιτεχνική διεύθυνση
  8. Για την αινιγματική και αμφίσημη ατμόσφαιρα
  9. Για τον έρωτα που έρχεται ως αναπαράσταση και αφήγηση
  10. Για την αιφνίδια,  μεγάλη σεναρική ανατροπή 
Υ.Γ Στο ίδιο αφιέρωμα η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3  θα προβάλει το αριστούργημα του Ντον Ζίγκελ Ο προδότης, τιμώντας παράλληλα τα 60 χρόνια παρουσίας του Κλιντ Ίστγουντ στον Κινηματογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου