22 Φεβρουαρίου 2015

Το Γαϊτανάκι ή ... Αν όλα τα παιδιά της γης

Ένα παραμύθι της Ζωρζ Σαρή που έχουμε αγαπήσει, ένα έθιμο της Αποκριάς, το Γαϊτανάκι, που πάει να ξεχαστεί πίσω από τις βιτρίνες με τα "εποχιακά" αποκριάτικα είδη, και ένα σπουδαίο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, που αξίζει να το θυμηθούμε και να το πούμε-τραγουδήσουμε στα παιδιά μας.

Πηγή: biblionet
Πώς θα μπορέσει ο γέρος σοφός να βοηθήσει την ειρήνη να απλωθεί στη Γη; Μήπως αν πειστούν όλα τα παιδιά της Γης μια ορισμένη μέρα και ώρα να ενώσουν τα χέρια τους σχηματίζοντας μια τεράστια αλυσίδα που θα αγκαλιάσει τον πλανήτη; Ένα κλασικό βιβλίο για την ειρήνη, τον πόλεμο, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, αλλά και για τη δύναμη καθενός από εμάς να αλλάξουμε τον κόσμο. Εικονογράφηση: Έφη Λαδά.

"Αν όλα τα παιδιά της Γης πιάναν γερά τα χέρια,
κορίτσια, αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό,

ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος

κι ολόκληρη τη Γη μας θ’ αγκάλιαζε, θαρρώ."



Απόσπασμα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, "Αν όλα τα παιδιά της γης"

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι, όπως ηχογραφήθηκε σε δισκάκι 45 στροφών το 1973. Το μελοποιημένο ποίημα τραγουδισμένο από τον ίδιο τον συνθέτη, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, και την Κιουρκτσόγλου Ιωάννα -στην 2η πλευρά της πλάκας βινυλίου- έχει τον τίτλο "Το γαϊτανάκι". Ως στιχουργός τους εμφανίζεται η Ζωρζ Σαρή, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ¨κόψιμο" του από την λογοκρισία της χούντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου