13 Φεβρουαρίου 2017

Κινηματογραφική Λέσχη των Εργαζομένων της ΕΡΤ3: «Ο σκληρός νόμος του επιθεωρητή Φερό» - Δευτέρα 13-2-2017



ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΝΕΟΝΟΥΑΡ «Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΦΕΡΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ παρουσιάζουν στα πλαίσια του αφιερώματός τους «Το ζεύγος και η βία» (υποενότητα: αφιέρωμα στη Σιμόν Σινιορέ) τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 21:00 στην αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 1 (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 2310233665) το βραβευμένο νεονουάρ του Αλέν Κορνό «Ο σκληρός νόμος του επιθεωρητή Φερό» (ΗΠΑ, 1976, έγχρωμη, 125'). Παίζουν: Ιβ Μοντάν, Σιμόν Σινιορέ, Φρανσουά Περιέ, Στεφανία Σαντρέλι, Ματιέ Καριέρ.

Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, έντυπη ανάλυση του οποίου καθώς και  του Βασίλη Ραφαηλίδη θα διανεμηθούν στους θεατές, ενώ στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.

Το προς συζήτηση θέμα στο μάθημα για τον κινηματογράφο θα είναι: «Το μεταμοντέρνο γαλλικό νουάρ και οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτό».

Στο Παρίσι της δεκαετίας του '70, ένας 45αρης γοητευτικός αστυνομικός ερωτεύεται μια παράξενη νέα γυναίκα. Από μια σύμπτωση, η γυναίκα είναι η ερωμένη του διευθυντή της αστυνομίας, κάτι που γνωρίζει η σύζυγός του. Ένας φόνος θα φέρει τα πάνω-κάτω.

Η ανάλυση του Αλέξη Δερμεντζόγλου που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Ένας 45αρης αστυνομικός (Ιβ Μοντάν), μόνος και αποτελεσματικός, γνωρίζει μια νέα γυναίκα (Στεφανία Σαντρέλι), την ερωτεύεται, και μετά από πολλές υπαναχωρήσεις της, δημιουργούν σχέση. Ο αστυνομικός διατηρεί φιλική σχέση με τον 60αρη διευθυντή του (Φρανσουά Περιέ) και την ημικατάκοιτη γυναίκα του (Σιμόν Σινιορέ). Φιλική σχέση έχει και με τον 30αρη υφιστάμενό του (Ματιέ Καριέρ). Ο διευθυντής, με τη συναίνεση της συζύγου του, διατηρεί σχέση με μια γυναίκα, της οποίας καλύπτει τα έξοδα. Το μοιραίο και η σύμπτωση είναι ότι οι δυο γυναίκες είναι το ίδιο πρόσωπο. Από εκεί και μετά θα αρχίσουν μεγάλες ανατροπές και περιπλοκές.
Ένα μοναδικό, καταπληκτικό μετανουάρ του Αλέν Κορνό, που ισορροπεί ανάμεσα στους ταξικούς κώδικες και τις ψυχαναλυτικές διαδικασίες. Σε συμβολικό επίπεδο, ο διευθυντής είναι ο “πατέρας”, η σύζυγος η “μητέρα”, ο επιθεωρητής Φερό ο “μεγάλος γιος” και ο νεαρός ο “μικρότερος γιος”. Η γυναίκα εκπροσωπεί το ελεύθερο πεδίο δράσης. Είναι ένα λευκό πεδίο, ένα γρανάζι μόνο της μυθοπλασίας, μια φιγούρα που ουσιαστικά μας έρχεται από το γουέστερν σπαγγέτι. Η ταξική δομή της ταινίας καθορίζεται από τους προλετάριους (Σαντρέλι-Καριέρ), από την ηγεμονική και υπεροπτική μεγαλοαστική τάξη (Περιέ-Σινιορέ), και από τα ενδιάμεσα στρώματα (επιθεωρητής Φερό). Η διαφθορά και η απόκρυψη θα διαχυθούν από την κορυφή μέχρι την τελική μύηση του “γιου” (Καριέρ) στο πως ισορροπούν οι ταξικές κοινωνίες.
Φωτογραφία, μουσική, ντεκόρ υπέροχα. Με πολύ μεγαλύτερους ρόλους, ιδίως από το εν ζωή ζευγάρι Μοντάν-Σινιορέ, με μόνη την Σαντρέλι να υστερεί κάπως. Οι ράθυμοι σκηνοθετικοί ρυθμοί δημιουργούν μια εκπληκτική εκκρεμότητα και έναν υπόγειο παφλασμό σε ένα φιλμ αξεπέραστο, διαχρονικό, στιλιστικό».

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟΝ «ΣΚΛΗΡΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΦΕΡΟ»

Εξάλλου, 10 λόγοι για να μην χάσετε τον «Σκληρό νόμο του Επιθεωρητή Φερό» είναι:

1.    Για τους εκπληκτικούς και υποδειγματικούς ρόλους των πέντε πρωταγωνιστών.
2.    Για τις εξαιρετικά υπολογισμένες ισόποσες δόσεις ψυχαγωγίας, έντασης, εκπλήξεων, ανατροπών.
3.    Γιατί όλη η μυθοπλασία παραπέμπει στο κλασικό γαλλικό φιλμ νουάρ, μια και περιστρέφεται γύρω από συμπτώσεις, μοιραίες καταστάσεις και τυχαίες συγκυρίες.
4.    Γιατί η ταινία είναι ταξικά και ψυχαναλυτικά οργανωμένη, παράγοντας πολλά νοήματα.Υπάρχει ο πατέρας (Περιέ), ο μεγάλος γιος (Μοντάν), ο μικρός (Καριέρ) και η μητέρα-διακανονίστρια (Σινιορέ). Η Σαντρέλι είναι το ελεύθερο πιόνι.
5.    Για την έντονη κριτική που ασκείται στην γαλλική αστική τάξη, στις συμπεριφορές, στους συμβιβασμούς και στον απίθανο κυνισμό της.
6.    Για την εκπληκτική, παγωμένη φωτογραφία του Ετιάν Μπεκέρ που ισοδυναμεί λειτουργικά με την ψυχολογική κατάσταση των ηρώων.
7.    Για τα φανταστικά στην κυριολεξία ντεκόρ, εσωτερικά και εξωτερικά, που όχι μόνο είναι λειτουργικά αλλά από μόνα τους παράγουν μια αίσθηση εσωτερικού τρόμου.
8.    Για το εκπληκτικό, ελλειπτικό φινάλε της ταινίας, που παράγει έναν κραδασμό στην προοπτική ενός αόρατου μέλλοντος.
9.    Γιατί ο Κορνό, λάτρης του φιλμ νουάρ, προωθεί εδώ το είδος στη μεταμοντέρνα του διάσταση.
10.  Γιατί η ταινία γυρίστηκε ακριβώς την εποχή που κάνει τομή στο γαλλικό νουάρ και εμπεδώνει το μοντέρνο μετανουάρ.



Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ παρουσιάζουν στα πλαίσια του ίδιου αφιερώματος το ψυχολογικό δράμα του Μαρσέλ Καρνέ  «Τερέζα Ρακέν» (1976).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου