22 Φεβρουαρίου 2017

Τώρα διαβάζουμε (104ο βιβλίο): Παντελής Τρακίδης, «Σκλάβος της Ελευθερίας»

Τετάρτη, 22/2/2017 στις 7 μ.μ. στο Καφέ του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πρόταση του Νίκου Ματενίδη


Παντελής Τρακίδης, Σκλάβος της Ελευθερίας
Εκδόσεις Πηγή, 2016


Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: Ο µοναχικός ταξιδευτής Οδυσσέας, ώριµος άνδρας πια, αιώνια ερωτευµένος µε την απέραντη γαλάζια θάλασσα, επιστρέφει για λίγο στη γενέτειρά του, Θεσσαλονίκη, έπειτα από µακροχρόνιες περιπλανήσεις σ’ όλες σχεδόν τις θάλασσες του κόσµου.

Μια αναπάντεχη γνωριµία µε τη µικρή Ζωή και η παράξενη σχέση που δηµιουργείται µεταξύ τους, τον σπρώχνει και πάλι στις ανεξερεύνητες θάλασσες του εσωτερικού εαυτού του.

Μετά από επίµονες προτροπές της Ζωής , θ’ αρχίσει µια εκτενής διήγηση της πολυτάραχης ζωής του για ανθρώπους, περιπέτειες και γεγονότα που σηµάδεψαν τη ζωή και το µυαλό του. Μια περιήγηση στις φτωχογειτονιές της Θεσσαλονίκης των περασµένων χρόνων και η αναπάντεχη γνωριµία µε µια παράξενη γυναίκα που τον οδήγησε στα πιο απόκρυφα µονοπάτια του έρωτα, αλλά και µε τον παράξενο παλαιοβιβλιοπώλη που τον µύησε στην πραγµατική γνώση. Μέσα από τα µυστηριώδη νεύµατα της µνήµης, αναδύονται από τα βάθη της ψυχής και πάλι διλήµµατα και αµφιβολίες, που όλα αυτά τα χρόνια ήταν σίγουρος πως τα είχε ξεπεράσει. Να µείνει; Να φύγει; Τι είναι πιο σπουδαίο τελικά; Η αγάπη της ελευθερίας ή η ελευθερία της αγάπης;

Ο Παντελής Τρακίδης γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Το «Σκλάβος της Ελευθερίας» είναι το πρώτο του βιβλίο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου