30 Μαΐου 2017

Είπαν: Όσκαρ Ουάιλντ

 Όσκαρ Ουάιλντ
(16 Οκτωβρίου 1854 - 30 Νοεμβρίου 1900)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ο καλλιτέχνης είναι ο δημιουργός ωραίων πραγμάτων. Σκοπός της τέχνης είναι να αποκαλύπτει τον εαυτό της και να κρύβει τον καλλιτέχνη. Κριτικός είναι αυτός που μπορεί να μεταφράζει με έναν άλλο τρόπο ή σ' ένα νέο υλικό την εντύπωση που του δημιουργούν τα ωραία πράγματα...Δεν υπάρχουν ηθικά ή ανήθικα βιβλία. Τα βιβλία είναι καλογραμμένα ή κακογραμμένα. Αυτό είναι όλο...Η σκέψη και η γλώσσα είναι για τον καλλιτέχνη εργαλεία για την τέχνη του...Όλη η τέχνη είναι συγχρόνως επιφάνεια και σύμβολο. Εκείνοι που προχωρούν πέρα από την επιφάνεια, το κάνουν με δικό τους κίνδυνο. Εκείνοι που διαβάζουν το σύμβολο, το κάνουν με δικό τους κίνδυνο...Όταν οι κριτικοί διαφωνούν, ο καλλιτέχνης βρίσκεται σε συμφωνία με τον εαυτό του...Όλη η τέχνη είναι εντελώς άχρηστη.

Αποσπάσματα από τον ΠΡΟΛΟΓΟ του βιβλίου του Όσκαρ Γουάιλντ, «Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρεή», μετάφραση Τίνα Στεφανοπούλου, εκδόσεις Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 2006

Διαβάζουμε στη σχετική παραπομπή για τον «Πρόλογο» ότι πρόκειται για «Μια πολυσυζητημένη περίληψη των αισθητικών απόψεων του Γουάιλντ. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη “Δεκαπενθήμερη επιθεώρηση”, στο τεύχους του Μαρτίου του 1891».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου