10 Αυγούστου 2015

Ηλίας Κουτσούκος, "Λύπης μνημόνιο"

Λύπης Μνημόνιο


Τίτλος έργου: Sorrow
Πηγή εικόνας: Vincent Van Gogh
Υπάρχει ένας καιρός για να λυπάστε... κατά τις οδηγίες του Βασιλιά (της Παλαιάς Διαθήκης) Εκκλησιαστή. Η λύπη είναι βέβαια φτωχότατο συναίσθημα. Ωστόσο πολλές φορές διακατέχει τις καρδιές απλών ανθρώπων. Να λυπάστε λοιπόν! Αρκεί αυτή η λύπη σας να έχει την αξιοπρέπεια της σωστής αξιολόγησης.

Να λυπάστε λοιπόν όσους ξέρουν πόσο θα βαστάξει η κυβέρνηση. Οι περισσότεροι από αυτούς παίζουν το ρόλο του χαφιέ της πληροφόρησης.

Να λυπάστε αυτούς που πιστεύουν πως "είναι μέσα στα πράγματα". Λαχανιάζουν, ιδρώνουν, τους σημαδεύει το εγκεφαλικό επεισόδιο, τους μισεί η γυναίκα τους, τους απεχθάνονται οι δήθεν φίλοι τους κι αυτοί κρεμιούνται, γλύφουν, γίνονται ορντινάντσες και παρακοιμώμενοι αρκεί να "είναι μέσ΄ στα πράγματα". Τα ίδια τα πράγματα αδιαφορούν γι' αυτούς, ακόμα κι η λάσπη απαξιεί να τους λερώσει.

Έχει περάσει ο καιρός των μεγάλων αποκαλύψεων. Το καινούριο μήνυμα των εξουσιών ίσως είναι περισσότερο πληροφόρηση, με στόχο την παντελή σύγχυση. Όσο ψάχνετε, τόσο μπερδεύεστε. Ωστόσο η αλήθεια παραμένει απλή. Τελούμε υπό κατάκτηση σε οριζόντια και κάθετα επίπεδα. Να λυπάστε όσους ποτέ δεν θα το μάθουν ή το ξέρουν και το αμφισβητούν.

Να λυπάστε αυτούς που κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις στον Τύπο. Ζουν την ευτυχία μιας μέρας στη σημερινή δημοσιότητα, που ακριβώς την άλλη μέρα είναι χθεσινή. Σ' ένα χαρτί τυπωμένο ο χρόνος τους αφήνει ένα 24ωρο πίσω.

Να λυπάστε τους γραβατοφόρους κι όσους κουβαλούν πάνω τους σήματα. Χρειάζεται να δείχνουν "κάτι" γιατί χωρίς αυτό πιστεύουν πως δεν είναι. Η ανυπαρξία του "είναι" τους είναι η καθημερινή τους καχυποψία.

Να λυπάστε όσους πιστεύουν στις μεγάλες συμφωνίες. Οι μεγάλες συμφωνίες υπογράφονται για να επιβεβαιώσουν τις παραβιάσεις τους αυτοί που κατέληξαν σε συμφωνίες.

Να λυπάστε όσους εξωραΐζουν τον ερωτισμό τους. Κάποιος αγαπάει κάποιον και για να του το αποδείξει τον βάζει από κάτω του!

Να λυπάστε τα τσογλάνια που όλα τα ξέρουν κι ωστόσο τους είναι απαραίτητα τα ξένα ακριβά τσιγάρα κι ο ηλεκτρονικός αναπτήρας. Αυτά τα τσογλάνια δε θα κάνουν ποτέ τον κόσμο καλύτερο. Η επανάσταση σταματάει στην άκρη του αυθάδικου ύφους τους.

Να λυπάστε όσους δεν κατάλαβαν πως τα σπουδαία τοπία δεν ανοίγουν την πόρτα τους στην απλή δράση αλλά φανερώνονται στη μεγάλη απόδραση.

Να λυπάστε το κορμί της ιερόδουλης. Τ' αγγίξανε χιλιάδες χέρια. Πάνω στο δέρμα της ανδρώθηκαν γενιές. Λαχάνιασε ο έφηβος, κρύφτηκε μέσα της ο αστός, νοστάλγησε ο κουρασμένος γεροντάκος. Παρ' όλα αυτά καμία τίμια κυβέρνηση δεν την συνταξιοδότησε.

Ηλίας Κουτσούκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου