13 Αυγούστου 2015

"Κορίτσι που διαβάζει", Jean-Honore Fragonard

Πηγή εικόνας: ebay
Πηγή εικόνας: wikiart




















Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της λέσχης μας είναι κορίτσια. Έτσι κάπως θυμηθήκαμε έναν πίνακα ζωγραφικής που, κυρίως στη χώρα μας, τον μάθαμε επειδή ήταν ένα κέντημα, καδραρισμένο σε κάποιο σαλόνι. Στο δικό μας σαλόνι ή σε κάποιο άλλο που πηγαίναμε για "επίσκεψη"...

Ας μάθουμε όμως μερικά πράγματα για το ζωγραφικό έργο. Tο φιλοτέχνησε ο , το 1776. Ανήκει στο ζωγραφικό κίνημα Rococo και φυσικά είναι πορτραίτο. Πρόκειται για ελαιογραφία και οι διαστάσεις του είναι  64.8 x 81.1 cm.

Το έργο βρίσκεται στην National Gallery of Art, Washingon, DC, USA. Ο πίνακας είναι ένας από μια σειρά πινάκων που αποθανατίζουν νεαρά κορίτσια. Παρ' όλο που επισήμως το μοντέλο δεν έχει ταυτοποιηθεί, εικάζεται πως είναι η κόρη του ζωγράφου, που συχνά δούλευε, βοηθώντας τον πατέρα της και κάνοντας το μοντέλο. Η ακτινογράφηση του πίνακα έδειξε ότι το κορίτσι με το εκθαμβωτικό κίτρινο του ήλιου φουστάνι ζωγραφίστηκε πάνω από έναν άλλο πίνακα στον ίδιο καμβά. 

Όπως συμβαίνει με πολλά από τα έργα του καλλιτέχνη, ο θεατής γίνεται μάρτυρας μιας ιδιαίτερης- προσωπικής στιγμής ενός ατόμου και γίνεται μύστης μια άμεσης ομορφιάς. Μπροστά στο συγκεκριμένο έργο, ο θεατής επιθυμεί, πάνω απ' όλα, να μην ενοχλήσει ή διακόψει την ανάγνωση του κοριτσιού, μα να κοιτάει, χωρίς να γίνεται αντιληπτός από το κορίτσι, την ομορφιά της για όση πιο πολλή ώρα μπορεί.
Πηγή: wikiart

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου