2 Αυγούστου 2016

Ελάβαμε: Ιούλιος 2016 / Θώμη Σαββοπούλου, "Αρχαιολογική περιήγηση στο Νομό Κιλκίς"

Θώμη Σαββοπούλου, Αρχαιολογική περιήγηση στο Νομό Κιλκίς - Από τα προϊστορικά μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, β΄έκδοση συμπληρωμένη, εκδόσεις Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς / Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 2016 (α' έκδοση Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς, 1998)


Η "περιήγηση" της αρχαιολόγου Θώμης Σαββοπούλου μάς δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τις αρχαιότητες του νομού Κιλκίς, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε την οφειλή μας τόσο για τη δική της κατάθεση όσο και την προσπάθεια την οποία καταβάλουν γενικότερα οι αρχαιολόγοι για να αποκαλύψουν και να μας μιλήσουν για τα αποτυπώματα του χθες. Στον αγώνα τους αυτό "συνοδοιπόροι" είναι οι συντηρητές και οι εργαζόμενοι στις ανασκαφές.


Πρέπει, λοιπόν, να τα φέρουν στο φως, να τα φροντίσουν, να τα προστατέψουν, να τα συντηρήσουν, να τα μελετήσουν να τα παρουσιάσουν και να τα αναδείξουν. Στον υπότιτλο του βιβλίου δηλώνονται τα χρονικά όριο εντός των οποίων κινείται η συγγραφέας. Ξεκινά από τα προϊστορικά και φτάνει μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Με το υλικό που παραθέτει η αρχαιολόγος μάς πείθει ότι τελικά κάθε σπιθαμή αυτού του τόπου κρύβει στα σπλάχνα του πολύτιμα σημάδια της πορείας του, της ιστορίας του. Και επί πλέον, τοποθετεί, με αυτήν της την κατάθεση, τον Νομό Κιλκίς στο χάρτη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.  


Οι προτεινόμενες διαδρομές μάς γνωρίζουν την αρχαιολογική ιστορία του νομού, τα σημεία με ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον, τις φυσικές ομορφιές του, την πολεοδομική και αρχιτεκτονική ιστορία του καθώς και τα παραδοσιακά του προϊόντα. 
Πρόκειται για ενδιαφέρουσες προτάσεις για να γνωρίσεις έναν νομό, που διατηρεί ακόμη αναλλοίωτα, από το "κύμα του τουρισμού", πολλά του στοιχεία.  

Η Θώμη Σαββοπούλου είναι η "Θώμη του Κιλκίς", έτσι την αποκαλούν όσοι έχουν γνώση της προσφοράς της. Ως αρχαιολόγο την πρωτοσυναντάμε στο Κιλκίς από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αλλά για να γίνει η "Θώμη του Κιλκίς" έπρεπε να ξεπεραστούν αρκετές δυσκολίες, συνήθειες και νοοτροπίες. Τα κατάφερε. Νέο Γυναικόκαστρο, Ευρωπός και αμέτρητα άλλα σημεία του νομού με αρχαιολογικά ευρήματα γνωρίζουν την φροντίδα της, που πάντα ξεπερνά το αποκαλούμενο υπηρεσιακό καθήκον. Σήμερα, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη του νομού υπάρχουν αγαπημένα της πρόσωπα που "πίνουν νερό στο όνομά της". Το μεγάλο της όνειρο για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς παραμένει ακόμη όνειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου