1 Αυγούστου 2016

ΕΡΤ και ΕΡΤ3 - Κινηματογραφική Λέσχη των Εργαζομένων της ΕΡΤ3 / Δεν άνθησαν ματαίως τόσα θαύματα: «Συνομώτες» - Δευτέρα 1-8-2016


ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟΥΣ «ΣΥΝΟΜΩΤΕΣ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3, στο κλείσιμο του επιτυχημένου αφιερώματός της Μεταμοντέρνος Αμερικανικός Τρόμος και ως φόρο τιμής στα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Αμερικανού ηθοποιού Γκρέγκορι Πεκ, παρουσιάζει τη Δευτέρα 1 Αυγούστου στις 21:00 στο θερινό σινεμά ΑΠΟΛΛΩΝ (Σαρανταπόρου 4, κάθετη στη Βασιλέως Γεωργίου, τηλ. 2310828642) το βραβευμένο θρίλερ του Έντουαρντ Ντμίτρικ Οι συνομώτες (ΗΠΑ, 1965, ασπρόμαυρη, 108'). Παίζουν: Γκρέγκορι Πεκ, Ντάιαν Μπέικερ, Γουόλτερ Ματάου. Aπό τις 21:00 ως τις 21:30 θα υπάρξει μουσικός πρόλογος από δύο νέες βιολίστριες, τις Βούλα Κεραμιδιώτη και Μυρτώ Σταυρακίδου, και τον κιθαρίστα Διονύση Θεριώτη που παίζουν και ερμηνεύουν με ιδιαίτερη ευαισθησία μουσικά κομμάτια. Μετά τον πρόλογο, θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας στις 21:30.

Η συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια γίνονται από το ΚΕΜΕΣ. Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου έντυπη ανάλυση θα διανεμηθεί στους θεατές, ενώ στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.

Το προς συζήτηση θέμα στο λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο θα είναι: Η ανανέωση της αμερικάνικης ταινίας τρόμου: από την ψυχανάλυση στην πολιτική.

Ένας μεσήλικας Νεοϋορκέζος συνειδητοποιεί ότι πάσχει από αμνησία όταν μια ανάμνηση δολοφονίας αμφισβητείται από τους γύρω του. Αποφασίζει να θυμηθεί αλλά μπλέκεται σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Η ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:
 
«Μια από τις πιο μεγάλες αμερικανικές ταινίες του '60 που αντανακλούν το φιλειρηνικό κλίμα που επικρατούσε πριν από το 1968 παρά το Βιετνάμ και τη δολοφονία του Κένεντι. Μου κάνει εντύπωση η μεταμοντέρνα άποψη του τρόμου που μεταφέρεται ως μια μετεξέλιξη της χιτσκοκικής Νύχτας αγωνίας του '40 και πάλι με τον Γκρέγκορι Πεκ. Η εκπληκτική, ασπρόμαυρη φωτογραφία καθορίζει την υπόγεια διαδικασία του μη ομαλού.  Είναι τα πολύ μεγάλα ονόματα που κρατούν τη δύναμη του σεναρίου και του επιθετικού χαρακτήρα του στις καπιταλιστικές αποκλίσεις. Για πρώτη φορά - όσο θυμάμαι - καταγγέλλονται οι κατά κάποιο τρόπο Μ.Κ.Ο. της εποχής ως αναμεμειγμένες σε οικονομικές μπίζνες με υψηλό τον κίνδυνο για την υγεία των Αμερικανών. Όμως, αυτή η άκρως μεταμοντέρνα και διαχρονική ταινία, που είναι και σαφώς πολιτική, οφείλει αλλού το μαγνητισμό της απέναντι στο κοινό: Στα ακαθόριστα βήματα  στις σκάλες, στο  θάνατο το μεσημέρι, στη μοναξιά των εικόνων, στις επιθυμίες όπου καταβυθίζεται το μπλοκαρισμένο ένστικτο. Αμνησία, σκοτάδια, αγωνία για τον ξεχασμένο τόπο σε μια αναζήτηση του χαμένου εαυτού και της εξήγησης.
Οι συνωμότες καθορίζουν και τη δύναμη του λόγου. Ο Φαστ έγραψε το μυθιστόρημά του το 1952 επηρεασμένος από την ατομική απειλή, τον «ψυχρό» πόλεμο, τους Χίτσκοκ και Φριτς Λανγκ, από τις ψυχαναλυτικές θεωρίες αλλά ιδίως από το φόβο μιας απώλειας. Με την Κορέα να «καίει», η ταινία χρόνια μετά (με το Βιετνάμ επίκαιρο) φανερώνει την κρυμμένη αριστερή συνείδηση του πρώην ευρισκόμενου στη «μαύρη λίστα» Ντμίτρικ.»

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ «ΣΥΝΟΜΩΤΕΣ»

Εξάλλου, 10 λόγοι για να μην χάσετε τους Συνομώτες είναι:

1.    Για τον υπέροχο ρόλο του Γκρέγκορι Πεκ, που τον αποδίδει σε όλους τους τόνους.
2.    Για τον αμφίσημο, γεμάτο υπονοούμενα ρόλο της Ντάιαν Μπέικερ.
3.    Για έναν ρόλο-έκπληξη από τον Γουόλτερ Ματάου, που ακροβατεί στο γκροτέσκο.
4.    Για την εξαιρετική τεφρόχρωμη φωτογραφία του Τζόζεφ ΜακΝτόναλντ, που φανερώνει τον κίνδυνο ακόμα και μέσα από το φως.
5.    Γιατί ο διάσημος Κουίνσι Τζόουνς υπογράφει μια μουσική επένδυση που έρχεται σε αναντιστοιχία με τα γεγονότα, προσπαθώντας ίσως να μας πει πως τελικά όλα αυτά δεν είναι πάρα μόνο σινεμά.
6.    Για την έξυπνη ταυτολογία που υπάρχει, δηλ. ενώ αναμένουμε το φλας της λύσης, έτσι και ο βασικός ήρωας ενοχλείται από την αδυναμία του να θυμηθεί το φλας.
7.    Γιατί προκαλεί εντύπωση το πως μια αμερικανική ταινία στρέφεται με τον τρόπο της εναντίον οικονομικών συμφερόντων που αναμιγνύονται σε πολεμικούς εξοπλισμούς.
8.    Γιατί επίσης προκαλεί εντύπωση το πως μια αμερικανική ταινία καταγγέλλει έγκαιρα κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που όχι μόνο δε νοιάζονται για το κοινό καλό, αλλά διαπλέκονται με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
9.    Γιατί είναι η Νύχτα Αγωνίας της δεκαετίας του '60, με τη διαφορά ότι τα κίνητρα και οι εξηγήσεις είναι ιδεολογικού τύπου.
10.  Γιατί αυτό το εξαιρετικό ψυχαναλυτικό θρίλερ στέκεται δίπλα σε μια ομάδα ανήσυχων ταινιών που γυρίστηκαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '60, όπως Κάτω από έναν άλλο ήλιο και Συναγερμός Θανάτου.

Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα 8 Αυγούστου η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 παρουσιάζει ως άνοιγμα του νέου αφιερώματός της Αξέχαστα Κλασικά Ρομάντζα το βραβευμένο δράμα του Ανατόλ Λίτβακ Αναστασία (1956).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου