5 Αυγούστου 2016

Η λέξη του μήνα (27.1): η "μοτοσικλέτα" του Παντελή Τρακίδη






Τι να θυμηθώ αλήθεια και τι να ξεχάσω απ΄ όλα όσα έχω ζήσει από παιδί με τη μοτοσυκλέτα; Ταξίδια, αγώνες, εκδρομές, παρέες, γνωριμίες –σε Ελλάδα και εξωτερικό– που εξελιχθήκαν σε πραγματικές φιλίες, με μόνο κοινό συνδετικό κρίκο, στην αρχή, τη μοτοσυκλέτα. Τι να θυμηθώ, καλαμπούρια, πειράγματα, και γέλια μέχρι αιμοπτύσεως; Ξέρω οι πολλοί, αυτοί που δεν μας ξέρουν, μας  πετούν στα μούτρα υποτιμητικά ένα ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΣ υπονοώντας ένα άνθρωπο του υποκόσμου. Όμως εγώ θα πω ναι, είμαστε μηχανόβιοι, όχι όπως το εννοούν οι άλλοι, αλλά κυριολεκτώντας, αφού ο βίος μας, η ζωή μας πάει μαζί με τη μηχανή.
Όμως, τελικά, ο κόσμος της μοτοσυκλέτας είναι ένα πεδίο ανεξάντλητων δυνατοτήτων για όσους αγαπούν την μαγεία της κίνησης στο χώρο και το χρόνο, για όσους ηδονίζονται απολαμβάνοντας την οδήγηση. Η μοτοσυκλέτα είναι μια εμπειρία τόσο πολυδιάστατη, που ποτέ δεν πρόκειται να εξαντληθεί, όσα χρόνια κι αν περάσουν, που ποτέ δεν πρόκειται να σε αφήσει χωρίς πράγματα να κάνεις και χωρίς καινούργια πράγματα να μάθεις. Η ικανοποίηση που μπορεί να προσφέρει γίνεται μέγιστη όταν σκεφτείς πως για να την ζήσεις πλήρως χρειάζεται να εξασκήσεις το πνεύμα και το σώμα σου, εξελίσσοντας όλες τις ικανότητές σου συνεχώς στη διάρκεια του χρόνου, χωρίς αυτό να έχει τέλος.
Έτσι, φτάνουμε να δούμε τον μοτοσυκλετιστή σαν μια πολυδιάστατη προσωπικότητα, ένα ανήσυχο πνεύμα που αναζητεί την ουσία των πραγμάτων και ρισκάρει ακόμα και την σωματική του ακεραιότητα, συνειδητά και με επίγνωση του κινδύνου, για να το πετύχει. Έχουμε επιλέξει μια δραστηριότητα που εν γνώσει μας δεν συνάδει με τις συνήθεις κοινωνικές πρακτικές της δικτατορίας του μέσου όρου, που θέλει τα πάντα ελεγχόμενα, χωρίς ρίσκο και  χωρίς ανταμοιβή.
Και θυμήσου, η μοτοσυκλέτα είναι σαν τον άνθρωπο, χρειάζεται να έχει ανοιχτό το γκάζι για να μην πέσει. Κινούμαι, άρα υπάρχω. Αλλά και η ζωή ακόμη θα πρέπει να είναι σαν την μοτοσυκλέτα. Δηλαδή να μην έχει όπισθεν.

Υ.Γ.  Η φωτογραφία είναι από ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο North Cape της Νορβηγίας, το βορειότερο σημείο της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου