25 Αυγούστου 2014

Η λέξη του μήνα: γιοφύρια 3.5

Η Χριστίνα Βουμβουράκη  "σχεδιάζει"  και  "ζωγραφίζει"  τις  δικές  της  γέφυρες, εστιάζοντας στην κοινωνική τους διάσταση, αυτήν που μας διαφεύγει από την επιβλητικότητα και το θαυμασμό των κατασκευών, αλλά και από την τριβή της καθημερινότητας.

Οι γέφυρες είναι κατασκευές που αποκαθιστούν την χωρική ασυνέχεια. Έχουν απολύτως σαφή λειτουργικότητα και κατασκευαστική δομή, ανήκουν μάλιστα στα κορυφαία τεχνικά έργα μια που προάγουν την εξέλιξη της Μηχανικής.
Συχνά, εξαιτίας της δυναμικής τους παρουσίας στο χώρο και της εντυπωσιακής εικόνας τους, ή της ασύλληπτης στατικής τους λειτουργίας, ή ακόμα και λόγω της βαρύνουσας σημασίας τους στην οικονομικό-κοινωνική ζωή και ανάπτυξη της περιοχής που εξυπηρετούν, αποτελούν τοπόσημα πόλεων και δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα. Πέρα όμως από τη σημασία τους ή την συγκίνηση που προσφέρουν, ας ρίξουμε μια ματιά στο πως συσχετίζονται οι άνθρωποι με αυτές στην καθημερινότητα τους, όχι τόσο σε σχέση με το εδώ και το εκεί που έχουν φτιαχτεί για να συνδέουν, αλλά με το πάνω και κάτω που εκ των πραγμάτων προκύπτει να δημιουργούν. 

Α) Κάτω από την γέφυρα.
Κάπου εκεί που οι γέφυρες ακουμπάν την στέρεη γη, δημιουργείται ένας μοναχικός τόπος, ένα περιθώριο. Εκεί κάτω, όπου τίποτα θαυμαστό δεν διεκδικεί την προσοχή μας, μέσα στη βουή των διερχόμενων οχημάτων, αν κοιτάξει θα δει κανείς να φωλιάζουν άστεγοι, ναρκομανείς να περνούν την δόση τους, καψούρες ή αναρχικούς να γράφουν συνθήματα και γκραφιτάδες, να αφήνουν βιαστικά πίσω τους τα πολύχρωμα ίχνη τους. 

«Κάτω  από  γέφυρες  κοιμούνται  οι  αλήτες»  τραγουδάει  ο  Γιώργος Νταλάρας (www.stixoi.info) σε στίχους του Βασίλη Δημητρίου.  Πιο άμεσος ο  Anthony Kiedis, τραγουδιστής των  Red Hot Chili Peppers, εκμυστηρεύεται  στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Κάτω  από  τη  γέφυρα (www.biblionet.gr):  «αλήτευα  στο  κέντρο  με  γαμημένους γκάνγκστερ, σουτάροντας speedballs κάτω από μια γέφυρα» και γραφεί τους στίχους για το  εξαιρετικά  επιτυχημένο  τραγούδι  Under  the  Bridge (http://el.wikipedia.org) :

«
Κάτω από τη γέφυρα στο κέντρο της πόλης

Εκεί μάτωσα
Κάτω από τη γέφυρα στο κέντρο της πόλης
Τίποτα δε ήταν αρκετό
Κάτω από τη γέφυρα στο κέντρο της πόλης
Ξέχασα την αγάπη μου
Κάτω από τη γέφυρα στο κέντρο της πόλης
Χαράμισα τη ζωή μου»

Από το άρθρο του Γιάννη Μπεχράκη Οι άστεγοι των Αθηνών (06 Φεβ. 14)«Λίγα μέτρα παραπέρα ο Μιχάληςτ, ένας 35χρονος από τη Ρόδο, κάθεται σε μια πλαστική καρέκλα και απολαμβάνει μια από τις ελάχιστες δωρεάν απολαύσεις της ζωής, τον απογευματινό ήλιο. Κάνει παρέα με τους άλλους άστεγους κάτω από τη γέφυρα που πλέον την ονομάζουν "σπίτι"».
Από το άρθρο του Χρήστου Χατζησπύρου Συγκλονιστικές ιστορίες: Η ζωή κάτω από μία γέφυρα...(11/06/2014):
Το αυτοσχέδιο «σπίτι» του Βαρέι περιλαμβάνει ένα διπλό στρώμα, δύο μονά και έναν μεγάλο καθρέπτη.

Φωτογραφία από την Francine Orr / Los Angeles Times,Ζώντας κάτω από τη γέφυρα 7th Street, (24/11/2009)
Amanda Howard, 31, σχεδιάζει μέσα στην αυτοσχέδια σκηνή της κάτω από τη γέφυρα 7th Street
δίπλα
στον
ποταμό Λος Άντζελες, στο  Long Beach.
Τι χρώμα έχει η μοναξιά στην πόλη; Ό,τι και η ελευθερία: όλα τα χρώματα, που παλεύουν με το γκρί. Γέφυρες, υπόγειες διαβάσεις, μάντρες, είναι ιδανικά σημεία για βάψιμο. Την τέχνη του δρόμου, το γκράφιτι άλλοι το θεωρούν «σαν δείγμα παρακμής της κοινωνίας, έργα περιθωριακά», αλλά σήμερα έχει πια εισχωρήσει σε αίθουσες τέχνης, ακόμη και στο Tate Gallery του Λονδίνου. "To graffiti είναι ένα από τα λίγα εργαλεία που έχεις όταν δεν έχεις σχεδόν τίποτα. Και ακόμα, και αν δεν καταφέρεις ζωγραφίσεις μια εικόνα,  που θα γιατρέψει την παγκόσμια φτώχεια, μπορείς να κάνεις κάποιον να γελάσει την ώρα που κατουράει" -Από το βιβλίο Βanging your Ηead Αgainst a Βrick Wall (http://www.pathfinder.gr/stories/)

πηγή φωτογραφιών: http://undrthbridge.tumblr.com/

Β) Πάνω στην γέφυρα.

Το ύψος μεγάλο και σε προκαλεί να πηδήξεις. H ιδέα της πτώσης συναρπάζει.Το κενό είναι γοητευτικό και απελευθερωτικό.
μαγεία της πτώσης συναρπάζει.
 «Από τη στιγμή που κάποιος έχει πετάξει, όταν περπατάει στη γη έχει το βλέμμα στον ουρανό. Από εκεί ήρθαμε και εκεί κάποτε θα επιστρέψουμε». (www.noesis.edu.gr )
Bungee jumping,
μια ισχυρή δόση αδρεναλίνης. Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων αλλά προσδιορίζονται γεωγραφικά στο νησί Πέντεκοστ, στον Ειρηνικό ωκεανό, όπου η πτώση στο κενό λειτουργούσε ως δοκιμασία-τελετή ενηλικίωσης των ιθαγενών για να γίνουν αρχηγοί της φυλής. Μάλιστα,  το 1950 συνεργείο του BBC βιντεοσκόπησαν την τελέτη, δίνοντας έναυσμα σε μια ομάδα φοιτητών της Οξφόρδης να πηδήξουν δεμένοι με σχοινιά και φορώντας σμόκιν την 1η Απριλίου του 1979 από τη γέφυρα Clifton στο Bristol, ύψους 75μ., πράξη για την οποία οδηγήθηκαν στο κρατητήριο. Η σπίθα όμως άναψε, η ιδέα διαδόθηκε και οι γέφυρες έγιναν σημείο συνάντησης όσων αγαπούν τις δυνατές συγκινήσεις.  Το πρώτο εμπορικό του άλμα έγινε απο τον Νεοζηλανδό, A.J. Hackett, ο 1985 από τη Γέφυρα Greenhithe στο Auckland, ο οποίος και άνοιξε την πρώτη «σχολή» bungee jumping. Οι προορισμοί για Bungee στην Ελλάδα αρκετοί, με πιο διάσημους να είναι ο Ισθμός της Κορίνθου και η Αράδαινα στην Κρήτη. (www.sentragoal.gr)
υνατές συγκινήσεις

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/delight/hobbies/article/165070/extreme-sports-ef-zhn-epikindynos.html
Πηγή: www.in2life.gr
Η Γέφυρα της Αράδαινας, ύψους 138 μέτρων, βρίσκετε στον νομό Χανίων της Κρήτης στον δήμο Σφακίων και αποτελεί την υψηλότερη γέφυρα για άλματα με ελαστικό σχοινί bungy jumping στην Ελλάδα και την δεύτερη στην Ευρώπη.
Πηγη:. www.bungy.gr
Στον Ισθμό η βουτιά γίνεται από ύψος 78 μέτρων με θέα τη διώρυγα και θεωρείται ένα από τα θεαματικότερα μέρη στον κόσμο για να επιχειρήσει κανείς
Τα συναισθήματα που νιώθει ο συμμετέχων είναι πολύ έντονα, αφού η θέα που αντικρίζει κατά τη διάρκεια της πτώσης είναι μοναδική. Η αδρεναλίνη κορυφώνεται και η μαγεία της πτώσης συναρπάζει. Η αντίσταση του αέρα στο πρόσωπο και στο σώμα και το άγγιγμα του νερού κατά την πτώση έρχονται να ολοκληρώνουν την ηδονή. Οι λάτρεις του αθλήματος δυσκολεύονται να περιγράψουν τα συναισθήματα και μόνο όσοι το βιώσουν θα καταλάβουν τον λόγο. (Bungee jumping: Η άλλη αίσθηση της αδρεναλίνης στο ιστολόγιο: www.lgblog.gr)
Bungee jumping: Η άλλη αίσθηση της αδρεναλίνης

Εκτός όμως από όσους πηδάνε από τις γέφυρες για την «ανατριχίλα» που προσφέρει η πτώση ή για να αποδείξουν ότι έχουν τα κότσια να το κάνουν, υπάρχουν κι εκείνοι που πηδάν στο κενό χωρίς ιμάντες προστασίας, αποφασισμένοι να δώσουν τέλος στη ζωή τους -οι γέφυρες είναι οι κατεξοχήν τόποι αυτοκτονίας. Στην http://en.wikipedia.org/ θα βρούμε μια ολόκληρη λίστα από γέφυρες που  αποτελούν δημοφιλή σημεία αυτοκτονιών. Ανάμεσα τους και η διάσημη γέφυρα  Golden Gate Bridge στο San Francisco, όπου περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει με τον αριθμός ρεκόρ 46 αυτοκτονιών καταγράφηκε το 2013 μέχρι σήμερα. (http://stilitis.blogspot.gr)

Δίχτυα ασφαλείας θα τοποθετηθούν στη διάσημη Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ του Σαν Φρανσίσκο προκειμένου να αποτραπούν τα φαινόμενα αυτοκτονίας, όπως διαβάζουμε στην ηλεκτρινική έκδοση της Ελευθεροτυπίας (Σάββατο 28 Ιουνίου 2014),
πηγή: www.enet.gr 
Θορυβημένη από τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών, που είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, η Νότια Κορέα εξετάζει μέτρα για την μείωση των περιστατικών προσπαθώντας να δώσει στον επίδοξο αυτόχειρα, έστω και την τελευταία στιγμή, λίγη ελπίδα.«Αν φτιάχναμε ψηλότερα παραπέτα, απλά θα πήγαιναν σε άλλα σημεία» εξηγεί ένας από τους υπεύθυνους των γεφυρών και προσθέτει ότι «περισσότερο θέλουμε να τους κάνουμε να αλλάξουν γνώμη». (http://newpost.gr/



Κι αν κάποιες φορές πάνω στις γέφυρες κυκλοφορεί η απελπισία, που γίνεται θανάσιμη, κάποιες άλλες φορές κλειδώνεται η ελπίδα και ο έρωτας. Ως υποσχέσεις αιώνιας αγάπης λογίζονται τα χιλιάδες λουκέτα αγάπης, που κατακλύζουν γέφυρες σε όλον τον κόσμο. Τα love locks ξεκίνησαν στις αρχές του 2000 και σκοπό έχουν το συμβολικό "κλείδωμα " της αγάπης σε όλες τις μορφές της. Ερωτευμένοι κρεμάνε κλειδαριές με χαραγμένα τα αρχικά τους με μηνύματα, ημερομηνίες, ευχές καρδιές και κορδελάκια και πετάνε συμβολικά κάπου το κλειδί  για να μην ξεκλειδώσει ποτέ  η αγάπη τους.( www.iefimerida.gr/news )


Στους ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
"Μετά την είδηση ότι υπάρχει κίνδυνος καθίζησης της γέφυρας του Παρισιού από τα πολλά λουκέτα που τοποθετούν οι ερωτευμένοι στα κάγκελα για να «κλειδώσουν» την αγάπη τους, δεν περίμενε κανείς να δει παρόμοια εικόνα τόσο σύντομα. Και όμως, αυτός ο τρόπος έκφρασης της αγάπης και της αφοσίωσης εξαπλώνεται ραγδαία στις μεγαλύτερες γέφυρες του κόσμου. Η συγκεκριμένη εικόνα είναι από τη γέφυρα της Φρανκφούρτης, στη Γερμανία".
Το «love locks» έφτασε στην Ελλάδα: Λουκέτα Αγάπης στην γέφυρα του Ισθμού ης Κορίνθου
πηγή: www.facebook.com/LoveLockStor

Θλίψη και μοναξιά, απελπισία, αλλά και ένταση, έρωτας και δημιουργία,
όλα έχουν τη θέση τους, πάνω ή κάτω από μία γέφυρα.   

Χριστίνα Βουμβουράκη

1 σχόλιο:

  1. Εκεί όπου ένας τίτλος και η δομή της αναζήτησης καταλήγουν σε ένα λογοτεχνικό διόραμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή