12 Αυγούστου 2014

Ευρήματα: Ηλεκτρονικά Λεξικά


(Ο μπαμπάς παίρνει και κοιτάζει ένα λήμμα στο λεξικό)
Μαφάλντα: Μ' αυτόν τον ρυθμό ποτέ δεν θα τελειώσεις ένα τόσο χοντρό βιβλίο!
πηγή και μετάφραση:www.λέσχη.gr/forum/



Το πιθανότερο όλοι έχουμε τουλάχιστον ένα. Τα λεξικά είναι πολύτιμα εργαλεία για όλους. Η λεξικογραφία του 21ου αιώνα μεταφέρει τα λεξικά στις οθόνες των υπολογιστών μας, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να γίνει η αναζήτηση των λεξικών πληροφοριών  πιο φιλική στο χρήστη, ταχύτερη και άμεσα ψηφιακά αξιοποιήσιμη μέσω της γνωστής διαδικασίας αντιγραφής και επικόλλησης.
Στην Πύλη για την Ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση, του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, μας προσφέρονται ελεύθερα τέσσερα λεξικά, επιλεγμένα για τον πλούτο, την επιστημονικότητα και το εύρος τους. Είναι μάλιστα  δυνατή η παράλληλη χρήση τους λεξικών.

Πρόκειται για τα ακόλουθα λεξικά:
Ελληνο-αγγλικό Λεξικό (Γεωργακά)



Ιδού ένα σχετικό λήμμα, για παράδειγμα:

λεξικό το [leksikó] Ο38 : βιβλίο με συγκεντρωμένες και ταξινομημένες σε αλφαβητική ή άλλη σειρά: α. λέξεις: Ορθογραφικό / ερμηνευτικό / ετυμολογικό ~. Mονόγλωσσο / δίγλωσσο ~. Επίτομο / πολύτομο ~. Ελληνοαγγλικό / αγγλοελληνικό ~. ~ της αρχαίας / της μεσαιωνικής / της νέας / της δημοτικής γλώσσας. ~ συνωνύμων / αντιθέτων. Aναλογικό / αντίστροφο ~. Εύχρηστο / δύσχρηστο ~. β. γνώσεις που αφορούν την επιστήμη, την τεχνική, την τέχνη: Εγκυκλοπαιδικό / γεωγραφικό / ιστορικό / φιλοσοφικό ~. ~ θεατρικών / ιατρικών / τεχνικών / νομικών όρων. ~ των ψαριών / των φυτών / των ζώων της Ελλάδας. 
ο ορισμός από το: www.greek-language.gr/
 
Για όσους επιμένουν και στην έντυπη λεξικογραφία τα λεξικά αυτά μπορείτε να τα βρείτε και στην έντυπη μορφή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου