21 Αυγούστου 2014

Στα Αρχαία Στάγειρα, στην πατρίδα του Αριστοτέλη

Τον Μάρτιο του 2014, ο Αριστοτέλης εμφανίστηκε σε πολλά δημοσιεύματα ως η διασημότερη προσωπικότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας, σύμφωνα με την κατάταξη του Tεχνολογικού Iνστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το οποίο συγκέντρωσε και ανέλυσε δεδομένα σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό σε όλο τον πλανήτη, από το 4.000 π.Χ. έως το 2010. (βλ. www.athensvoice.gr
Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, περίπου 500 μ. νοτιοανατολικά του χωριού Ολυμπιάδα, πάνω σε μια μικρή, ορεινή χερσόνησο, η οποία ονομάζεται "Λιοτόπι", βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους τής Χαλκιδικής, τα Αρχαία Στάγειρα, η γενέτειρα του Αριστοτέλη. 
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού  http://odysseus.culture.gr/, του Δήμου Αριστοτέλη www.dimosaristoteli.gr και στη σελίδα http://www.hotelsline.gr/ μπορούμε να βρούμε ιστορικά δεδομένα για τα Στάγειρα, καθώς και πληροφορίες για την ανασκαφή και τις αναστηλωτικές επεμβάσεις που έχουν γίνει.

Την Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014 θα εορταστούν τα Αριστοτέλεια 2014 - Στα βήματα του Αριστοτέλη, στον χώρο των Αρχαίων Σταγείρων. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Ποιότητας Ζωής σε συνεργασία με την  ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων


Θυμόμαστε, επ' ευκαιρία της αυριανής εκδήλωσης, την επίσκεψη της Λέσχης μας στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων.  Στις 5 Ιουλίου 2014  είχαμε τη χαρά να βρεθούμε στα Στάγειρα και να ξεναγηθούμε από τον αρχιτέκτονα Γιάννη Γιαννάκη, διευθύνοντα των εργασιών ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, και τη Θώμη Σαββοπούλου, αρχαιολόγο της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Τους ευχαριστούμε θερμά. 


Αρχαία Στάγειρα 2014
φώτο: Χριστίνα Βουμβουράκη
Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου Σταγείρων, στην πατρίδα του Αριστοτέλη

φώτο: Χριστίνα Βουμβουράκη

Επειδή η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική, το τοπίο μαγευτικό, όπως φαίνεται και από το φωτογραφικό υλικό που παραθέτουμε, και η θάλασσα κρυστάλλινη, προτείνουμε την πραγματοποίηση μιας ολοήμερης εκδρομής, καθώς συνδυάζει ιστορία, φυσική ομορφιά και απόλαυση. •Όπως σε κάθε καλοκαιρινή επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο, καλό είναι να φορέσετε άνετα κλειστά παπούτσια –και μακρύ παντελόνιΞεκινήστε νωρίς, γιατί ο ήλιος καίει το μεσημέρι, βάλτε αντιηλιακή κρέμα και μην ξεχάσετε να πάρετε καπέλο κι ένα μπουκαλάκι νερό!

Προσηλωμένοι, γύρω από τους ξεναγούς μας, τη Θώμη και τον Γιάννη
φώτο: Αρχοντούλα Διαβάτη




Εν κινήσει. Στο βάθος το απέραντο γαλάζιο.

Εκ των πραγμάτων, δεν ξέρεις προς τα πού να πρωτο-κοιτάξεις.
φώτο: Αρχοντούλα Διαβάτη

Το είπε και ο Αριστοτέλης:"Τρία πράγματα χρειάζεται η εκπαίδευση: τη φύση, τη μάθηση και την άσκηση".
φώτο: Ντίνα Παπαδοπούλου


(Στην Αγορά) ο Συντονιστής μας αγορεύει

φώτο: Ντίνα Παπαδοπούλου

Η αράχνη λιάζεται και η ομάδα τραβά στην ανηφόρα...
φώτο: Αρχοντούλα Διαβάτη

...αλλά η θάλασσα, δροσερή, μας περιμένει!
φωτό: Στεφανία Βελδεμίρη

Και για το τέλος, λίγα λόγια για τους "ξεναγούς" μας:

Θώμη Σαββοπούλου
Αρχαιολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Προϊστορική Αρχαιολογία, Τμηματάρχης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων   και αναπληρώτρια προϊσταμένη της  ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από γονείς μικρασιατικής καταγωγής, είναι παντρεμένη με τον αρχιτέκτονα Γιάννη Γιαννάκη  και  έχουν δύο παιδιά.
Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην περιοχή του νομού Κιλκίς, του οποίου υπήρξε υπεύθυνη επί σειρά ετών με κύρια ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπού και του Παλαιού Γυναικοκάστρου. Αποτέλεσμα των ερευνών αυτών ήταν και η συγγραφή του πρώτου αρχαιολογικού οδηγού για το νομό Κιλκίς –Θώμη Σαββοπούλου, Αρχαιολογική περιήγηση στο ν. Κιλκίς από την αρχαιότητα μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, Εκδόσεις Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Νομού Κιλκίς, 1988-, σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί αφενός ο αρχαιολογικός πλούτος  και η πολιτιστική κληρονομιά και  αφετέρου να προβληθούν  οι φυσικές ομορφιές του τόπου.
Συμμετείχε στην οργάνωση πολλών διεθνών εκθέσεων ελληνικών Αρχαιοτήτων στην Κίνα, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία , Γαλλία, αλλά και σε εκθέσεις εσωτερικού .
Συμμετείχε ακόμη με ανακοινώσεις και μελέτες σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, σε τιμητικούς τόμους και συλλογικές εργασίες. 

Γιάννης Γιαννάκης
Γεννήθηκε στην Ίμβρο. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Είναι υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ) με βαθμό τμηματάρχη και με αντικείμενο εργασίας τη σύνταξη και επίβλεψη μελετών, που αφορούν την προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Συμμετείχε  στην οργάνωση αρχαιολογικών εκθέσεων, τόσο στο Μουσείο  Θεσσαλονίκης  όσο  και στα Μουσεία Πολυγύρου και  Κιλκίς, καθώς και σε εκθέσεις του εξωτερικού, όπως στην Αυστραλία (Αδελαΐδα Μελβούρνη), Λουξεμβούργο,  Ιταλία  ( Μπολόνια) κα.

Συμμετείχε  ως εκλεγμένος εκπρόσωπος του Συλλόγου Υπαλλήλων Βορ. Ελλάδας του ΥΠΠΟΤ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων του ΥΠΠΟΤ για πολλά   χρόνια. Είναι εκλεγμένο τακτικό  μέλος του υπηρεσιακού συμβουλίου τεχνικών ΥΠΠΟΤ.

Από το 1978 ασχολείται συστηματικά με τα προβλήματα των Ιμβρίων και υπήρξε επί πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιμβριακής Ένωσης, του οποίου χρημάτισε γενικός γραμματέας και αντιπρόεδρος. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της έκδοσης του περιοδικού “Ιμβριώτικα”, στο οποίο διατηρούσε, για πολλά χρόνια, μόνιμη στήλη.   Επίσης, υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, στην οποία διετέλεσε πρόεδρος για 6 χρόνια. Σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας της. Επί τετραετία υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τού Πατριαρχικού  Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

Ιδιαίτερη ενασχόληση του αποτελεί η αρχιτεκτονική και πολιτιστική παράδοση της Ίμβρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου