6 Ιουλίου 2014

ΕΡΤ και ΕΡΤ3_δεν άνθισαν ματαίως τόσα θαύματα:

07/07/2014 , ώρα 21:00


«θερινή αίθουσα»,  Αγγελάκη 14
μπροστά στο κτίριο της ραδιοφωνιας της ΕΡΤ-3
ταινία- έκπληξη!
-----------------------------------------------------

ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥ
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ
 
ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ-3


Οι σινεφίλ της Θεσσαλονίκης απολαμβάνουν εξαιρετικές  βραδιές με ποιότητα, ψυχαγωγία, στιλ, εξαιρετικές επιλογές χάρις στον αναντικατάστατο θεσμό της πόλης, την Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3.
Τη Δευτέρα, λοιπόν,  7 Ιουλίου προβάλλει την ταινία- έκπληξη, που, ως εκ τούτου, θα περιγραφεί με ελλειπτικούς όρους και μια αφαιρετική αφίσα.





Στον πεζόδρομο της Αγγελάκη 14 στη θερινή «αίθουσα» με την καλλιτεχνική επιμέλεια και συνεργασία του ΚΕΜΕΣ στις 21:00 και πάντα με ελεύθερη είσοδο, στο αφιέρωμα Όταν  ξέσπασε η βία (με επιλεγμένες ταινίες διαφορετικών μορφών βίας) παρουσιάζεται ένα ευρωπαϊκό, ασπρόμαυρο αριστούργημα, βραβευμένο σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ, και στο οποίο περιγράφεται η βία της φρίκης του πολέμου.


Πρόκειται για το είδος στο οποίο ανήκει μία από τις πλέον αγαπημένες ταινίες των  Νεοελλήνων, συνδυασμός σάτιρας και δράματος, με συγκίνηση,  γέλιο και μεγάλη ιδεολογική  φόρτιση.

Επίσης, η ιστορία της ταινίας βασίζεται σε συγκλονιστικά γεγονότα που έγιναν σε ευρωπαϊκή χώρα το Σεπτέμβριο του 1943.

Κορυφαίος Ευρωπαίος ο σκηνοθέτης, κορυφαίοι οι ηθοποιοί και το καίριο σλόγκαν των οργανωτών να πεθαίνεις για την πατρίδα δεν σημαίνει τίποτα, αν αυτό δεν γίνεται συνειδητοποιημένα αποδίδει όλο το κλίμα.



Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, θα διανεμηθεί ανάλυση διάσημου ξένου συγγραφέα κινηματογραφικών  βιβλίων και θα επακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.


Η ταινία καταγράφει με διεισδυτικό τρόπο τις 20 συγκλονιστικές ημέρες του Σεπτεμβρίου του 1943 (8- 28 του μήνα), όταν συνέβησαν στιγμές ηρωισμού και πανικού σε διπλανή χώρα.

Μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου η σκληρή αντίσταση  του πατριωτικού ήθους έγραψε τέτοια ιστορία ώστε, παρόλο ότι το γεγονός αποτελεί έναν ιστορικό, αστικό  μύθο, εφάπτεται τελικά απόλυτα στην αλήθεια και προσφέρει μια άποψη που διαχρονικά είναι επίκαιρη δηλαδή  το πάθος για αντίσταση για την πατρίδα κατόπιν συνειδητοποιήσεως.




Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα 14 Ιουλίου στις 21:00 και πάλι στο αφιέρωμα Όταν ξέσπασε η βία θα προβληθεί η τολμηρότατη κοινωνική ταινία αναφορά στη βία στα σχολεία Εάν του Λίντσεϊ Άντερσον,  που κέρδισε Χρυσό  Φοίνικα στο φεστιβάλ Κανών.

Οι διοργανωτές για καλύτερο προγραμματισμό των διακοπών και επιλογών των πολλών σινεφίλ ανακοίνωσαν όλο το πρόγραμμα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου το οποίο είναι το ακόλουθο:






Δευτέρα 14 Ιουλίου:  Εάν του Λίντσεϊ Άντερσον

Δευτέρα 21 Ιουλίου:  Μπραζίλ του Τέρι Γκίλιαμ (αποκλειστικά director’ s cut)

Δευτέρα 28 Ιουλίου:  Σαν Φραντσίσκο ώρα μηδέν του Ρίτσαρντ Σαράφιαν

Δευτέρα 4 Αυγούστου:  Σκιές και σιωπή του Ρόμπερτ Μάλιγκαν

Δευτέρα 11 Αυγούστου:  Θάνατος στη Βενετία του Λουκίνο Βισκόντι

Δευτέρα 18 Αυγούστου:  Όταν πετούν οι γερανοί του Μιχαήλ Κολατόζοφ

Δευτέρα 25 Αυγούστου:  Η κραυγή που σκοτώνει του Γιέρζι Σκολιμόφσκι

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου:  Μ του Φριτς Λανγκ

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου:  Άγρια συμμορία του Σαμ Πέκινπα

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου:  Όταν ξέσπασε η βία του Τζον Μπούρμαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου