3 Ιουλίου 2014

"Ίχνη Πολέμου" :Έκθεση φωτογραφίας του Παύλου Νεράντζη στους Γόννους Λάρισας

Σαλβαντόρ, 1982

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

1991-2014
Είκοσι τέσσερα χρόνια
Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων
  
Έχομε την τιμή να σας προσκαλέσουμε στα εγκαίνια
της Έκθεσης Γλυπτικής, Ζωγραφικής και Φωτογραφίας
που θα γίνει στον αύλειο χώρο της κατοικίας
του ζεύγους
 Κριστιάνε  και Ζήσης
Παπαδημητρίου

Στους Γόννους Λάρισας
το Σάββατο, 5 Ιουλίου 2014
και ώρα 9 μ.μ.


 Συμμετέχουν:
Heidi List (Γλυπτική)
Κωνσταντίνος Παλιάν (ζωγραφική)
Παύλος Νεράντζης (Φωτογραφία)


 Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο,
12 Ιουλίου 2014
Ώρες λειτουργίας: 8-11 μ.μ..
Πληροφορίες:

6978-579508 και 6977-321311

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με έντονο κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον φέτος στους Γόννους
η έκθεση εικαστικών που διοργανώνει
το ζεύγος Κριστιάνε και Ζήση Παπαδημητρίου

        Μετά την ίδρυση της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης των Γόννων, την οποία στα δύο χρόνια λειτουργία της επισκέφτηκαν σχεδόν  επτά χιλιάδες άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, το ζεύγος Κριστιάνε και Ζήσης Παπαδημητρίου συνεχίζουν, για εικοστή τέταρτη χρονιά, τη διοργάνωση εκθέσεων εικαστικών στο πατρικό τους σπίτι στο χωριό.
Φέτος η έκθεση παρουσιάζει, εκτός από καλλιτεχνικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον. Θα εκθέσουν τη δουλειά τους η Γερμανίδα αρχιτέκτονας και γλύπτρια Χάϊντι Λιστ, ο   Κύπριος ζωγράφος Κωνσταντίνος Παλιάν καθώς και ο γνωστός δημοσιογράφος και τέως Διευθυντής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ 3, Παύλος Νεράντζης.
Το έργο της Χάϊντι Λιστ εστιάζεται στις συναισθηματικές αντιθέσεις των ανθρώπων, αλλά και στην  ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Ο τίτλος των έργων «Εκατομμύρια Αγκαλιαστείτε» παραπέμπει στο ποίημα «Ωδή της Χαράς» του  Γερμανού ποιητή Φρειδερίκου Σίλλερ, καθώς και στην Ενάτη Συμφωνία του μεγάλου, επίσης Γερμανού μουσικοσυνθέτη, Λούντβιχ φαν Μπετόβεν.
Σε αντίθεση με το ειρηνιστικό πνεύμα των έργων της Χάϊντι Λιστ, η έκθεση  φωτογραφίας του Παύλου Νεράντζη με τίτλο «Ίχνη Πολέμου» από τα πολεμικά μέτωπα (Αφγανιστάν, Ιράκ, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια, Νότια και Κεντρική Αμερική, κλπ.) αποκαλύπτει την κτηνωδία της βίας και μας καλεί όλους  να καταδικάσουμε με τη στάση μας τις πολεμοκάπηλες οικονομικές και πολιτικές ελίτ της εποχής μας. Η έκθεση «Ίχνη Πολέμου» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία στη Βίλλα Μπιάνκα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των Δημητρίων και στη συνέχεια σε Νέους Επιβάτες, Χανιά, Ηράκλειο, καθώς και στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Ιστανμπούλ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».  
Ο Κωνσταντίνος Παλιάν, ώριμος ζωγράφος, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μαθήτευσε κοντά στους ζωγράφους Τ. Κάνθο, Α. Λαδόμματο και στο γλύπτη Ν. Δημιώτη. Διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική από το 1980 σε πολλούς πολιτιστικούς φορείς, είναι συνιδρυτής και μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Πολυεργαστήρι», ενώ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια φιλοτέχνησε  πολλές τοιχογραφίες συνόλων και αποκατέστησε ζωγραφικά άλλες παλαιότερες τοιχογραφίες σε κτήρια της Θεσσαλονίκης, στο Βορειοελλαδικό χώρο και στο Άγιον Όρος (Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας, Ι.Μ. Αγίου  Παύλου, Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας και Ι.Μ. Ξηροποτάμου). Δίδαξε επίσης  τεχνικές της Ελληνιστικής και Βυζαντινής ζωγραφικής στο πλαίσιο του Προγράμματος  Προστασίας, Συντήρησης και Αποκατάστασης Μνημείων Πολιτισμού της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει στο ενεργητικό του δεκάδες ατομικές και συμμετοχές σε περισσότερες από εκατόν πενήντα ομαδικές εκθέσεις.  Είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας. Κύριο χαρακτηριστικό της τέχνης του Κωνσταντίνου Παλιάν είναι η επιμονή του στις  βασικές αρχές της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής,  η αφηγηματική διάθεση, η σκηνογραφική προοπτική των έργων και κυρίως η τετραχρωμία του Πολυγνώτου, δηλαδή το άσπρο, το μαύρο, το κεραμιδί, η ώχρα και οι συνδυασμοί τους» (Κ. Παλιάν). Μελέτησε συστηματικά τη χαμένη τεχνική της εγκαυστικής των αρχαίων Ελλήνων, την οποία και παρουσιάζει στην έκθεση.
Τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης θα τιμήσει με την παρουσία του το συγκρότημα μουσικής τζαζ  «Presidents» της Θεσσαλονίκης με τους Νίκο Τσινίκα, καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. (φωνητικά-πλήκτρα-κιθάρα-φυσαρμόνικα), Γιώργο Παπανικολάου, καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. (μπάσο-κιθάρα) και Ζάχο Σκούρα, καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. (κρουστά-φωνητικά). Πολύτιμος συνεργάτης ο Σάκης Ζαχαριάδης, καθηγητής Μουσικής και ψυχή του  συγκροτήματος (κιθάρα).
Το συγκρότημα πλαισιώνουν ενίοτε φίλοι και συνάδερφοι, όπως ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος, ο Νίκος Ντουνούσης, ο Βασίλης Σωτηρίου, ο Γιάννης Καλλιμάνης και η Παναγιώτα Τσέτζου. Το συγκρότημα συμμετέχει συχνά σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα (Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ., Δήμος Θεσσαλονίκης, κ.ά.), ενώ έτυχε ιδιαίτερης προβολής στα ΜΜΕ.
Τη  βραδιά θα κλείσουν οι Γοννιώτες μουσικοί Νίκος Χατζής (κιθάρα), Στέργιος…..(μπουζούκι) με ελληνική μουσική, που συμμετέχουν τελευταία αφιλοκερδώς στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του ζεύγους  Παπαδημητρίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ και ώρα 9 μ.μ.. Η έκθεση θα διαρκέσει μια εβδομάδα, μέχρι και το Σάββατο 12 Ιουλίου 2014, και θα είναι ανοιχτή κάθε βράδυ 8-11μ.μ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου