27 Ιουλίου 2014

ΕΡΤ και ΕΡΤ3_"δεν άνθισαν ματαίως τόσα θαύματα":

28/07/2014 , ώρα 21:00


«θερινή αίθουσα»,  Αγγελάκη 14
μπροστά στο κτίριο της ραδιοφωνιας της ΕΡΤ-3
Σαν Φρανσίσκο ώρα μηδέν
του Ρίτσαρντ Σαραφιάν
-----------------------------------------------------

Το ρΟουντ μοΥβι
«Σαν ΦρανσΙσκο ώρα μηδΕν»
στο θερινΟ της ΑγγελΑκη,
ΑπΟ την ταινιοθΗκη της ΕΡΤ-3
με ελεΥθερη πΑντα εΙσοδο

 Το Σαν Φρανσίσκο ώρα μηδέν (Vanishingpoint, ΗΠΑ 1971, έγχρωμο, διάρκεια 99΄), ένα έξοχο ρόουντ μούβι, θα προβάλει στο αφιέρωμα Όταν ξέσπασε η βία η Ταινιοθήκη των τριών ραδιοφώνων της ΕΡΤ-3 τη Δευτέρα 28 Ιουλίου στις 21:00.Πάντα, λοιπόν, με ελεύθερη είσοδο, με την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη συνεργασία του ΚΕΜΕΣ στη θερινή «αίθουσα» στην Αγγελάκη 14 θα παρουσιασθεί το φιλμ με πρόλογο Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου θα διανεμηθεί έντυπη ανάλυση στο κοινό, ενώ με το τέλος του φιλμ θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση.
Σ’ αυτή τη δημιουργία η βία αφορά στη σιωπηρή πλειοψηφία και στους κανόνες του συστήματος. Το Σαν Φρανσίσκο ώρα μηδέν σκηνοθέτησε ο Ρίτσαρντ Σαραφιάν, ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο Μπάρι Νούμαν.


Ένας έμπειρος οδηγός βάζει στοίχημα πως θα παραδώσει ένα αυτοκίνητο από το Κολοράντο στο Σαν Φραντσίσκο σε λιγότερο από 15 ώρες. Στο δρόμο υποπίπτει σε διάφορα παραπτώματα και η αστυνομία τον κυνηγάει. Φύλακας άγγελός του ένας τυφλός μαύρος ντισκ τζόκεϊ ενός ραδιοφωνικού σταθμού. Ακολουθούν καταδιώξεις και ένα συγκλονιστικό τέλος.

Εκπληκτικά τραγούδια, αγχωτικοί ρυθμοί σε μια παραλλαγή του Ξένοιαστου καβαλάρη ανάγουν το κυνηγητό σε μια συμβολική σύγκρουση συστήματος και αντικομφορμισμού. Έξοχη σκηνοθεσία, σπουδαία φωτογραφία.


Η κριτική που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Από το `70, σε μια πανέμορφη από κάθε πλευρά κόπια, μας έρχεται ένα υπέροχο καλτ φιλμ. Κοντά στη μυθολογία του Ξένοιαστου καβαλάρη, είναι ρόουντ- μούβι εντιεξουσιαστικό για το υπερτροφικό εγώ όσων δεν επιθυμούν να τιθασευθούν και για τη μεγάλη ελευθερία της μεταφοράς (transition).

Όταν ο Κοβαλάκι (Μπάρι Νιούμαν) αναλαμβάνει να παραδώσει μια Ντοτζ από το Κολοράντο στο Σαν Φρανσίσκο, βάζει στοίχημα ότι θα το κάνει το πολύ σε 15 ώρες. Υποπίπτει σε διάφορα παραπτώματα και τον κυνηγούν πλέον αστυνομικοί μοτοσικλετιστές, ενώ μπαίνουν και φράγματα στους δρόμους.
Πολλά και διάφορα συμβαίνουν, συναντάει μια πανέμορφη, γυμνή γυναίκα, τον καθοδηγεί ένας τυφλός μαύρος ντισκ- τζόκεϊ ενός ραδιοφωνικού σταθμού, τον ενημερώνει και τον προστατεύει. Φυσικά πάντα η ενθυμία του ανέμελου έχει ένα τέλος, ιδίως όταν το μεμονωμένο άτομο αποφασίζει ότι θα επιβιώσει ή το σύστημα ή αυτός.

«Καθαρή» εικόνα της Αμερικής του `70 με τη βαθύτατη συντήρηση να αντιπαρατίθεται με τον ατομικό αντικομφορμισμό. Πανέμορφα τοπία με εξαιρετικές επιλογές φυσικών χώρων και κυνηγητά σε ανώμαλους δρόμους αλλά και άποψη.

Μια από τις πλέον αγαπημένες καλτ ταινίες με ένα soundtrack συλλεκτικό. Μοντάζ, φωτογραφία και βασικοί ρόλοι υποδειγματικά.

Είναι ένα πικρό σχόλιο για την αδυναμία της μεμονωμένης δράσης να τσακίσει το κατεστημένο. Ωστόσο, η αναγωγή στα όρια του μύθου κομίζει την ελπίδα. Λευκός και μαύρος μαζί σ’ έναν αγώνα δεξιοτήτων κατά των μπάτσων με το Βιετνάμ να φλέγεται.

Ένα φιλμ με αγχωτικούς ρυθμούς και στιλ με συγκεκριμένες θέσεις, μια από τις κορυφαίες ταινίες του Ρίτσαρντ Σαραφιάν. Αγαπημένη, διαχρονική και φυσικά και γι’ αυτό καλτ. Με όρους πολύ προωθημένης κριτικής η διαδικασία του transition με καταιγιστικό τρόπο δείχνει και τις αφηγηματικές αλλά και τις εναλλακτικές δεξιότητες του Σαραφιάν».

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ

 ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ


oι προτάσεις του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου  1. Γιατί είναι εφάμιλλο αν όχι καλύτερο από τον Ξένοιαστο καβαλάρη.
  2. Για την έξοχη και απόλυτη αναγωγή που κάνει από το ειδικό στο γενικό και από την καταδίωξη στην πολιτική.
  3. Για ένα soundtrack που δεν έχετε ακούσει παρόμοιο.
  4. Για την ελπιδοφόρο συνύπαρξη μαύρων και λευκών
  5. Για την επανάσταση που μπορεί να αρχίσει και με μεμονωμένες πράξεις.
  6. Γιατί ένα ασήμαντο γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει δυναμικές αποφάσεις.
  7. Γιατί το σύστημα σου επιτρέπει να «τρέξεις» και να παίξεις μέχρι τα όρια που εκείνο αποφασίζει.
  8. Γιατί όταν επιθυμείς την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση  και το υψηλό επίπεδο, σπάζεις κάθε φρένο.
  9. Γιατί από το καλαμπούρι μπορείς να φθάσεις στη ρήξη.
  10. Γιατί το σύστημα δεν πέφτει, αλλά η δική σου θυσία μπορεί και ανοίγει  ρωγμές, γίνεται μύθος και ο μύθος είναι πάντα επικίνδυνος  για την εξουσία.
ΣΟΚ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΤΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ-3
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ…ΧΙΡΟΣΙΜΑ

Την Τετάρτη 6 Αυγούστου στις 21:00 η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3 ,δείχνοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία και στις επετείους ,προβάλλει στις 21:00 στον πεζόδρομο της Αγγελάκη 14,στην θερινή της αίθουσα, πάντα με ελεύθερη είσοδο,μια ταινία-σόκ αφιερωμένη στο πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945.Με την καλλιτεχνική επιμέλεια και συμπαράσταση του ΚΕΜΕΣ, παρουσιάζει το «Βυθίσατε το υποβρύχιο U 128»(ασπρόμαυρο ΗΠΑ- Μεγάλη Βρετανία 1965 The Bedford incident)σε σκηνοθεσία Τζέημς Χάρις. Πρωταγωνιστούν Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ,Σίντνεϋ Πουατιέ,Μάρτιν Μπάλσαμ,Μάικλ Κέην,Ντόναλντ Σάντερλαντ. Ένα πολεμικό σκάφος των ΗΠΑ καταδιώκει ένα υποβρύχιο και το δράμα είναι αναπόφευκτο με πυρηνική καταστροφή. Το έξοχο φίλμ θα προλογίσει ο Αλέξης Δερμεντζόγλου, του οποίου θα διανεμηθεί στο κοινό έντυπη ανάλυση
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου