5 Ιανουαρίου 2025

8/1/2025 - Τώρα διαβάζουμε: Μάρω Δούκα, «Φελιτσιτά», εκδ. Πατάκη – Βιβλίο Λέσχης 211

Μάρω Δούκα, «Φελιτσιτά», εκδ. Πατάκη – Βιβλίο 211 - Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025, στις 7 μ.μ. στη Ζώγια (Αλεξάνδρου Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη). 



Το βιβλίο πρότεινε η Άννα Παντζή και είναι το 211 βιβλίο που διαβάσαμε στη Λέσχη.
Πηγή βιογραφικού και φωτογραφίας εξώφυλλου: https://www.patakis.gr/person/person-11820/
Πηγή φωτογραφίας Μάρως Δούκα:
https://www.facebook.com/profile

H Mάρω Δούκα γεννήθηκε το 1947 στα Xανιά. Από το 1966 ζει στην Αθήνα. Έχει τελειώσει το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Tµήµα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Aθηνών. Έχει τιµηθεί µε το Bραβείο «Nίκος Kαζαντζάκης» του Δήµου Hρακλείου για το µυθιστόρηµα H αρχαία σκουριά, µε το B΄ Kρατικό Bραβείο για το µυθιστόρηµα H πλωτή πόλη και µε το Bραβείο Πεζογραφίας Kώστα Oυράνη της Aκαδηµίας Aθηνών για το µυθιστόρηµα Aθώοι και φταίχτες. Για το ίδιο µυθιστόρηµα τιµήθηκε επίσης µε το Bραβείο Balkanika και το Βραβείο Καβάφη. Για το µυθιστόρηµα Έλα να πούµε ψέµατα έχει τιµηθεί µε το βραβείο «Νίκος Θέµελης» του ηλεκτρονικού περιοδικού Αναγνώστης. Επίσης, έχει βραβευτεί για το σύνολο του έργου της με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2019 (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων). Διηγήµατα και µυθιστορήµατά της έχουν µεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Σήμερα, τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Καλή χρονιά να είσαι 2025


 

18-12-2024 Στιγμές από τη συνάντηση με τη Ζωή Σαμαρά

Με τη Ζωή Σαμαρά στη συντροφιά της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3 και με το βιβλίο της "Παρασκήνια στην κορυφή του Ολύμπου. Μια αλληγορία σε δύο ραψωδίες", εκδ. USP, το 210 βιβλίο που διαβάσαμε στη Λέσχη, αποχαιρετούμε το 2024 και καλωσορίζουμε το 2025. ΤηνΤετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024, στις 7 μ.μ. στη Ζώγια (Αλεξ. Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη), η Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, ποιήτρια, δοκιμιογράφος, θεατρική συγγραφέας, πρώην πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, τακτικό μέλος του Κύκλου Ποιητών, ιδρύτρια του περιοδικού "Θευθ. Οι δύο όψεις της γραφής", μας μίλησε για την αγάπη της για το δοκίμιο και το θέατρο. για τον γενέθλιο τόπο της, την Κάρπαρθο, για τις σπουδές της στην Αμερική και την Ευρώπη, για την "Ποιητική". Οι Καθηγήτριες Πανεπιστημίων Αναστασία Γραμματικάκη,-Αλεξίου, Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, Αφροδίτη Σιβετίδου, οι παλαιές φοιτήτριές της, οι φίλοι και τα μέλη της Λέσχης δημιούργησαν μια ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα τις δύο ώρς της συνάντησης. Σ' ευχαριστούμε κ. Ζωή Σαμαρά.