22 Ιουνίου 2015

ΕΡΤ και ΕΡΤ3 - Δεν άνθησαν ματαίως τόσα θαύματα: «3 φορές σκληρός»

«3 ΦΟΡΕΣ ΣΚΛΗΡΟΣ»
ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΕΟΝΟΥΑΡ ΤΟΥ ΝΤΕΡΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

 


Στο πρωτότυπο αφιέρωμά της  Εν ψυχρώ η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3 συνεχίζει την Τρίτη 23 Ιουνίου στις 21:00 στον Αλέξανδρο (Εθνικής Αμύνης 1) με ελεύθερη είσοδο με τη δεύτερη ταινία του υποαφιερώματος στο γαλλικό νεονουάρ. Είναι το 3 φορές σκληρός ( 3 Hommes a abattre, έγχρωμο, Γαλλία, 1980) διάρκεια 89’ ) του Ζακ Ντερέ.


Η αίθουσα είναι μια ευγενική παροχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού και η συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια γίνεται από το ΚΕΜΕΣ.

Το φιλμ προλογίζει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου έντυπη ανάλυση θα διανεμηθεί στους θεατές. Με το τέλος του φιλμ θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με τους θεατές, ενώ το προς διατύπωση θέμα για το ελεύθερο, λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο είναι: Οι πολιτικές υπεραξίες στο σινεμά του Ντερέ

Το σενάριο προέρχεται από το μυθιστόρημα του Ζαν Πατρίκ Μανσέτ Το μικρό μπλε της δυτικής ακτής. Παίζουν: Αλέν Ντελόν. Ντάλιλα Ντι Λατζαρό, Μισέλ Οκλέρ.
Η υπόθεση είναι η ακόλουθη: Ένας άγνωστος βοηθάει έναν άνθρωπο που πυροβολείται σ’ ένα αυτοκίνητο και εμπλέκεται άσχημα με το παρακράτος. Οι εξελίξεις θα είναι επιταχυμένες. Εξαιρετικό νενουάρ με πολιτικές αναφορές, εξαιρετική οργάνωση και πολλαπλή ανατομία του βρώμικου παρασκηνίου.


Το κείμενο που θα διανεμηθεί στους θεατές είναι το ακόλουθο:

«Ένας άνδρας πυροβολείται σ’ ένα αυτοκίνητο, ένας άγνωστος τον βοηθάει και πλέον οι δολοφόνοι τον κυνηγούν ανελέητα. Οι αποκαλύψεις θα είναι συνταραχτικές.
Τρεις άνδρες για ταχεία εκτέλεση, τρεις κηδείες και ένα παρακράτος. Και κοντά σ’ αυτούς ο ήρωας (Αλέν Ντελόν), το παλικάρι, η νιότη, η σεξουαλικότητα, ο φαλλός. Το κατεστημένο, αφόρητα γερασμένο, ζηλεύει και επιβουλεύεται το άλλο, την ανατροπή, το νέο. Διαθέτει μόνον πιστόλια αντί  για φαλλό, ευνουχιστικά σύνεργα αντί για ερωτισμό ταχείες εκτελέσεις, αντί για τελετές έρωτα και προσφοράς.

Ο Ζακ Ντερέ με καταπλήσσει, με συγκινεί αλλά και με τρομάζει με την τελειότητα και ωριμότητα του ντεκουπάζ του. Μια αυστηρή, γεωμετρημένη γεωγραφία του κάδρου, μια έμμονη ιδέα στη λεπτομέρεια, στο «άψογον». Ντεκουπάζ της τελειότητας, λοιπόν, ή η τελειότητα του ντεκουπάζ, που από τεχνοαισθητικός παράγοντας μετατρέπεται σε στάση σκηνοθεσίας, στάση σινεμά, στάση ζωής.  Αυτή η αυστηρά δομημένη ταινία ξεφεύγει από τα στερεότυπα του πολιτικού νουάρ και μετατρέπεται σε κοινωνική επίκληση. Στην πάλη του παλιού με το νέο, της συνάντησης με τη ρώμη του απόκρυφου, του διαπλεκόμενου με την ομορφιά της νιότης,  ο νικητής αποκλείεται να είναι η αρετή.
Ο Ντερέ τα γνωρίζει καλά αυτά και τολμάει να μιλήσει (και να σχολιάσει) και για την ανικανότητα του παλιού και φθαρμένου. Όταν στερείσαι, το αντιρροπείς μ’ ένα πιστόλι και όταν δεν έχεις άλλο τρόπο να εκτονωθείς, πυροβολείς (εκσπερματώνεις άραγε;) μέσα στο στόμα, δείχνεις αυτό που σου λείπει περισσότερο από όλα: Η προοπτική, η ζωή, η νιότη, το σεξ. Το κράτος και το παρακράτος είναι ανερωτικά και ανιαρά, είναι γραφειοκρατικά, τυπολατρικά, συμβατικά, διεκπεραιωτικά, όπως μια επίσκεψη σε πουτάνα που μόλις και μετά βίας σε ανέχεται»


 


10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΤΕ ΤΟ «3 ΦΟΡΕΣ ΣΚΛΗΡΟΣ»

Εξάλλου, δέκα λόγοι για να μην χάσετε το 3 φορές σκληρός είναι οι ακόλουθοι:

1.    Για την εξαιρετική, μινιμαλιστική, υποδειγματική σκηνοθεσία του Ζακ Ντερέ
2.    Για την εξονυχιστική προσοχή στις λεπτομέρειες και τις επιλογές χώρων
3.    Για τον εξαιρετικό ρόλο που διαπλάθει ο Αλέν Ντελόν.
4.    Για τη διεισδυτική ανάδειξη των πολιτικών παρασκηνίων και του παρακράτους
5.  Για την εξαιρετική μετατόπιση της αιώνιας σύγκρουσης καλού κακού, που μετατρέπεται σε σύγκρουση νέου και γερασμένου.
6.    Για την υπόγεια, ψυχαναλυτική ματιά
7.  Για το συνδυασμό πως είναι ένα φιλμ ταυτόχρονα με τολμηρές καταγγελίες του γαλλικού νεονουάρ αλλά και υψηλή, ψυχαγωγική δύναμη.
8.    Για τις πολλές σημαντικές ανατροπές, όπως στον ευνουχισμό και την ιδεολογική γήρανση
9.   Γιατί και πάλι ο Ντερέ από ένα ταπεινό, κινηματογραφικό  είδος παράγει μη αναμενόμενες υπεραξίες.
10.  Για την εν γένει πικρή απαισιοδοξία που αποπνέει το φιλμ.
  
Υ.Γ. Η επόμενη ταινία παρουσιάζεται  τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στις 21:00 στον Αλέξανδρο με ελεύθερη είσοδο και είναι το εξαιρετικό νεονουάρ του Ζοζέ Τζιοβανί Η σπείρα των Παριζιάνων με τον Λίνο Βεντούρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου