26 Απριλίου 2017

Η «Χάρτα της Ειδομένης» και ο Παύλος Νεράντζης στο Ιταλικό Κοινοβούλιο


Πηγή φωτο: http://parallaximag.gr
δημοσιογράφος Παύλος Νεράντζης μιλάει την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 στην ιταλική Βουλή, «ως συντονιστής του Δικτύου "Χάρτα της Ειδομένης" και εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, παρουσία Ιταλών βουλευτών και ευρωβουλευτών, για ένα σημαντικό θέμα, που αφορά όλους μας: τη ρητορική του μίσους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς αντιμετωπίζουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ; Υπάρχει πράγματι πλουραλισμός και ποιες οι ευθύνες των Μέσων και των δημοσιογράφων στην αναπαραγωγή της ρητορικής του μίσους; Πώς προσεγγίζουν θέματα που έχουν σχέση με πρόσφυγες και μετανάστες; Είναι δυνατή και επαρκής η αυτορρύθμιση;

Στο ευρωκοινοβούλιο αναπτύσσεται μια έντονη προβληματική για αυτά τα θέματα, το ίδιο και στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που διαπιστώνουν ότι το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης χρησιμοποιείται από τη ρητορική του μίσους.
Διοργανωτής της ημερίδας είναι το Κοινοβούλιο των Δικαιωμάτων, το Διεθνές Παρατηρητήριο για τα Βαλκάνια και τον Καύκασο και η Ένωση "Χάρτα της Ρώμης", τα δε συμπεράσματά της θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου. Μαζί στο πάνελ θα είναι άλλοι τρεις Ευρωπαίοι συνάδελφοι από κορυφαίες δημοσιογραφικές οργανώσεις: το Community Media Forum, το Article 21 και την Associazione Carta di Roma». Αυτά αναφέρει στο προσωπικό του fb ο Π.Ν.. 


Διαβάζουμε στη «Χάρτα της Ειδομένης», έναν Κώδικα Αντιρατσιστικής Δεοντολογίας των Ελλήνων Δημοσιογράφων, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης μετά από πρόταση του Παύλου Νεράντζη:


Άρθρο 1. Οι δημοσιογράφοι έχουν την υποχρέωση να συμπεριφέρονται προς όλους τους πολίτες, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, με βάση τις αρχές της ισοτιμίας και ισονομίας, χωρίς να κάνουν διακρίσεις με βάση την εθνοτική καταγωγή, τη χώρα προέλευσης, τη θρησκεία, το φύλο, το χρώμα, τη γλώσσα, τις πολιτικές πεποιθήσεις, την οικονομική κατάσταση ή την κοινωνική τους θέση. 
Άρθρο 2. Κατά τη λήψη εικόνων (φωτορεπορτάζ, τηλεοπτική κάλυψη γεγονότων) και συνεντεύξεων στα οποία εμπλέκονται πρόσφυγες, μετανάστες, θύματα εμπορίας ανθρώπων και γενικότερα ανυπεράσπιστες κοινωνικά ομάδες θα πρέπει να ζητείται εκάστοτε και προηγουμένως η συναίνεση του εκτιθέμενου σε μετάδοση προσώπου, πρόσφυγα, μετανάστη ή θύματος εμπορίας (συμφωνία συμμετοχής – παραχώρηση δικαιώματος) ώστε, διά της συγκεκριμένης πράξης (καταγραφή εικόνας, λόγου), να μην αισθανθεί καταφρόνηση, να μην παραβιάζεται η ιδιωτικότητά του και να μην προσβάλλεται η τιμή και η προσωπικότητά του.
...................................................




Συνέχεια στη «Χάρτα της Ειδομένης».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου