24 Οκτωβρίου 2023

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

Αναμνηστική φωτογραφία μελών και φίλων της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3, μπρος από το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στο χωριό Γέφυρα (Τόπτσιν) της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023.

Στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, που βρίσκεται στο χωριό Γέφυρα, θα βρεθούν τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023, λίγες ημέρες πριν την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από την Οθωμανική κυριαρχία (26ης Οκτωβρίου 1912). Στο κτίριο αυτό ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις του ελληνικού στρατού και της τουρκικής ηγεσίας της Θεσσαλονίκης, με την άνευ όρων παράδοση της πόλης από τον διοικητή του 8ου σώματος του οθωμανικού στρατού και Στρατηγό της μεραρχίας Ταχσίν Πασά στον Αρχιστράτηγο του ελληνικού στρατού και διάδοχο Κωνσταντίνο.

Ο τάφος του Ταχσίν Πασά βρίσκεται στο προαύλιο του μουσείου. Στο ίδιο ταφικό μνημείο έχουν εναποτεθεί τα οστά του γιού και υπασπιστού του, του Κενάν Μεσαρέ, που ζωγράφισε στιγμές από την απελευθέρωση της πόλης.
Περισσότερα για τα ιστορικά γεγονότα και την ιστορία του κτιρίου, διαβάστε:
Επίσης το βιβλίο του Χρίστου Χριστοδούλου: https://biblionet.gr/titleinfo/?titleid=183122&return_url

Ευχαριστούμε τη διοίκηση του Μουσείου και βεβαίως τους στρατιώτες για την ενημέρωση, για τα πολεμικά και άλλα κειμήλια που φυλάσσονται στους χώρους του Μουσείου, και για τη φιλοξενία. Ο καφές στην αυλή του Μουσείου, μπρος στον παλαιό περιστερώνα, μετά το τέλος της ξενάγησης, ήταν το καλύτερο "κλείσιμο" της επίσκεψης αυτής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου