27 Δεκεμβρίου 2016

Η λέξη του μήνα (31.7) : "Ανάγκη" της Στεφανίας Βελδεμίρη

"Ανάγκη" (1893-1901) της  Καίτε Κόλβιτς

Το έργο "Ανάγκη" της Καίτε Κόλβιτς, είναι λιθογραφία και έχει διαστάσεις 15,5Χ15,2 εκ. Η Καίτε Κόλβιτς μαζί με τους εξπρεσιονιστές καλλιτέχνες συναδέλφους της, ήθελε να καταπιαστεί με την γυμνή αλήθεια και να εκφράσει την συμπόνια της για τον απόκληρο, τον άσχημο. Ήταν θέμα τιμής για τους εξπρεσιονιστές να αποφεύγουν οτιδήποτε το ελκυστικό και να σοκάρουν την "μπουρζουαρζία" για να την αφυπνίσουν από την πραγματική ή την φανταστική τους νάρκη.

Το συγκεκριμένο έργο ανάγει σε ηρωική μορφή την γυναίκα που μην έχοντας καμία άλλη λύση, βλέπει το μωρό να πεθαίνει. Το έργο εμπνεύστηκε η Καίτε από μια θεατρική παράσταση με θέμα την απεργία των υφαντουργών στην Σιλεσία, σε περίοδο ανεργίας και κοινωνικής επανάστασης.

Το έργο και η σειρά στην οποία συμπεριλαμβάνεται, ψηφίστηκε για να πάρει ένα χρυσό μετάλλιο, ο αρμόδιος υπουργός όμως εισηγήθηκε στον Αυτοκράτορα να μην αποδεχτεί την πρόταση, "εν όψει του θέματος του έργου και της νατουραλιστικής του εκτελέσεως, από τα οποία ελλείπουν τελείως στοιχεία κατευνασμού η συμφιλιώσεως".
Αυτή φυσικά ήταν η πρόθεση της Καίτε Κόλβιτς, η οποία δεν έβλεπε άλλο τρόπο για να βγει κανείς από το αδιέξοδο παρά την επανάσταση.


Πηγή: "Το χρονικό της τέχνης", E.H. Combrich, 
εκδόσεις Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου