28 Δεκεμβρίου 2016

Το εκατοστό βιβλίο της Λέσχης και η μοιραία συνάντηση

Ο Νίκος Ματενίδης έχει ξεκινήσει τον έπαινο, με το γνωστό δαιδαλώδη τρόπο, ο οποίος ξεκινά από την ανεξιχνίαστη  "Λολίτα" του Ναμπόκοφ και φτάνει στα "απόνερα" του "Μεγάλου Ανατολικού" του Εμπειρίκου. Ο έπαινος αφορά την ανάγνωση από τη Λέσχη μας του 100στού βιβλίου, πριν το κλείσιμο του 2016. Η Άννα Παντζή, που μόλις διακρίνεται, κάνει ασκήσεις αναπνοής και προσπαθεί να συγκρατήσει το γέλιο της. Η Χριστιάνα Βέλλου, δίπλα της, με έκδηλη απορία -το μαρτυρούν τα μπλεγμένα δάκτυλα- αναρωτιέται πού θα καταλήξει ο μονόλογος του Νίκου, που μόλις άρχισε, και η Αντιγόνη Παπαδάκη, ενθυμούμενη τις σχολικές τάξεις όπου δίδασκε, παρακολουθεί με την δέουσα προσοχή αλλά και αγωνία την πορεία της αφήγησης.  


Όλοι οι υπόλοιποι έχουμε καταλάβει ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στην άλλη άκρη του τραπεζιού, όπου κάθεται ο Νίκος. Η Ανθή Καραμανλή (με τα γυαλιά πρώτη αριστερά) όπως και η Μαρία Ντόντση (με το λευκό μπουφάν) έχουν συμπαρασύρει ήδη την Άννα Παντζή και την Χριστιάνα Βέλλου (στην κάτω δεξιά γωνία) και όλες κοιτούν με απορία την Ντίνα Παπαδοπούλου (δίπλα στην Ανθή), την Κωνσταντίνα Χονδρογιάννη, τον Γιώργο Καλιεντζίδη, την Χριστίνα Κελεσίδου και την Κατερίνα Τσίχλα που χαμογελούν για τα όσα λέει ο Νίκος κι ας μην ακούνε το τι λέει. 


Η κατάσταση έχει πια μπερδευτεί για τα καλά. Ο Νίκος στο βάθος δεξιά προσπαθεί να συνεχίσει την αφήγησή του, όμως ο Παντελής Τρακίδης, όρθιος στην κορυφή του τραπεζιού,  δεν τον αφήνει, καθώς του σφίγγει με δύναμη τον ώμο, εφαρμόζοντας λαβή αλά Τζιμ Λόντος. Η Αντιγόνη, στα αριστερά του Παντελή, φαίνεται να απολαμβάνει την αναγκαστική σιωπή του Νίκου -μάρτυράς μας το χαμόγελό της. Η δε Ανθή, δίπλα ακριβώς στον Νίκο, έχει ξεσπάσει σε χειροκροτήματα για τον ίδιο ακριβώς λόγο.  Η Χριστιάνα, δίπλα στην Αντιγόνη,  έλαβε, όπως φαίνεται, την απόφαση να εγκαταλείψει τη Λέσχη, γιατί, καθώς δείχνουν τα πράγματα, με τίποτε δεν διορθώνεται η κατάσταση και  να αφιερωθεί στα υφαντά της. Σιμά της η Άννα -που φτιάχνει τους σελιδοδείκτες κτλ.- έχει σταματήσει τις ασκήσεις αναπνοής και αφήνει να ακουστεί και να φανεί το χαρακτηριστικό χαμόγελό της.  Και ενώ όλοι μας πιστέψαμε ότι τελείωσε η "περιπέτειά" μας, αντί για τον Νίκο, ο Παντελής ξεκινά την από στήθους αφήγηση του πέμπτου κεφαλαίου από το μυθιστόρημά του. Η Χριστίνα Κελεσίδου, πρώτη από αριστερά με τα κόκκινα γυαλιά, κάνει προθέρμανση στο χειροκρότημα, γιατί μόλις ολοκλήρωσε ένα σχέδιο για τα μετάξια της -με τα χεράκια της τα φτιάχνει- και το πανηγυρίζει. Δίπλα της η Κατερίνα φαίνεται να αναθεωρεί την άποψή της, ότι βρήκε, μετά από καιρό, τη Λέσχη Ανάγνωσης που ονειρευόταν. Η Μαρία,τρίτη από αριστερά, μάλλον συμφωνεί με την αμφιβολία της Κατερίνας και είναι έτοιμη να της προσφέρει σε cd την κατάλληλη μουσική για την περίσταση. Η Ντίνα, ακριβώς απέναντι από την Μαρία,  έχει έτοιμο το κόσμημα -με τα χεράκια της τα φτιάχνει- που θα ολοκλήρωνε το σκηνικό. Η Κωνσταντίνα, πρώτη από δεξιά, αναρωτιέται πώς θα αντέξει τη συνέχεια της αφήγησης του Νίκου, στο ταξίδι της επιστροφής προς τον κοινό τόπο προορισμού. Και ο φωτογράφος της σκηνής, ο Γιώργος Καλιεντζίδης, πανευτυχής απαθανατίζει τη σκηνή, μη γνωρίζοντας ότι οι εικονιζόμενοι έχουν ήδη βρει άλλον συντονιστή για τη Λέσχη.

ΝΑ ΤΑ ΧΙΛΙΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ


Οι φωτογραφίες είναι του Παντελή Τρακίδη, εκτός από μία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου