6 Απριλίου 2015

ΕΡΤ και ΕΡΤ3 - Δεν άνθησαν ματαίως τόσα θαύματα: «Κυριακές στην πόλη Αβραί» 6/4/2015

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΟΥΜΑΝΙΣΤΙΚΕΣ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ
ΟΙ «ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΒΡΑΙ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ-3



6/4/2015, ώρα 21:00
cine ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,  Εθνικής Αμύνης 1
«Κυριακές στην πόλη Αβραί»
του Σερζ Μπουγγκινιόν

Με ένα υπέροχο και αξέχαστο φιλμ, που χρόνια το περίμεναν οι σινεφίλ της Θεσσαλονίκης και το απαιτούσαν χαρακτηριστικά,  συνεχίζει τις εαρινές προβολές της η καταξιωμένη Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3, που λειτουργεί πλέον και ως ένα άτυπο μεν ουσιώδες δε λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο.

Έτσι τη M. Δευτέρα 6 Απριλίου στις 21:00 παρουσιάζει στον κινηματογράφο Αλέξανδρο με ελεύθερη είσοδο τις Κυριακές στην πόλη Αβραί (Les dimanches de ville d Avray, ασπρόμαυρο, Γαλλία, 1962, διάρκεια 106’ ) του Σερζ Μπουργκινιόν στο αφιέρωμα Ταυτότητες, ρόλοι, σχέσεις εξουσίας. Παίζουν Χάρντι Κρούγκερ, Νικόλ Κουρσέλ.
Το φιλμ κέρδισε το ξενόγλωσσο Όσκαρ καλύτερης ταινίας και προτάθηκε για το  Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, και μουσικής για τον Μορίς Ζαρ.

Η αίθουσα είναι μια ευγενική παροχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού σε συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια με το ΚΕΜΕΣ.
Το φιλμ προλογίζει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί έντυπη ανάλυση.

Ένας Γάλλος πιλότος, υπεύθυνος για το θάνατο ενός παιδιού στη γαλλική Ινδοκίνα, μετατρέπεται σε συναισθηματικό φυτό, ενώ στην επιστροφή στην πατρίδα βρίσκει μια μικρή κοπελίτσα, τη Φρανσουάζ, που της προσφέρει την αγάπη του. Μπορεί, όμως η μικροαστική κοινωνία μιας μικρής πόλης να κατανοήσει τέτοιες ευαίσθητες καταστάσεις;
Ένα εκπληκτικό και αγαπημένο στους Έλληνες φιλμ με συναίσθημα, ουμανισμό και ωραίους ρόλους.



Το σημείωμα που θα διανεμηθεί είναι το ακόλουθο:

«Υπάρχουν άραγε σκηνοθέτες της μιας ταινίας; Ο Γάλλος Σερζ Μπουργκινιόν γύρισε όλο κι όλο έξι φιλμ, αλλά αυτό του 1962 (Οι Κυριακές στην πόλη Αβρέ) θεωρείται ένα μοναδικό αριστούργημα, που έγινε καλτ σε πολλές χώρες -ακόμα και στην Ελλάδα- και την αγαπούν πολύ ακόμα και μετά από τόσα χρόνια.
Η ιστορία; Απλή, αλλά και αποτελεσματική. Ο Πιέρ, ένας Γάλλος πιλότος, σκοτώνει με τις βόμβες του ένα μικρό παιδί στην Ινδοκίνα. Από τότε μετατρέπεται σε φυτό. Τα φαντάσματα, η μνήμη και οι επιθυμίες του έχουν εμπλακεί και συμπεριφέρεται νοητικά όπως το μικρό παιδί. Κάποτε στην πόλη όπου ζει θα γνωρίσει μια 12χρονη κοπελίτσα, τη Φρανσουάζ. Θα αναπτύξουν μια βαθύτατη φιλική και ανθρώπινη σχέση και ο Πιέρ νιώθει πως μέσω αυτής μπορεί να ξεμπλοκαριστεί νοητικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά. Είναι μια βαθύτατη ανθρώπινη αγάπη που τους συνδέει και ο ήρωας ζει και αναπνέει για να φθάσει η Κυριακή που θα συναντήσει τη μικρή κοπελίτσα. Είναι βαθύτατα αθώος, αλλά όχι και η κοινωνία, οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν κι έτσι θα φθάσει το δράμα.
Από τις μεγάλες πρωτοπορίες της Γαλλίας στον απόηχο της νουβέλ βαγκ, ένα φιλμ ταυτόχρονα αντιπολεμικό, ψυχολογικό, αλλά και κοινωνικό με αναφορές στο διαφορετικό. Ο Γερμανός Χάρντι Κρούγκερ (34 χρονών όταν γυριζόταν το φιλμ) κάνει ένα συγκλονιστικό ρόλο. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία αποδίδει εξαιρετικά τις ψυχολογικές διακυμάνσεις και ο Μορίς Ζαρ «γράφει» μια χαμηλότονη, διακριτική μουσική επένδυση υψηλού επιπέδου.
Μια απλή ανθρώπινη ιστορία μετεξελίσσεται σε μια παντοτινή περίπτωση του κόσμου και της κοινωνίας μας. Ο πεσιμισμός είναι σαφής και προαναγγέλλει τη δυσκολία λύσεων. Παράλληλα, ενώ δεν έχει ακόμα αρχίσει η μεγάλη κλιμάκωση στο Βιετνάμ, ο Μπουργκινιόν προφητεύει το χαμό που θα ακολουθήσει εκεί κατά τη δεκαετία του `60. Να μην ξεχνάμε πως η υπόθεση αφορά μεν στη γαλλική Ινδοκίνα, αλλά οι Γάλλοι υπήρξαν σαφέστατα αντίθετοι με την εμπλοκή των Αμερικανών στο Βιετνάμ.
Όπως παρατηρούν και ξένοι κριτικοί, η ταινία, 53 χρόνια αφότου γυρίστηκε, δεν έχασε τη δυναμική της και τη βαθύτατη επικοινωνία της με το κοινό».



10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΙΣ «ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΒΡΑΙ»

Εξάλλου, δέκα λόγοι για να μην χάσετε τις Κυριακές στην πόλη Αβραί είναι οι ακόλουθοι:

1.    Για το εξαιρετικό και ισορροπημένο σενάριο
2.    Γιατί θίγει το τόσο καυτό, διαχρονικό και επίκαιρο στις ημέρες μας θέμα της «διαφορετικότητας».
3.    Για το αντιπολεμικό μήνυμα πριν κλιμακωθεί ο πόλεμος του Βιετνάμ με την ολική  εμπλοκή των Αμερικανών.
4.    Για τον βαθύτατο ανθρωπισμό
5.    Για μια εκπληκτική, διακριτική μουσική επένδυση από τον κορυφαίο Μορίς Ζαρ
6.    Για μια φωτογραφία που μέσα από το ασπρόμαυρο αποτυπώνει ιδιαίτερες ψυχολογικές αποχρώσεις.
7.    Για την υπέροχη αναπαράσταση εποχής έτσι ώστε, ενώ το φιλμ δεν είναι ρετρό, καταλήγει στη νοσταλγία.
8.    Για τους υποδειγματικούς ρόλους
9.    Για τη διεξοδική διερεύνηση της μικροαστικής ιδεολογίας στις επαρχιακές πόλεις
10.  Γιατί η ταινία έγινε καλτ, επειδή, παρόλο που το θέμα της είναι κοινότοπο, η σκηνοθετική και αφηγηματική  διαχείριση είναι υψηλού επιπέδου.

Υ.Γ. Η επόμενη ταινία στο ίδιο αφιέρωμα είναι το σπάνιο αριστούργημα του φανταστικού του Τζακ Κλέιτον Μια μορφή στο παράθυρο (The innocents, 1961), που το σενάριό του  προέρχεται από το πιο γνωστό μυθιστόρημα του Χένρι Τζέιμς Το στρίψιμο της βίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου