30 Ιανουαρίου 2016

Βιβλία με υψηλή αίσθηση του χιούμορ, στην ιστορία της λογοτεχνίας (2)

Συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε μερικούς θησαυρούς της υψηλής αίσθησης του χιούμορ στην παγκόσμια λογοτεχνία, με σκοπό να σας παρακινήσουμε για νέες αναγνώσεις, να χαμογελάσετε και να απολαύσετε την ανάγνωση!


Queen Lucia
E. F. Benson (1920)


Όξινο χιούμορ για την κόντρα μεταξύ δύο γυναικών, στην κούρσα της κοινωνικής υπεροχής. Τα κόλπα τους δόλια ή έξυπνα αστεία και το φόντο μια ειδυλλιακή παραθαλάσσια πόλη. Ο συγγραφές είναι στοργικά επιεικής με τους ήρωες του, που αγγίζουν την έννοια του κόμικ σαν χαρακτήρες και το ίδιο τρυφερά συμπεριφέρεται και στους φίλους των ηρώων του.

Cold Comfort Farm
Stella Gibbons (1932)

Αυτό το βιβλίο καταφέρνει κάτι σπάνιο: μια σάτιρα που τελικά διαρκεί πολύ περισσότερο από τους στόχους που έχει θέσει. Μας περιγράφει πως μετά τον θάνατο των γονιών της, η ηρωίδα Φλώρα Πέιστ επισκέπτεται μακρινούς συγγενείς της στο αγρόκτημά τους στο φανταστικό χωριό Howling στο Sussex. Οι κάτοικοι και εργαζόμενοι της φάρμας, αισθάνονται υποχρεωμένοι να την φροντίσουν εξ' αιτίας μιας αδικίας που είχαν διαπράξει στον πατέρα της όσο ζούσε, για να εξιλεωθούν.
Κάθε ένας από τους κατοίκους της φάρμας έχει ένα μακροχρόνιο συναισθηματικό πρόβλημα που έχει προκληθεί από άγνοια, μίσος, φόβο ή εκμετάλλευση. Η Φλώρα σαν σύγχρονη αστή, βοηθάει τους κατοίκους της φάρμας να χρησιμοποιήσουν την σύγχρονη κοινή λογική για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να προσαρμοστούν στον 20ο αιώνα. Οι προσπάθειες περιγράφονται με γλαφυρό χιούμορ, χαρακτηριστικό της ρομαντικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα.


Three Men in a Boat
Jerome K Jerome (1889)
Πρόκειται για μια απολαυστικά κωμική ιστορία, που εξιστορεί τις περιπέτειες τριών φίλων που πλέουν στον Τάμεση με μια βάρκα. Μια κωμωδία που αγγίζει θέματα όπως τα τρόφιμα, η υποχονδρία και τα σκυλιά, όλα αυτά σε αστείες ιστορίες που εκτυλίσσονται σε βάρκες που βρίσκονται... σε σύγχυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου