24 Ιανουαρίου 2016

Ernst Theodor Amadeus Χόφμαν


Πηγή εικόνας: Ε.Τ.Α. Χόφμαν
'Στις 24 Γενάρη του 1776 γεννιέται ο Ε. Τ. Α. (Ernst Theodor Amadeus) Χόφμαν. Παρά τις νομικές σπουδές του και μια σύντομη θητεία στο επάγγελμα, ο Χόφμαν εγκατέλειψε τον τομέα αυτόν για να εργαστεί αρχικά ως μουσικός, μουσικοκριτικός και διευθυντής ορχήστρας. Έχοντας δείξει από μικρή ηλικία το ενδιαφέρον του για τις τέχνες, ιδιαίτερα τη ζωγραφική και τη μουσική, το 1814 συνέθεσε την όπερα Undine. Υπήρξε μέγιστος θαυμαστής του Μότσαρτ, προς τιμήν του οποίου πρόσθεσε το Α (Αμαντέους) στην υπογραφή του, ενώ το πραγματικό τρίτο όνομά του ήταν Βίλχελμ. Συνειδητοποιώντας, ωστόσο, στα τριάντα του, ότι δε θα φτάσει ποτέ στο ύψος των μουσικών που θαύμαζε, στράφηκε στη συγγραφή. Έγραψε πολλές ιστορίες, όπου η πραγματικότητα πλέκεται δεξιοτεχνικά με τη φαντασία, με αποτέλεσμα αρκετά από τα έργα του (κυρίως σουρεαλιστικά) να χαρακτηρίζονται ως παραμύθια.
            Τα χοροδράματα «Κοπέλια» (Λεό Ντελίμπ), «Καρυοθραύστης» (Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι), «Καρντιγιάκ» (Πάουλ Χίντεμιτ) βασίστηκαν σε έργα του Χόφμαν.
            Η όπερα του γάλλου συνθέτη Ζακ Όφενμπαχ «Τα Παραμύθια του Χόφμαν» (LesContes d’ Hoffmann) είναι εξολοκλήρου στηριγμένη στο έργο του Χόφμαν. Ο ομώνυμος ρόλος είναι εμπνευσμένος από τον ίδιο το συγγραφέα, ενώ πέντε από τις δικές του φανταστικές ιστορίες αποτέλεσαν τη βάση του λιμπρέτου.
            Στην πρώτη περιπέτεια της όπερας, ο Χόφμαν ερωτεύεται μία μηχανική κούκλα σε ανθρώπινο μέγεθος, με το όνομα Ολυμπία, που έμοιαζε σα ζωντανή. Σε κάποια γιορτή με πολλούς προσκεκλημένους, όλοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για κουρδιστή κούκλα, εκτός από τον Χόφμαν (που φορά μαγικά γυαλιά). Η Ολυμπία τραγουδά μαγευτικά, μέχρι να… ξεκουρδιστεί. Ακόμη και τότε ο Χόφμαν δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Μόνο όταν, χορεύοντας μαζί της, σπάνε τα γυαλιά του, ο ποιητής ανακαλύπτει την πραγματική της φύση, ενώ οι υπόλοιποι καλεσμένοι τον περιγελούν.

Και μια μεγάλη ομορφιά για να γεμίσετε το μυαλό σας, Από το: Mariinsky Theatre in St Petersburg, December παράσταση του 2012, η παράσταση του Καρυοθραύστη.

\
Πηγή: You Tube


Χορογραφία: Vasily Vainonen 
Σκηνικά και κοστούμια: Benjamin Tyrrell 

Πηγή: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου