10 Ιανουαρίου 2016

Λιούις Κάρολ

Πηγή εικόνας: http://www.newsbeast.gr
Στις 27 Γενάρη του 1832 γεννιέται ο Λιούις Κάρολ,συγγραφέας ενός έντεχνου παραμυθιού-θρύλου. Από μια παράξενη συνέπεια της τύχης, αποχαιρετά τη ζωή και πάλι ένα Γενάρη, 13 ημέρες πριν συμπληρώσει τα εξηκοστά έκτα γενέθλιά του (14 Γενάρη του 1898).
Ο Τσαρλς Λούνγουιτζ Ντότζσον, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν μαθηματικός. Είχε χειροτονηθεί κληρικός, παρότι σπανιότατα λειτουργούσε. Το διασημότερο μυθιστόρημά του για παιδιά («Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων»), με έντονα παραμυθικά στοιχεία, έχει πίσω του μια χαριτωμένη ιστορία.

Πηγή εικόνας: John Tenniel ο εικονογράφος της "Αλίκης στην χώρα των θαυμάτων"

Το 1856, ο συγγραφέας γνωρίστηκε με το νέο πρύτανη του κολεγίου του, Χένρι Λίντελ και συνδέθηκε στενά με την οικογένειά του, ειδικότερα με τη μητέρα και τα τρία παιδιά. Στις 4 Ιουλίου του 1862, συνόδευε μαζί με ένα φίλο του τις τρεις αδελφές Λίντελ σε μια βόλτα με τη βάρκα στο ποτάμι. Για να διασκεδάσει τα παιδιά, τους διηγήθηκε μια ιστορία που θα αποτελούσε τη βάση για τη μετέπειτα συγγραφή του πιο δημοφιλούς έργου του. Η Άλις Λίντελ του ζήτησε να καταγράψει την ιστορία αυτή. Το Νοέμβριο του 1864, ο συγγραφέας παρουσίασε στη μικρή του φίλη ένα χειρόγραφο με τον τίτλο «Οι περιπέτειες της Αλίκης κάτω από τη γη». Το έργο εκδόθηκε το 1865 με οριστικό τίτλο «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη Xώρα των Θαυμάτων» (Alices Adventures in Wonderland). Θεωρείται ότι ο χαρακτήρας της Αλίκης είναι βασισμένος στην Άλις Λίντελ, αν και ο συγγραφέας αργότερα διέψευσε πως η ηρωίδα του βιβλίου στηρίζεται σε υπαρκτό πρόσωπο.
Πηγή: http://www.oge.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου