11 Ιανουαρίου 2016

ΕΡΤ και ΕΡΤ3 - Δεν άνθησαν ματαίως τόσα θαύματα: «Ο Ντίλινγκερ είναι νεκρός»

 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ, ΟΝΕΙΡΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ «Ο ΝΤΙΛΙΝΓΚΕΡ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3, προχωρώντας σε μια μεγάλη έκπληξη, παρουσιάζει τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 21:00 στην αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 2 (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 2310233665) την αναπάντεχη ταινία του στοχαστή και σαρκαστή του σύγχρονου πολιτισμού Μάρκο Φερέρι Ο Ντίλινγκερ είναι νεκρός (Ιταλία, 1969, έγχρωμη, 90'). Παίζουν: Μισέλ Πικολί, Ανίτα Πάλενμπεργκ, Ανί Ζιραρντό, Κάρολ Αντρέ.

Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ η συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια γίνονται από το ΚΕΜΕΣ. Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου έντυπη ανάλυση θα διανεμηθεί στους θεατές. Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.


Το προς συζήτηση θέμα στο λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο θα είναι: Πρόοδος ή πολιτισμός των σκουπιδιών;

Ένας σχεδιαστής βιομηχανίας βρίσκει ξαφνικά στο σπίτι του ένα πιστόλι τυλιγμένο σε μια παλιά εφημερίδα, κάτι που επηρεάζει τη ζωή του.

Η ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Ο Γκλαούτσο, σχεδιαστής σε μια σύγχρονη βιομηχανία, γυρίζει στο σπίτι του, βρίσκει την όμορφη γυναίκα του αποχαυνωμένη από τα υπνωτικά χάπια και την ονειροπαρμένη υπηρέτριά τους να ασχολείται με το τραγουδιστικό είδωλό της. Το φαγητό έχει κρυώσει, αποφασίζει να μαγειρέψει κάτι γκουρμέ ώσπου βρίσκει ένα πιστόλι τυλιγμένο σε μια εφημερίδα του Ιουλίου του 1934 που αναγγέλει τον θάνατο του Ντίλινγκερ. Ακολουθούν απρόσμενες εξελίξεις. Το άγνωστο και μονάκριβο  αριστούργημα του Φερρέρι αφάνταστα μοντέρνο, πρωτοποριακό, προφητικό, μια ταινία που έρχεται από το... μέλλον. Ισάξια της προβληματικής των Αντονιόνι, Μπέργκμαν και Γκοντάρ για την αλλοτρίωση, την αποξένωση, την  επιρροή των μαζικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και το σινεμά και την διαφήμιση, διαθέτει ένα μαύρο κυνικό και απαισιόδοξο «μαύρο» χιούμορ. Μια ταινία που θα ζήλευε ο Μπουνιουέλ, θα λάτρευε ο Κλουζώ, τα άπαντα του μεσανθρωπισμού σε μια κοινωνία  χειραγωγούμενη και υπνωτισμένη. Αφήγηση «αφηρημένη», ελλειπτική, ρωγμώδης, με νύξεις, με συνεχή εκκρεμότητα και δομή υπαρξιακού θρίλερ και με ένα φανταστικό στην κυριολεξία τέλος με την «κατακαμένη» κατακόκκινη φωτογραφία που σχολιάζει το «ματωμένο» όνειρο της απόδρασης από μια κοινωνία κατανάλωσης και μαζικοποίησης. Εκπληκτική  φωτογραφία, έξοχη μουσική, φοβερός στο ρόλο του ο Μισέλ Πικολί. Το φίλμ είναι τόσο σαρκαστικό όσο και οι αλήθειές του που έρχονται αβίαστα χωρίς διδακτισμό. Καλύτερο φίλμ από το «Μεγάλο φαγοπότι» και πιο ενοχλητικό.»


ΕΝΤΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ «Ο ΝΤΙΛΙΝΓΚΕΡ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ»

Εξάλλου, 11 λόγοι για να μην χάσετε το Ο Ντίλινγκερ είναι νεκρός είναι:
 
1.    Γιατί είναι μια ταινία που σίγουρα θα ζήλευαν ή θα ενέκριναν οι Αντονιόνι και Μπέργκμαν.
2.    Γιατί είναι ένα αριστοτεχνικό πέρασμα από όλα τα κινηματογραφικά είδη, από το υπαρξιακό θρίλερ ως το ζοφερό μελλοντολογικό όραμα ή ως ένα ψυχολογικό δράμα σχέσεων.
3.    Για τον εκπληκτικό ρόλο του πρωταγωνιστή Μισέλ Πικολί αλλά και για τον υποδειγματικό μικρό ρόλο της Ανί Ζιραρντό.
4.    Γιατί ο Φερέρι από αυτήν την ταινία εκκινεί το αφαιρετικό στυλ αφήγησης.
5.    Για την πεσιμιστική και ζοφερή εικόνα που δίνει στο θέμα της σύγχρονης κοινωνίας και των σχέσεων των ανθρώπων.
6.    Για τις εξαιρετικές κατασκευαστικές αξίες της ταινίας σε όλα τα επίπεδα.
7.    Για την υπέροχη λειτουργική έγχρωμη φωτογραφία που αντιστοιχεί σε ψυχολογικές καταστάσεις, ειδικά προς το τέλος.
8.    Για τη συνεχή ένταση που συνεχώς διαβρώνει το φιλμικό σώμα.
9.    Γιατί ο Φερέρι ειρωνεύεται το πως μέσα από μια παρηκμασμένη κοινωνία και έναν πολιτισμό των σκουπιδιών κάθε όνειρο απόδρασης είναι ανέφικτο και αδιέξοδο.
10.  Για τον τρόπο που μετατρέπει σύγχρονες καταστάσεις σε μια διαδικασία πέρα από το χρόνο, αγγίζοντας τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.
11.  Γιατί είναι ένα διαχρονικό, μεταμοντέρνο, προφητικό και αφάνταστα επίκαιρο φιλμ.


Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3, συνεχίζοντας το αφιέρωμα Γαλλική Τρυφ(ο)ερότητα, προβάλλει το αριστουργηματικό δράμα Πυροβολείστε τον πιανίστα (1960).



ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3 ΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

11/1  ΤΑΙΝΙΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ: Ο ΝΤΙΛΙΝΓΚΕΡ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ (DILLINGER E MORTO,'Εγχρωμη, Ιταλία, 1969, 90') του Μάρκο Φερέρι, με τον Μισέλ Πικολί και την Ανί Ζιραρντό, Υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΓΑΛΛΙΚΗ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ

18/1  ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΠΙΑΝΙΣΤΑ (TIREZ SUR LA PIANISTE, Ασπρόμαυρη, Γαλλία, 1960, 92') του Φρανσουά Τρυφό, με τον Σαρλ Αζναβούρ

25/1  Η ΑΛΗΘΕΙΑ (LA VERITE, Ασπρόμαυρη, Γαλλία, 1960, 130') του Ανρί-Ζορζ Κλουζό, με την Μπριζίτ Μπαρντό, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ

1/2  ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΤΕΪ (IL CASO MATTEI, Έγχρωμη, Ιταλία, 1972, 116') του Φραντσέσκο Ρόζι, με τον Τζιάν Μαρία Βολοντέ, Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών

8/2 ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ (Α CIASCUNO IL SUO, Έγχρωμη, Ιταλία, 1967, 93') του Έλιο Πέτρι, βασισμένη σε μυθιστόρημα του Λεονάρντο Σιάσια, με τους Τζιάν Μαρία Βολοντέ και Ειρήνη Παπά, Υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

15/2  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ (ΝΑDA, Έγχρωμη, Γαλλία, 1974, 127') του Κλοντ Σαμπρόλ, με τον Φάμπιο Τέστι

22/2  ΡΕΒΟΛΒΕΡ (REVOLVER, Έγχρωμη, Ιταλία, 1974, 106') του Σέρτζιο Σολίμα, με τους Όλιβερ Ριντ και Φάμπιο Τέστι

29/2  ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ


Οι προβολές γίνονται κάθε Δευτέρα στην αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 2, Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 2310233665

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου